Artikel: Fel vid rostningtävlingen Coffee Roasting Championship 2015

svartvest

Well-known member
Fel vid rostningtävlingen Coffee Roasting Championship 2015

Detta kom på mailen, tråkigt att det blev fel, rätt skall vara rätt.


Korrigering av resultatet från
Swedish Coffee Roasting Championship 2015

SCAE Swedish Chapter vill korrigera resultatet från Swedish Coffee Roasting Championship 2015, SM i kafferostning, som hölls 30-31 maj 2015. I samband med tävlingen begicks flera allvarliga fel vad gäller sammanställningen av poängen från de tre tävlingsdagarna:
Per Norby rankades felaktigt som 6a i tävlingen med 157 poäng istället för det korrekta 187 poäng. Detta berodde på att Pers koppningspoäng vid sammanställningen inte inkluderats i totalpoängen.
Joanna Alm rankades felaktigt som 1a i tävlingen med 187 poäng istället för det korrekta 186 poäng. Felet var en avrundning uppåt som skulle varit nedåt.
Den korrekta rankingen är:
1 Per Nordby
2 Joanna Alm
3 Ivica Cvetanovski
4 Daniel Eråker
Johan Björklund
6 Anthony Nguyen
Vid utdelning av protokollen uppmärksammade Per Nordby felräkningen i hans protokoll. Vid tillfället, alltså i samband med World Of Coffee i Göteborg där Joanna Alm framgångsrikt representerade Sverige, såg det ut som att de båda tävlande hade delat förstaplatsen och att Joanna Alm vunnit på högre koppningspoäng. Först i efterhand har konstaterats att även Joannas poäng sammanställts felaktigt.

Utöver detta begicks ytterligare ett allvarligt fel då huvuddomaren Filip Åkerblom i efterhand kompletterade en del av Per Nordbys protokoll som under tävlingen varit bristfälligt ifylld, vilket gav en ny totalpoäng. Denna ändring gav Per Nordby en andraplats i tävlingen med 184 poäng.
Per Nordby överklagade detta till World Coffee Events (WCE) som reglerar och äger tävlingarna.
WCEs utlåtande i ärendet är tydligt. Det är inte är tillåtet att i efterhand ändra bedömningen i en tävlandes protokoll samt att National Body Sweden (SCAE Swedish Chapter) har misskött sin uppgift som kvalitetsgarant under och efter den nationella tävlingen.

SCAE Swedish Chapter tar fullt ansvar för den rad av fel som gjorts i samband med Swedish Coffee Roasting Championship 2015. Vi påminns om allvaret i vårt uppdrag att genomföra seriösa och kvalitetssäkrade tävlingar och jobbar ytterligare för att stärka vår organisation för att liknande situationer inte ska uppstå. Som en del av detta kommer inga nationella tävlingar genomföras utan närvaro av representanter från WCE och rutiner kring sammanställning av poäng kommer att tas fram.

Vi kan inte nog be om ursäkt till Per Nordby som är en skicklig kafferostare och vars uteblivna fördelar av hans vinst ej går att reparera. Vi beklagar också det långa dröjsmålet i att fullständigt utreda situationen och kommunicera det slutgiltiga resultatet.

Joanna Alms deltagande i World Coffee Roasting Championship 2015 då hon kom 2:a påverkas inte av ovanstående.

SCAE Swedish Chapters styrelse genom ordförande Erik Rosendahl
 

Forumstatistik

Trådar
14,771
Inlägg
156,490
Medlemmar
19,427
Senaste medlemmen
cuslnewbrnd193
Topp