Åldras kaffebönor i vakumpackad burk/påse?

MrMartini

Well-known member
Hej!

Det pratas så mycket om den nyrostade bönans överlägsenhet gentemot den äldre. Det förstår jag, olja torkar eller blir dålig osv.

vad jag är osäker på är om rostad och omedelbart förpackade bönor, t ex de i en illy-burk, är att betrakta som äldre? Sker föråldring även i den miljön?

Vänligen/
Martini
 

theseal

Kaffeterroristen
dom åldras, men syret, som är en av dom stora orsakerna till bönans åldring, får inte samma fria spelrum i påsen.

När bönan efter rostning avger väldigt mycket CO2 så trycker den ut syret (och CO2) genom envägsventilen och det skapar en god miljö för bönan, mörkt och syrefattigt. Givetvis finns det andra orsaker till bönans åldring, som denna metod inte stannar av, men syret är iaf väck.

Med reservation för fel och rena dumheter då givetvis.
 

Musikarfelix

Well-known member
Citerar boken kaffe:

"Vakumförpackning skyddar bra mot luften och förhindrar oxidering. Man skapar ett undertryck genom vakuumförpackning som suger ut en stor del av gaserna och de flyktiga aromerna. Med denna metod håller kaffet i gott och väl tre månader."

I boken jämnför man kaffe i påse, vakuumförpackning och förpackning med envägsventil. Att förpacka med envägsventil ska vara den bästa, respektive dyraste metoden.
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
vad jag är osäker på är om rostad och omedelbart förpackade bönor, t ex de i en illy-burk, är att betrakta som äldre? Sker föråldring även i den miljön?

Visst åldras bönorna i den miljön också. Något långsammare, men de åldras. Bönor som stått 18 månader i en plastpåse med envägsventil (den bästa lagringsmetoden) smakar inte lika bra som en vecka gamla bönor... :coffee:
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
15,081
Inlägg
158,771
Medlemmar
19,652
Senaste medlemmen
Calle
Topp