Är singelkaffe whiskyns motsvarighet till singelmalt?

Videoten

Well-known member
Eftersom jag är helt ny på det här med att rosta och blanda bönor så försöker jag läsa på så gott det går.
Sitter med gokaffes startpaket och en popcornmaskin.
Har rostat samtliga bönor och provat olika rostningsgrader.
Vissa bönor är goda som dom är andra tycker jag passar okej i blandningar.

Jag har inga tidigare referenser så jag blandar hejvilt på, sitter för tillfället och avnjuter en presskanna med 50% Etiopian Mocca Sidamo och 50% Costa Rica....vilket förmodligen sticker i ögonen på riktiga kafferostare och blandare.
Hittills blir jag glad bara det smakar gott (och kul att få olika smaker vid varje kopp).

Men hur är det egentligen, i whiskyns värld så pratar man ju bl.a om singel och blended där singel då är den finare sorten.
Gäller samma med kaffe att singelkaffe är det finaste man kan få medan blandningar gör man av skiten som inte smakar så gott av sig själv?
 

Martin N

Active member
Jag skulle inte vilja dra det så långt som att säga att man gör blandningar på det som inte smakar gott, men det ställs klart högre krav på att ett singel-kaffe.

Whiskyanalogin tycker jag funkar bra. Kvaliteten på en singel varierar från år till år och med en blandning kan rostaren (eller whiskytillverkaren) matcha olika skördar och årgångar så att slutprodukten smakar likadant varje år.

Singlarna (både kaffe och whisky) skiljer sig mycket från år till år, både i smak och kvalitet. Genom att blanda kan man garantera en jämn kvalitet, något som inte går med singlar.

Sen kan man givetvis blanda kaffesorter för att balansera syra/sötma/beska för att få fram smaker som inte går att få fram med enbart en kaffesort.
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Men hur är det egentligen, i whiskyns värld så pratar man ju bl.a om singel och blended där singel då är den finare sorten.
Gäller samma med kaffe att singelkaffe är det finaste man kan få medan blandningar gör man av skiten som inte smakar så gott av sig själv?

Definitivt inte. Det går inte ens att få fram lika god espresso ur singelbönor som ur blended. I alla fall inte om man vill att espresson ska smaka XXX. XXX representerar här whatever god smak som man föredrar.

Man tar lite at dittan och lite av dattan, för att få en smak som man vill ha. Singelbönor kan vara kul bara för att känna exakt hur en böna smakar, eller för att man råkar gilla just den och den smaken. Inte för att "det är godast så" eller något sådant.
 

Videoten

Well-known member
Så alltså, en god blended knäcker en singel.

Finns det några "regler" att aldrig blanda x-böna med en y-böna för då blir smaken förjävlig eller är det bara att blanda på?
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Så alltså, en god blended knäcker en singel.

Smaken är ju som det där dubbla portafiltret. Alltså delat.
En del föredrar säkert någon singelböna, andra föredrar någon blandning.

Finns det några "regler" att aldrig blanda x-böna med en y-böna för då blir smaken förjävlig eller är det bara att blanda på?

Ja, det finns en jättebra regel. Blanda aldrig in bönor som inte smakar bra.;)
 

MrBean

Well-known member
Helt rätt Martin M!
Blended whiskey eller "blended" kaffe är ju ursprungligen "single" Hur och varför man blandar, är smak/kvalitet och kanske i mångt och mycket en ekonomi fråga $$$
Vissa vill göra det för smaken andra för att spara $...
 

MrBean

Well-known member
Jo det är precis vad den är! ut över den egna produktion köper upp whiskey från olika destilerier och blandar dem. Så blended whiskey är inte "dålig" whiskey...bara blandad.
 

Videoten

Well-known member
Jo det är precis vad den är! ut över den egna produktion köper upp whiskey från olika destilerier och blandar dem. Så blended whiskey är inte "dålig" whiskey...bara blandad.

Näpp.
Singelmalt whisky är endast gjord på malt medans en blended kan vara blandad med grain, malt osv.
Så jag motsäger din tes på detta.

Det du hänvisar till är en Pure Malt Whisky vilket ej är det samma som singelmalt.
Se förklaringen nedan
 

Videoten

Well-known member
En förklaring

Scotch Singel Malt Whisky
Är en ren naturprodukt och tillverkas endast av vatten, jäst och korn. Den destilleras 2 gånger i kopparpannor, sk. ”Potstills”, och är, enligt lag, lagrad i minst 3 år. Och viktigaste av allt kanske, whiskyn som buteljeras som Singel Malt Whisky ska endast komma från ett och samma destilleri.

Scotch Pure Malt Whisky
Detta är nu den stora begreppsförvirringen börjar. Pure översätts enklast till ren, alltså ren malt, vilket det ju fortfarande är. Men även en Singel Malt Whisky är ju ”de facto” ren! Hur går då detta ihop? Jo, det finns en väsentlig skillnad mellan Singel och Pure. En Pure Malt Whisky får innehålla whisky tillverkad på flera olika destillerier. En Pure Malt Whisky är alltså inte detsamma som en Singel Malt Whisky. Däremot så fodras fortfarande minst 3 års lagring.

Scotch Blended Whisky
Som epitetet fastslår, en blandad whisky. Denna gång inte bara blandad av Malt Whisky utan även med Grain Whisky. Grain Whisky tillverkas av spannmål av olika slag (oftast vete) och bränns i en kontinuerlig panna. Denna sprit skiljer sig inte nämnvärt från andra typer av sprit, exempelvis vodka, gin eller industriell rom. Däremot, lagras även Grain Whiskyn i minst 3 år innan den sedan används som grund i Scotch Blended Whisky.
 

MrBean

Well-known member
Har inte sagt att det består av "bara" Single malt utan just, en blandning.

Sedan hur man blandar om/och blandar i billigare spannmåls-sprit...(potatis & majs går ju också att göra billig sprit på) för att gå ut så mycket $$$ av kunden som möjligt.

Väldiga likheter med hur kaffe har producerats till konsumenterna tidigare. Nu är vi ju mer upplysta och de "klassiska" kaffetillverkarna verkar ha svårt att ställa om sig från en enkel och relativt billig produktion till en numera avancerad konsumentmarknad som kräver mer kvalitet och bättre urval.
Det är här de små Single Malt "brännarna" fått sitt tillbaka sina liv, onekligen stark parrallel till Single origin kaffet.
Där, min koppling mellan single origin/estate och single malt whiskey.
 

linken

lilla Kaffe & Chokladhandeln
Jag håller inte med om Videotens förklaring är det som gäller för whisky.

Vi hänvisar till bränneriet för singel malt, vilket är rosteriets motsvaríghet för kaffet.

För att kunna jämföras lika skulle kornet vara odlat på viss plats eller har jag fel? För vi pratar om origins och inte rosterier när vi menar singlar.

Inom chokladvärlden finns kaffets motsvarighet med "1er Cru", "Grand Cru" o s v som är hämtat från vinets värld, där man vet ursprunget.
T ex "Michel Cluizel 1er Cru de Plantation Mangaro" som döpt chokladkakorna efter plantaget Mangaro på Madagaskar.
 

Buffeln

Well-known member
För en single malt har "rökningen", vattnet och lagringsplatsen stor betydelse för smaken medan maltens odlingsplats har minimal betydelse. Malt är vanligtvis korn, men kan också vara andra sädesslag, vilket i så fall naturligtvis också påverkar smaken.

Jag skulle hellre jämnföra en whiskeyregion med single origin, ett destilleri med single estate och microlot med "single barrel"-begreppet hos whiskey, där en särskilt lyckad tunna kan bli mycket eftertraktad hos samlare. Det finns också utgåvor från specifika källare/lager hos ett destilleri vilket eventuellt också kan falla in under microlot-jämnförelsen.

// Buffeln - (Kaffe är inte min enda last...) :)
 

larjo11

Well-known member
Jag skulle hellre jämnföra en whiskeyregion med single origin, ett destilleri med single estate och microlot med "single barrel"-begreppet hos whiskey, där en särskilt lyckad tunna kan bli mycket eftertraktad hos samlare. Det finns också utgåvor från specifika källare/lager hos ett destilleri vilket eventuellt också kan falla in under microlot-jämnförelsen.
// Buffeln - (Kaffe är inte min enda last...) :)

Är villig att håll med. Om man nu måste jämföra kaffe o whisky:unsure:

/Lars (Som oxo har whisky som last)
 

Forumstatistik

Trådar
15,077
Inlägg
158,756
Medlemmar
19,650
Senaste medlemmen
xanderbari
Topp