Äntligen!!

roccster

Well-known member
Hårdvaran är på plats.

Efter 20min bilkö från centralstationen till gasklockan kom jag fram till DHL (för er som inte bor i Gbg med omnejd så bör den resan ta max 5min). Jag blev ganska chockad när jag fick ett paket som till storleken borde innehålla 3 maskiner istället för en. Italiankitchenaids hade packat maskinen ypperligt, och som en bonus skickat med ett färdigmalet kaffe.

Sen bar det av till posten för att hämta ut kvarnen (Rancilio Rocky blev det). Kvarnen väger säkert ett par kilo mer än bryggaren :D

Väl hemma åkte den gamla krupsen ut, och på plats i kaffehörnan står nu mina bebisar.

Sen var det bara att åka. Jag testade givetvis det medföljande kaffet först (som var otroligt finmalet), små mussvansar som övergick i droppar blev resultatet. När jag sedan skickade i "finkaffet" i kvarnen och malde min första batch så hände något helt annat. Jag började på nivå 10 på kvarnen och då mer eller mindre sprutade kaffet ut ur PFen. Nu är jag nere i 4 och jag får mussvansar i några sekunder sen bubblar det till och går ganska fort. Tror jag ligger på en extraheringstid på ca 15 sek. Har inte tampat sketahårt, har inte en susning om hur mycket 16kg tryck är ;)

Det där med övningskaffe låter helt plötsligt inte så jäkla pjåkigt.

Nu är det bara till att öva och läsa.
 

Stefan Böna

Mr Microtext
Vissst är det kul med nya maskiner att bekanta sig med. Och, så småningom, bemästra! :D

När jag skulle börja min karriär som hemma-barista så tittade jag på en massa youtube-filmer i ämnet och läste en hel del (det var så jag hittade hit) på olika ställen på nätet. Siffran 30 följt av pounds of pressure - eller 15 kilos tryck - dök upp lite var stans och jag tänkte att: damn, det är mycket det. Det är det inte. Jag testade att använda badrumsvågen som tampermatta och kom utan vidare upp i närmare 25 kilo. Testa med en våg om du har möjlighet; jag tror att du kommer att bli förvånad!

Har du nollat din kvarn? Jag köpte min kvarn lätt begagnad och började med att göra rent den. Efter denna rengöring så passade jag på att nolla den på riktigt (bort med stoppskruven). Min nolla hamnade på minus 4. Med nuvarande kaffet (Monteriva Conquesta: mussvansar efter ett par sekunder och sedan lite mer som råttsvansar; extraktionstid 24 sek/6 cl) är jag på läge 6 (alltså 2 från skalans nolla).

Sedan är det inte bara tampningen det hänger på. Eller malgraden. Doseringen är inte heller helt oviktig har jag märkt...

Som sagt: testa att tampa (utan PF kanske då) på en badrumsvåg och skaffa en kökstimer samt kanske graderade shotsglas för att veta när nivån är på 3 eller 6 cl.

Lycka till och grattis till hårdvaran! :D

//Stefan (som är tämligen nöjd med sitt kaffe just nu, men tränar ändå dosering som bäst)
 

roccster

Well-known member
Stefan,

Tack för alla tips. Visst sjutton är det skoj med nya maskiner. Jag ska kolla det där med nollan på kvarnen (den är ny, men såg att de hade provkört den innnan de packat den). Har en digital våg, kommer genast att testa trycket på den. Sen är det ju det där med dosering. Har ingen pyttig gramvåg. Höftar du mängden i pf? Har du alltid insatsen för dubbel shot i?

Tack än en gång. Tur att jag hittade hit innan prylarna kom :D
 

Stefan Böna

Mr Microtext
Vad gäller "nollan" så skrev någon i en annan tråd att de som sätter dit skalorna nog dricker grappa på jobbet... Att kvarnen är ny spelar nog ingen roll. Hur du ska gå tillväga med rengöring/nollning kan du se här. Var bara försiktig så att du inte skadar skivorna!

Det där med doseringen är lite lurigt. Jag testade med färdigmalet när jag vägde; med kvarnen blir det mer en trial 'n' error-approach till det hela. Jag börjar få en känsla för när det blir tillräckligt. Sedan kan nog doseringen skilja sig från böna till böna, misstänker jag. Det finns ju ingen anledning till att det ska vara enkelt... ;)

Jag kör alltid dubbelkorgen; jag gör alltid dubbla. Jag har testat enkelkorgen en gång. Det räckte. Har för mig att jag läst någonstans (här?) att enkelkorgen ställer större krav på malning, dosering och tampning. När jag körde med färdigmalet använde jag skopan som följde med maskinen x 2 för att uppnå 14 g; numer använder jag skopans handtag för att jämna ut filterkorgen efter malning...

//Stefan (som kan minnas fel ibland och som hoppas att ni har överseende med det)
 

roccster

Well-known member
Tack än en gång för svaren.

Testade digitalvågen igår, 15kg var nog 5kg mer än vad jag vågade packa ;) Gick ner till 2 på kvarnen nu på morgonen. Blev lite bättre, men jag tror fortfarande att jag fegade med tampern. Ska packa PF på vågen nästa gång.

Här är dagens fantastiska resultat, latte arten föreställer... Ja vad föreställer den? Den som gissar rätt och vinner förstapris får själv komma fram och landa ;)

Visa bilaga 993
 

Bilagor

  • 1stlatte.jpg
    1stlatte.jpg
    106.9 KB · Visningar: 51

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Ja vad föreställer den?

Blablabla..., Molarin gissade rätt!:D


Ha! Vilken kul grej, det här gör att jag bara måste fota mina alster (ibland) och se om någon kan gissa rätt (de flesta är väl enkla, men det finns en del missfoster). Det här ger upphov till en helt ny tråd "Gissa vad kaffet föreställer?".

:):D:lol:
 

Forumstatistik

Trådar
14,965
Inlägg
157,899
Medlemmar
19,573
Senaste medlemmen
chrkleemann
Topp