Äldre levamaskiner

attis

Well-known member
Har kollat och läst en del på orphanespresso.com om äldre levamaskiner. Blir ju smått såld på dessa häftiga maskiner.

Vissa verkar finnas att få tag på ebay italien/tyskland. Säkert inte helt billig frakt, men priserna verkar resonabla. Skulle dock vilja veta om någon här på forumet har någon erfarenhet av dessa maskiner.

Tänker först och främst på modellerna:
La Cimbali Microcimbali
Caravel
Conti Comocafe
Faema Faemina

Någon som vet fler modeller/varianter som orphanespresso inte listar? Kan ju visserligen vara lite riskabelt med reservdelar :nowink:
 

attis

Well-known member
Jo den är ju jäkligt snygg måste jag säga. Hur kan du sälja den?

Jag har bara erfarenhet av La Pavonis manuella (kolv), det är väl fjäder i SAMA maskinen, eller? Hur fungerar det, blir det i stort sett identiska espresso vid varje försök, vad kan man påverka?
Några av modellerna ovan har ju fjäder så det vore intressant att höra lite om det.
 

Emil

Well-known member
Jag tycker också att den är riktigt snygg! Dessutom bara 16 cm smal så den tar knappt någon plats bredvid kvarnen :)

Jag har köpt en ny maskin, du vet hur det är, när man väl fått tanken på en ny maskin finns det ingen återvändo! Detta medför att jag byter maskin varje år... ;)

Den stora skillnaden mellan fjäder leva och helt manuella som tex Pavoni är att du får ett jämnare tryck tack vare att fjädern efter det att du har tryckt ner handtaget sköter själva extraktionen av espresson. Resultatet på skotten blir jämnare jämfört med Pavoni tack vare att man inte behöver försöka hålla ett jämn tryck på leva armen. Självklart kan man uppnå samma resultat om man är duktig med en Pavoni men fjädern underlättar verkligen!

Här är lite mer information om hur man använder en Ponte Vecchio Lusso ( exakt samma delar som min SAMA bortsett från storleken på kokaren. Bra tips :)

http://www.home-barista.com/ponte-vecchio-lusso-review.html

och här är lite info ang. skillnaden mellan en manuell leva tex Pavoni och en fjäder maskin som SAMA ..

http://coffeegeek.com/guides/howtobuyanespressomachine/manualmachines
 

Mathias

Well-known member
Har kollat och läst en del på orphanespresso.com om äldre levamaskiner. Blir ju smått såld på dessa häftiga maskiner.

Vissa verkar finnas att få tag på ebay italien/tyskland. Säkert inte helt billig frakt, men priserna verkar resonabla. Skulle dock vilja veta om någon här på forumet har någon erfarenhet av dessa maskiner.

Tänker först och främst på modellerna:
La Cimbali Microcimbali
Caravel
Conti Comocafe
Faema Faemina

Någon som vet fler modeller/varianter som orphanespresso inte listar? Kan ju visserligen vara lite riskabelt med reservdelar :nowink:

Om du funderar på att köpa en gammal maskin så behöver den förr eller senare renoveras och då är Orphan ett bra ställe att hitta slidelarna. Köper du en maskin som han inte listar kommer du kanske inte hitta delarna och därmed inte kunna använda maskinen.

Det verkar som en del leva maskiner för hemmabruk inte når upp till 9 bar. Detta gäller tex för Mini Gaggia (tror den heter så) och även med starkare fjäder imonterad så gör den inget vidare kaffe enligt en kompis och hans bekanta.I denna tråd finns en hel del foton:

http://www.home-barista.com/levers/lever-espresso-machine-gallery-t2692.html

Om jag minns rätt så är Microcimbalin gjord i aluminium och vatten tillsammans med aluminium medför korrosion....Bekanta med mycket mer och bättre erfarnheten inom kaffe har avrått mig från denna maskin med kommentaren att den inte gör bra kaffe.

Jag har en Conti Comocafe, foton här:

http://www.planetcafe.fr/forums/viewtopic.php?f=3&t=526

Invändigt är det samma maskin som den du länkar till. Den fungerade när jag köpte den för några år sedan men nu behöver den nya packningar. Conti är ett franskt märke och "Comocafe" är förmodligen en ordlek för "comme au cafe" som fritt översatt betyder "som i/hos cafét". Jag tror att även denna maskin inte når upp till 9 bar med tanke på att den är snarlik en annan maskin, La Peppina, som inte heller den har 9 bars tryck. Dock är dessa maskiner konstruerade så att man kan "hjälpa" fjädern med spaken. Men då förlorar man ju fördelen med en fjäder leva maskin....

Ett tips för att få ett jämnare tryck med leva maskin utan fjäder, tex en Pavoni är att ha en badrumsvåg under maskinen och hålla ett öga på skalan medans man gör en espresso
 

attis

Well-known member
Tackar för svaret, inte helt oväsentligt det där med trycket. Inser att jag får läsa på lite noggrannare innan jag verkligen slår till. Ingen vits att betala dyrt för något som inte lever upp till förväntingarna.
Har spontant fastnat lite för Arrarex Caravel maskinen.

Ska testa badrumsvågen när jag fått igång min Pavoni igen. Lär ju se helt sjukt ut men allt för att förbättra tekniken :)
 

DS

Well-known member
Jag tycker nog dock inte att man behöver stirra sig blind på det där med trycket. Min PV Lusso kommer inte heller upp i 9 bars tryck, men det blir bra kaffe ändå (inte alltid, förstås). Däremot är den vass när det gäller temperaturstabilitet, vilket kan vara ett problem med många levamskiner som överhettas efter ett par skott.
 

Mathias

Well-known member
Jag håller delvis med dig DS. Kallar man det kaffe och dessutom gillar drycken så är allt frid och fröjd men man kanske ska vara försiktig när man pratar espresso då man förmodligen är utanför definitionen. Jag har aldrig testat min Comocafe under rätt förhållanden men jag kan tänka mig att den kan göra gott kaffe.

Jag kan ingeting om Lusso'n men en fjäder som den ofta användes i en leva maskin ger en tryckprofil som varierar från max till min med minst 1 bar. Stora professionella maskiner har oftast 9 bar eller däromkring i början av skottet för att sedan sjunka till 7-8 bar. Många leva maskiner för hemmabruk når inte ens upp till 9 bar i starten och kan sjunka ner till 6 bar vid slutet av skottet.

Den enda maskin som fungerar hemma hos oss är en gammal Olympia Cremina och under den har jag en badrumsvåg så jag kan variera trycket under någorlunda kontrollerbara förhållanden. Jag kan dra ett skott med högt tryck och servera den till min fru och jag vet att hon kommer att gnälla att den är bitter i smaken.

Espressomaskiner med vibrationspump och OPV kan också variera en del i tryck, speciellt om OPV'n är dåligt konstruerad vilket ofta billiga OPV'er är. Det arbetar nämligen också med en fjäder och är den dåligt konstruerad så blir trycket väldigt beroende av flödet genom OPV'n. Sänker man pumpens kapacitet genom att strypa energitillförseln så förbättras detta, texgenom att sätta in ett effektmotstånd i serie med pumpens spole. Att pumpen blir tystare är ju ingen nackdel det heller.
 

johey

Well-known member
Jag har en La Pavoni Europiccola från 1964 som min enda espressomaskin och är supernöjd. Därmed inte sagt att jag inte är intresserad av att komplettera med Emils SAMA Export. :)

Hade en nyare La Pavoni ett tag, men den är ju fasen sämre bygd. Som med det mesta av idag kontra igår. Ok, den gamla är jobbig att ta isär om man ska byta packningar. Det behövs specialverktyg. Men den är mer gedigen i basen och fästet mellan grupp och kokare.
 

Forumstatistik

Trådar
14,677
Inlägg
155,786
Medlemmar
19,371
Senaste medlemmen
Intäkt
Topp