Varmluftsugn

Nex

Active member
Hej! Har en fråga om rostning i varmluftsugn och just med varmluftsläget. Har tidigare alltid rostat med vanlig över och undervärme på ca 220-230 grader men nu fick jag läsa å höra att varmluftfunktionen ger bättre rostning så jag testade detta. Men gud vad segt det är... Började med 220 grader men det händer ju inget... Tar en evighet att komma till "first crack" jämfört med över och undervärme på samma temp. Kör ni på mycket högre temp när ni kör varmluft eller vad är det jag gör för fel? :)

Ha en go kaffedag!
 

Tamper

Well-known member
Jag har ingen erfarenhet av att rosta kaffe i ugn, men däremot har jag provat ett flertal varmluftsugnar.

På en standardugn utan elektronisk temperaturstyrning kan ugnstemperaturen variera kraftigt p.g.a. en dåliga termostatstyrningen.
I varmluftsläget kan det ta en stund innan ugnen blir temperaturstabil.

Det är som med espressomaskiner. Låt ugnen värmas upp en bra stund innan du använder dem så att ugnens temp blir stabiliserad.
En "standardugn" kan dessutom ha en stor skillnad med vilken temperatur som står på vredet och vad temperaturen är i verkligheten, så mät gärna upp ugnens verkliga temperatur med en riktig termometer.
 

Nex

Active member
Får ta en koll på tempen. Men det konstiga är ju att det är samma ugn... Vilket betyder att den säkerligen använder samma tempgivare för både varmluftsläget och det vanliga läget, så någon skillnad i temp borde det ju inte vara?
 

zix

Well-known member
Alla ugnar är olika. Det är sannerligen inga precisionsinstrument heller... men man kan klara sig utmärkt utan precisionsinstrument när man rostar hemma.

Titta-på-maten-principen är bra att använda även när du rostar ditt kaffe. Om det tar för lång tid, höj temperaturen. Om det blir för ojämnt, ta ut kaffet och rör om i det vid ett eller två tillfällen under rostningen, och testa att ändra höjd på plåten.

Varmluft är inte alltid bättre. Det beror på ugnen. Jag använder det numera, men förr, med den gamla ugnen, klarade jag mig utmärkt utan det - och jag kan inte säga att resultatet är vansinnigt mycket bättre nu än vad det var förr. Det går snabbare, men det blir fortfarande lite ojämnt, och skillnaderna mellan olika bönsorters rostegenskaper accentueras istället för att jämnas ut. Det skiljer mer på rosttider mellan olika sorter och det går fortare på slutet av rostningen.

Smaken på rostarna, om man kan ange nåt sånt med säkerhet, är i stort sett något bättre (liksom lite mer "utmejslad" smak på varje kaffesort) med varmluft, dock, så jag fortsätter med det. Så är det alltså i min ugn, men inte nödvändigtvis i din.
 

Nex

Active member
Körde precis "gammal java" med varmluftsfunktionen och fick en liten chock då jag vid varmluft och andra bönor har fått ha en betydligt högre temp. Nu blev bönorna klara på ca 8-9min men jag hade ju ställt timern för att vända dem vid 10min :) Resultatet blev en jävla rökutveckling och lite väl rostade bönor :) Men skönt att veta att det inte är fel på ugnen utan istället handlar om att jag prövat olika bönor och att de skiljer sig väldigt mycket i rostningstid...
 

zix

Well-known member
Sedär, så kan det gå... bra, då är det nog inget fel på ugnen. Att det just är javan som reagerar så är ju helt naturligt. Den är känsligare - och som sagt, det är större skillnad i rostningen av bönorna med varmluft. Bara att stänga av timern och titta, lyssna, lukta :)
 

Coriander

Well-known member
Jag kör med varmluftsugn, och har märkt att man får ett mkt bra resultat om man lägger bönorna i en grillkorg (från Clas Ohlsson). Det får luften att cirkulera fin-fint runt bönorna som får en fantastisk rostfärg. Nu förtiden kör jag alltid på det här sättet!
 

Forumstatistik

Trådar
15,081
Inlägg
158,795
Medlemmar
19,656
Senaste medlemmen
LinusG
Topp