Vad kan man göra med moka?

Kaiser

Well-known member
Har dragit med mig min nya mokabryggare (fint 2:a pris hos Kaffemaskinen :lol: ) till mitt arbete. Vi har bara automatkaffe :cry:

Då kommer frågan: Hur fungerar moka som substitut för espresso eller fungerar den bara som caffè latte?
 

JvD

Well-known member
Min högst personliga åsikt är att Moka funkar bra som just MOKA. Det är en annan metod och erbjuder ett annat slutresultat. Med bra råmaterial kan du få en riktigt bra kaffe, av MOKA-typ. Personligen tycker jag Moka är rätt gott. Passar bra med och utan mjölk. Men någon epsresso är det smakmässigt inte, det är min högst personliga åsikt. Men gott kan det vara för det.
Är man stenhåd hardcore-espresso-only-geek så kanske det inte är det rätta.
 

svartvest

Well-known member
Moka

Hade en arbetskamrat som kom med nymalt kaffe till mokabryggaren, jo det fungerar och tycker jag är väldigt gott kaffe.

Hälsa familjen!!
 

Dunne

Well-known member
jag gillar också moka gärna en hel mugg de dagar jag börjar tidigt på jobbet. ingen kan väl säga att det smakar espresso då det inte är det men som sagt, fint ändå.
 

rainman

Active member
Mitt bästa minne av moka är just från när jag var i Italien och bodde hemma hos en vän där, hon började jobba tidigt och lämna mig och flickan för oss själva. På köksbordet låg en lapp och så stod det en påse med skorpor. på Lappen stod det "kaffet står ovanpå spisen och mjölk finns i kylen". Kaffegalning som man är så gav man sig på Moka-bryggaren med stor iver och slängde den på gasspisen, när kaffet var klart så värmde jag på lite mjölk direkt efter.
OJ OJ OJ va gott det var!
Kaffet var no-name som stått vid spisen och färdigmalet förvarat i glasburk, men rackarns så gott ändå :D

Att jag fick helt underbara espressos på resan hör inte hit, men just denna upplevelse gör att jag till och med funderar på att komplettera maskinparken med en mokabryggare.
 

rainman

Active member
markisevil sa:
rainman sa:
funderar på att komplettera maskinparken med en mokabryggare.
Gör det. Går på under en hundring, och behöver inte mycket mek på morgonen. :)

Fast jag har ju min Giotto ståendes påslagen dygnet runt, så mycket meck är det tyvärr inte där heller :roll:
Tror jag får hålla mig till den och ta moka-bryggaren senare.

För övrigt så måste jag säga att köra moka på en vanlig elspis känns som väldigt tidsödande och energislösande i jämförelse med gasspis.
 
rainman sa:
För övrigt så måste jag säga att köra moka på en vanlig elspis känns som väldigt tidsödande och energislösande i jämförelse med gasspis.
Jag planterar en träd någon gång för att balansera det, och betalar gärna elräkningen under tiden, för att, som med L'Oreal-kvinnor, I'm worth it (och har inte råd åt en riktig maskin).
 

zix

Well-known member
För övrigt så måste jag säga att köra moka på en vanlig elspis känns som väldigt tidsödande och energislösande i jämförelse med gasspis.

Tja, Giotton drar nog mer, åtminstone om den står på hela dygnet. Eller hur?

Om ens aktivitetsschema är någorlunda regelbundet kan man använda timer till sin maskin. Den dör inte av att stängas av ett par, tre gånger per dygn. Kostar nån hundring på clas ohlson m.fl. ställen, finns programmerbara med massor av program. En maskin av E61-typ bör bli lagom varm och temperaturstabil på sisådär 45 minuter, man kan ta med det i beräkningen och så dra sina egna slutsatser och göra upp ett passande energisnålt schema.
Även de flesta kaffebarers maskiner stängs av på nätterna. Dessutom, om det är en hem-maskin med vattentank så blir vattnet i tanken bara fortare unket av att stå i varm maskin dygnet runt.
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,674
Inlägg
155,761
Medlemmar
19,368
Senaste medlemmen
Manglund
Topp