Uppgraderingsfunderingar

Hawthorne

Well-known member
Hej fölk
När jag nu går i lite uppgraderingstankar så hoppas jag på lite råd och hjälp härifrån. Det är så att jag nu sitter på en isomac napolissima och en prof inox-kvarn...
Har ett tag funderat på att byta maskin till en gaggia classic. Det jag funderar över är om jag måste (alt. bör) byta kvarn också. Inoxen är väl inte så väl omtalad här på forumet även om jag tycker att den fungerar rätt bra hittills (har dock bara krups att jämföra med :)
Jag förstår att jag kan få svar som att "byt, m203 tex är mycket mycket bättre", och det inser väl jag också. Det jag snarare undrar över är om maskinsuppgraderingen blir "onödig" om jag inte byter kvarn, eller kommer jag att märka en klar skillnad ändå?
Just nu är det inte ett alternativ att införskaffa både och. En av anledningarna är att min inox är rätt ny och jag (läs: min sambo) gillar inte tanken på att köpa en ny kvarn så snabbt inpå den förra..

Lång fråga bidde det, men grundfrågan är iaf fetad :D
 

Lars

Well-known member
Vad är det som inte är bra med den maskin du har? Det kanske är bättre att behålla maskinen och bara byta kvarnen om den inte är bra. Det kanske gör större skillnad än att byta till en Gaggia. Nu gjorde jag det nog inte lättare för dig, men det är viktigt att veta varför man vill byta. Ibland kanske man bara vill byta helt enkelt och då är det också okej 8)
 

Hawthorne

Well-known member
Inte bra?
Lite svårt att säga eftersom napolissiman är den första jag har. Mina intryck är väl att det är svårt att göra flera i rad.. maskinen är itne speciellt uthållig. Skumningen är inte det lättaste (även om det säkert är svårt på andra oxå, men men :)). Dessutom får jag ett ganska ojämnt resultat, trots att jag tycker att arbetet varit ganska lika...
Vad gäller kvarnen har jag egentligen inga klagomål. Jag tycker att den maler rätt bra, men det är väldigt svårt för mig att avgöra efterosm jag inte har/haft en bättre kvarn att jämföra med. Därav min frågeställning, är gaggian så pass mycket bättre än isomacen att det kommer att bli en klar förbättring trots den, enligt många, sämre kvarnen?
Så om du förstår, att bara byta kvarnen är inte aktuellt eftersom jag faktiskt i nuläget är rätt nöjd med den. En möjlighet är ju att jag vid inköp av en bättre maskin inte kommer att vara nöjd med den längre, och det är lite det jag försöker utröna genom att fråga här.
Glasklart, eller hur :D
Sen måste jag väl också tillstå att bytandet för bytandets skull också lockar. Jag har efter mitt isomacinköp fastnat för den lilla hobby och har numera stora problem när folk bjuder mig på vanlig bryggkaffe :shock:
 

Lars

Well-known member
Jag hade en Gaggia Coffee tidigare och den kan jag verkligen rekommendera. Classicen är förstås snyggare, men jag tror inte att den gör bättre espresso. Eftersom jag inte har provat Napolissiman, så är det svårt att veta hur den står sig i förhållande till Gaggian. Det kanske finns möjlighet att besöka någon annan forummedlem som har en Gaggia och testa? Det är väl egentligen enda möjligheten att avgöra om man tycker att det är ett tillräckligt stort steg upp för pengarna.
 

Lars

Well-known member
Min bror bor utanför Karlstad. Han har dock ingen Gaggia...

Däremot måste det ju finnas någon som säljer Gaggia i Karlstad?
 

Marv

Well-known member
Hawthorne sa:
Cheffalo skrev:
Coffee gör samma kaffe som Classic, men saknar backventilen.

Har letat men inte riktigt hittat, vad gör en backventil?

Som jag har förstått det har Coffee varken 3 vägsventil eller backventil.
3 vägsventilen släpper ut övertrycket efter bryggning.
Backventilen eller tryckregleringventilen som jag skulle villja kalla den reglerar bryggtrycket.
Om du väljer mellan dessa så skulle jag definitivt rekomendera att välja Classicen som har båda dessa ventiler.
 

Forumstatistik

Trådar
14,684
Inlägg
155,811
Medlemmar
19,375
Senaste medlemmen
eriksson
Topp