Skumma havremjölk?

pinarro

Member
Här kommer en liten tokig fråga;
Är det någon som har provat att skumma havremjölk, oatley eller något liknande?
Är inte själv mjölkallergiker men det skulle vara intressant att veta om någon provat detta. Jag kan tänka mig att smaken blir lite knepig och hur är det igentligen med proteinhalten i sådana drycker.
Nu menar jag inte laktosfri mjölk utan helt mjölkfria produkter.
 

joachime

New member
Jag har testat en av Oatlys varianter och ICAs havremjölk (som tillverkas av Oatly om jag fattat rätt). ICAs variant blev bara varm, inget skum. Oatly'n (förpackningen var svart vill jag minnas) skummade men sjönk snart ihop och såg ganska trist ut. Inget man gärna serverar.
Har hört att sojamjölk ska funka bättre.
 

Nysquist

Active member
Soja funkar bra, men man får tänka på att "havremjölk, oatley eller något liknande?" + soja innehåller massor med vatten vilket blir varmt väldigt snabbt. Därför kortas tiden ner på varje moment.

Själv använder jag bara provamel, behöver inte steama soja utanför cafét
 

Hung

Member
det är så sjukt svårt att INTE få något skum till sojan. Även om jag inte ytar den alls får jag ändå en flera centimeter tjock skumkrona. Till en början ser det ut som man inte fått fram något skum, men låtar man den stå en minut så har den vuxit till sig ganska rejält :angry:
 

Jacob

Well-known member
Fick till en rätt skummig latte på Oatley till en gäst som insisterade, då jag inte hade vanlig mjölk. Det blev riktigt dåligt, och jag vet inte hur det smakade, men hon hävdade att det var bra, som alla gäster gör. (Trodde jag förvisso inte ett ögonblick på;)
 

martink78

Well-known member
Är det gott med havremjölk i kaffe?
Har prövat med soyamjölk (av nyfikenhet) och det blir för mig närmast odrickbart, beskt och eländigt, trots att jag gillar soyamjölk i sig..
 

jaktlycka

Active member
Den blå Oatley sojamjölken är god till kaffe. Den är sötat och har lite vanilj i sig så den smakar inte soja, men såklart inte som vanlig mjölk heller.

Lätt att skumma.
 

Alaqh

Member
Är det gott med havremjölk i kaffe?
Har prövat med soyamjölk (av nyfikenhet) och det blir för mig närmast odrickbart, beskt och eländigt, trots att jag gillar soyamjölk i sig..

Tänkte passa på och dela med mig av några korta personliga erfaranheter och lärdomar (efter år med veganflickvän) om det är nån som har nytta av dom.

Om du värmde sojamjölken och den blev besk och eländig låter det nästan som sojamjölken blivit bränd? Som Nysquist säger måste man vara mycket försiktigare i värmningen då sojamjölken blir fortare varm än vanlig mjölk (och även skummar sig mycket lättare).
Sen rekommenderar jag den blå Alpro sojan (som jag även tror är den som Jaktlycka menar...Oatly gör havremjölk)...den är den klara testvinnaren iaf i min umgängeskrets. Något sötad men inte lika söt som t.ex. Tofuline. Provamel är också bra.
Kan också säga att sojamjölk inte lämpar sig lika bra att "bara ha en liten skvätt av" i kaffet...den skär sig lätt om man häller en liten kall skvätt rakt ner i kaffekoppen.
 

martink78

Well-known member
Jag köper oftast Tofulines osötade eftersom jag tycker den smakar bäst av de osötade (om man dricker den ren). Men kanske det är så att man skall hålla sig till de sötade för kaffet.

Nu var det rätt länge sedan jag testade så jag minns inte hur mycket jag värmde den, kan vara som du säger att den blev för varm. Dock minns jag att jag testat med en "skvätt" i kaffet och att det inte var gott. Men det är väl för att den skär sig antar jag.
Få se när jag testar nästa gång, just nu är jag mer inne på bönor, malningsgrad och fetthalt på mjölken så jag behöver inte en parameter till att leka med.. :)
Men förr eller senare blir jag säker nyfiken igen och då skall jag tänka på värmen. Så tack för tipsen!
 

Forumstatistik

Trådar
15,065
Inlägg
158,703
Medlemmar
19,646
Senaste medlemmen
Apollo
Topp