Robot tips och stöd

Victor327

Active member
Antar att det finns några robotanvändare här och jag undrar lite över hur ni brygger; om ni har några tips och trix osv.

Jag försöker hålla mig till 17 g kaffe och brygger på 6-7 bar. Ibland blir det bra, ibland mindre bra. Har svårt att träffa rätt kontinuerligt.
 

Jonken

Well-known member
Är det något specifikt du undrar över? Vilka slags bönor använder du? Använder du WDT?

Något som påverkar stort är hur starkt tryck man börjar med. Går man t.ex. till 6-7 bar så snabbt som möjligt kommer det rinna långsammare än om man börjar <2 bar eller t.ex. gradvis går från 0-7 över 10+ sekunder. Jag har ingen speciell preferens egentligen, men vill man att det ska bli lika varenda gång är det viktigt att dosera exakt lika mycket och tajma likadant.

Fördelen med tryckprofilering annars är ju att man kan justera eftersom - märker man att det börjar på tok för snabbt, tryck så snabbt som möjligt till hårt istället för att backa av så att pucken bjuder mer motstånd. Märker man att man har malt alldeles för fint? Lägg bara lätt tryck och låt det börja droppa ordentlig innan fullt tryck - eller backa av försiktigt (men inte helt) om man redan lagt på önskat tryck, för att luckra upp pucken och börja om.

Jag tycker om att förvärma kolven med en kopp kokhett vatten medan jag förbereder korgen (lite beroende på ork). Vill man få upp temperaturen ännu lite mer kan man låta vattnet flöda över korgen och kanten på portafiltret (bort från handtaget!) några sekunder och i så fall rekommenderar jag starkt att använda pappersfilter (Cafelats egna eller Aeropress) under spridarfiltret för att skydda pucken mot turbulens. Det är också en bra idé om man vill använda svanhalskanna.
 
Senast ändrad:

Victor327

Active member
Är det något specifikt du undrar över? Vilka slags bönor använder du? Använder du WDT?

Något som påverkar stort är hur starkt tryck man börjar med. Går man t.ex. till 6-7 bar så snabbt som möjligt kommer det rinna långsammare än om man börjar <2 bar eller t.ex. gradvis går från 0-7 över 10+ sekunder. Jag har ingen speciell preferens egentligen, men vill man att det ska bli lika varenda gång är det viktigt att dosera exakt lika mycket och tajma likadant.

Fördelen med tryckprofilering annars är ju att man kan justera eftersom - märker man att det börjar på tok för snabbt, tryck så snabbt som möjligt till hårt istället för att backa av så att pucken bjuder mer motstånd. Märker man att man har malt alldeles för fint? Lägg bara lätt tryck och låt det börja droppa ordentlig innan fullt tryck - eller backa av försiktigt (men inte helt) om man redan lagt på önskat tryck, för att luckra upp pucken och börja om.

Jag tycker om att förvärma kolven med en kopp kokhett vatten medan jag förbereder korgen (lite beroende på ork). Vill man få upp temperaturen ännu lite mer kan man låta vattnet flöda över korgen och kanten på portafiltret (bort från handtaget!) några sekunder och i så fall rekommenderar jag starkt att använda pappersfilter (Cafelats egna eller Aeropress) under spridarfiltret för att skydda pucken mot turbulens. Det är också en bra idé om man vill använda svanhalskanna.
Mest generellt läsa om någon annans förfarande för att se huruvida jag är helt fel ute eller inte.
Jag använder WDT och bönorna varierar. Just nu provar jag detta kaffe, men mitt go to-kaffe har varit La Bomba ett bra tag.

Tack för ett svar som gav lite mer klarhet 😊
 

Herr Räv

Well-known member
För mig som kör med handkvarn blev det också stor skillnad beroende på hur jämn hastighet jag lyckades hålla. Kanske uppenbart för andra men inte för mig :)
WDT gjorde också stor skillnad men det körde du redan.
Som Jonken skriver långsam upprampning verkar också ha gjort skillnad för mig.
Gringo-kaffet som du kör nu är det som blivit bäst för mig hittills, on par med Bob-o-link från Johan och Nyström.
 

Jonken

Well-known member
För mig som kör med handkvarn blev det också stor skillnad beroende på hur jämn hastighet jag lyckades hålla.

Apropå handkvarn så spelar det också roll om man håller den rakt eller t.ex. lutad 45° åt sidan :)

Det som är spännande med hastigheten man vevar är att resultatet inte är linjärt. Det verkar som att man får extra jämn malning av att veva så långsamt man bara orkar. T.ex. 50 rpm resulterade i betydligt långsammare skott till synes på grund av färre "boulders". 200 rpm gav också lite långsammare skott, på grund av mer "fines" istället.

Min rekommendation är att veva i den hastigheten man tycker är bekväm och enkel att repetera. Med hårda bönor hjälper det att ha lite momentum för att inte köra fast. För mig känns det naturligt att ligga någonstans i mitten, dvs. 120 rpm / 2 vevtag per sekund. Om man lutar kvarnen går det antagligen att veva långsammare innan det blir jobbigt.
 

Herr Räv

Well-known member
Apropå handkvarn så spelar det också roll om man håller den rakt eller t.ex. lutad 45° åt sidan :)

Det som är spännande med hastigheten man vevar är att resultatet inte är linjärt. Det verkar som att man får extra jämn malning av att veva så långsamt man bara orkar. T.ex. 50 rpm resulterade i betydligt långsammare skott till synes på grund av färre "boulders". 200 rpm gav också lite långsammare skott, på grund av mer "fines" istället.

Min rekommendation är att veva i den hastigheten man tycker är bekväm och enkel att repetera. Med hårda bönor hjälper det att ha lite momentum för att inte köra fast. För mig känns det naturligt att ligga någonstans i mitten, dvs. 120 rpm / 2 vevtag per sekund. Om man lutar kvarnen går det antagligen att veva långsammare innan det blir jobbigt.
Bra att veta! Brukar alltid hålla den rakt men det känns ju rimligt att vinkeln också påverkar.

Jag har inte provat mig fram såpass mycket med hastighet. Brukar som du säger försöka hålla en jämn hastighet och konstant från gång till gång.
 

Forumstatistik

Trådar
14,657
Inlägg
155,660
Medlemmar
19,355
Senaste medlemmen
peter.ohlsson
Topp