mrjohan
Well-known member
Köpte min Francis Francis X3:a för snart ett år sedan efter att ha läst det utförliga testet av maskinen på coffeegeek.com (http://www.coffeegeek.com/proreviews/detailed/francisfrancisx3). Har lärt mig handskas med maskinen på ett bra sätt. Dock finns det alltid saker att önska, som maskinen inte riktigt fixar.
God espresso kan jag numera producera, tack vare inköp av kvarnen Demoka M-205. Där är jag nöjd, även om stabiliteten kunde varit något bättre. Jag måste nämnligen manuellt höja temperaturen på vattnet i kokaren genom att inför bryggning av espresso trycka in knappen för ångläge och ha den intryckt i cirka 7-8 sekunder, för att sedan återgå till bryggläge och göra min shot. Jag har gått på smak och utseende på creman och espresson och lyckas få godare espresso med denna procedur.
Ett annat problem jag haft vid bryggning av espresso har varit att det alltid runnit nästan dubbelt så mycket espresso från den högra "spouten" än från den vänstra vid bryggning av två enkla. Samma problem hade coffeegeek.com i sitt test. Genomgång av tampningsprocedur, lodning av maskinen m.m. hjälper inte (?). Lösningen på detta problem var en reglerbar "dubbel-spout". Lyckligtvis har Francis använt samma gänga för spouten som till ett E-61-handtag. Se bild...
Nästa steg är ångfunktionen. Det är inga problem att, med rätt teknik, lyckas få microfoam med det tillhörande ångmunstycket, en s.k. forth aid device.
Dock känns det inte "rätt" att skumma med detta munstycke, då det i princip är omöjligt att få en virvel i kannan och därmed få ett homogent skum i hela kannan. Därför är det heller inte lätt att hälla upp två cappuccino från en och samma kanna, där den första blir mumsig men den andra får för lite skum.
Till min stora glädje upptäckte jag vid en storrengöring av maskinen att ångmunstycket gick att skruva av! Möjlighet att sätta på ett traditionellt munstycke! Lyckades kommer över ett två-håls från en Isomac Napolissima, tyvärr så var inte gängorna på detta munstycke helt kompatibelt med gängorna på ångröret, varvid det inte gick att få helt tätt och då blev ångkraften ut ur de två hålen alldeles för klen.
Hittade nyligen ett annat munstycke. Ett tre-håls tillhörande en Elektra. Gängorna var kompatibla och det blev riktigt tätt.
Dock tycks hålen i detta munstycke vara för stora för att få riktig skjuts på ångan. Jämfört med det enda hålet som sitter inne i froth aid devicen så utgör nog de tre hålen i den nya munstycket dubbelt så stor genomströmningsarea för ångan. Inte lyckat detta försöket heller.
Med andra ord går jakten vidare efter ett kompatibelt munstycke (gänga M6) med "lagom" stora hål för att få bra tryck i ångan.
Alternativet är att byta ut själva ångröret, likt såsom gjorts på Gaggia Classic, dock är alternativet inte ett Silvia-rör, då det ej passar i maskinen.
Röret är utformat enl. nedan (yttre diameter = 6 mm). Bör inte vara några problem att lossa befintligt med skiftnyckel och få dit ett nytt.
Tips på ångmunstycken eller ångrör som kan passa mottages gärna. Dela gärna även med er av erfarenheter från Francis-maskiner.
God espresso kan jag numera producera, tack vare inköp av kvarnen Demoka M-205. Där är jag nöjd, även om stabiliteten kunde varit något bättre. Jag måste nämnligen manuellt höja temperaturen på vattnet i kokaren genom att inför bryggning av espresso trycka in knappen för ångläge och ha den intryckt i cirka 7-8 sekunder, för att sedan återgå till bryggläge och göra min shot. Jag har gått på smak och utseende på creman och espresson och lyckas få godare espresso med denna procedur.
Ett annat problem jag haft vid bryggning av espresso har varit att det alltid runnit nästan dubbelt så mycket espresso från den högra "spouten" än från den vänstra vid bryggning av två enkla. Samma problem hade coffeegeek.com i sitt test. Genomgång av tampningsprocedur, lodning av maskinen m.m. hjälper inte (?). Lösningen på detta problem var en reglerbar "dubbel-spout". Lyckligtvis har Francis använt samma gänga för spouten som till ett E-61-handtag. Se bild...
Nästa steg är ångfunktionen. Det är inga problem att, med rätt teknik, lyckas få microfoam med det tillhörande ångmunstycket, en s.k. forth aid device.
Dock känns det inte "rätt" att skumma med detta munstycke, då det i princip är omöjligt att få en virvel i kannan och därmed få ett homogent skum i hela kannan. Därför är det heller inte lätt att hälla upp två cappuccino från en och samma kanna, där den första blir mumsig men den andra får för lite skum.
Till min stora glädje upptäckte jag vid en storrengöring av maskinen att ångmunstycket gick att skruva av! Möjlighet att sätta på ett traditionellt munstycke! Lyckades kommer över ett två-håls från en Isomac Napolissima, tyvärr så var inte gängorna på detta munstycke helt kompatibelt med gängorna på ångröret, varvid det inte gick att få helt tätt och då blev ångkraften ut ur de två hålen alldeles för klen.
Hittade nyligen ett annat munstycke. Ett tre-håls tillhörande en Elektra. Gängorna var kompatibla och det blev riktigt tätt.
Dock tycks hålen i detta munstycke vara för stora för att få riktig skjuts på ångan. Jämfört med det enda hålet som sitter inne i froth aid devicen så utgör nog de tre hålen i den nya munstycket dubbelt så stor genomströmningsarea för ångan. Inte lyckat detta försöket heller.
Med andra ord går jakten vidare efter ett kompatibelt munstycke (gänga M6) med "lagom" stora hål för att få bra tryck i ångan.
Alternativet är att byta ut själva ångröret, likt såsom gjorts på Gaggia Classic, dock är alternativet inte ett Silvia-rör, då det ej passar i maskinen.
Röret är utformat enl. nedan (yttre diameter = 6 mm). Bör inte vara några problem att lossa befintligt med skiftnyckel och få dit ett nytt.
Tips på ångmunstycken eller ångrör som kan passa mottages gärna. Dela gärna även med er av erfarenheter från Francis-maskiner.