Jag har de senaste året börja sortera bort quakers från det specialkaffe som jag köper. I vissa påsar finns det en hel del quakers medan andra påsar innehåller betydligt färre. Här är ett exempel på hur mycket quakers som fanns i en påse som kostade 149 kr för 250 gram (om jag minns rätt).
Det var en stor skillnad i smak om man jämförde en kopp bryggd med osorterat kaffe direkt från påsen med en kopp bryggd med bortsorterade quakers.
Vad är då Quakers kanske en del undrar? Ja här är en förklaring av Scott Rao från hans blogg:
Quakers are immature coffee seeds. They can be the result of subpar plant health or nutrition, or picking underripe cherry. Quakers less dense and contain less sugar, protein, and starches than mature seeds do. As a result, quakers brown slower than mature seeds during roasting. Quakers can be difficult to identify and sort in green coffee, but are more obvious after roasting.
Jag kan rekommendera Scotts senaste blogginlägg som finns här: https://www.scottrao.com/blog/2024/3/6/optical-sorting där han både beskriver problemet som quakers innebär för oss konsumenter och utmaningen som kafferosterierna har för hantera problemet.
Förhoppningsvis börjar fler rosterier att sortera bort quakers. Jag har sett att Swerl Coffee Roasters har investerat i en maskin för att sortera bort quakers. Men jag vet inte om eller hur de använder maskinen: https://www.instagram.com/p/CxviJc5Ilgc/?img_index=1
Hur är ert förhållande till quakers idag 2024?
Det var en stor skillnad i smak om man jämförde en kopp bryggd med osorterat kaffe direkt från påsen med en kopp bryggd med bortsorterade quakers.
Vad är då Quakers kanske en del undrar? Ja här är en förklaring av Scott Rao från hans blogg:
Quakers are immature coffee seeds. They can be the result of subpar plant health or nutrition, or picking underripe cherry. Quakers less dense and contain less sugar, protein, and starches than mature seeds do. As a result, quakers brown slower than mature seeds during roasting. Quakers can be difficult to identify and sort in green coffee, but are more obvious after roasting.
Jag kan rekommendera Scotts senaste blogginlägg som finns här: https://www.scottrao.com/blog/2024/3/6/optical-sorting där han både beskriver problemet som quakers innebär för oss konsumenter och utmaningen som kafferosterierna har för hantera problemet.
Förhoppningsvis börjar fler rosterier att sortera bort quakers. Jag har sett att Swerl Coffee Roasters har investerat i en maskin för att sortera bort quakers. Men jag vet inte om eller hur de använder maskinen: https://www.instagram.com/p/CxviJc5Ilgc/?img_index=1
Hur är ert förhållande till quakers idag 2024?