Olika resultat på kopp 1 och 2 med samma prepp???

Hej,
Inte skrivit här förut.
Har ett problem jag inte kommer runt. Maskinen är den gamla godingen Giotto Rocket.
Jag har en Mahlkönig x54 och jag rostar mina bönor själv i en wokpanna av gjutjärn på gasspis. Bönorna brukar bli hyfsat ljust rostade.
Problemet är att kaffet rinner för fort och att kaffet rinner olika från kopp 1 till kopp 2. Kopp 2 sprutar oftast över allt vilket tyder på en massa kanaler.
Min puckprepp består av att jag rör om och distribuerar det malda kaffet i portafiltret med ett uppvikt gem. Sen pressar jag med tamper som vanligt.
Jag har ställt in malningen på kvarnen till nästan minsta storleken.
Jag har skruvat ner trycket på min OPV och satt en manometer på brygghuvudet som visar 9 bar med stängd korg i portafiltret.
Ska försöka spela in en video över haveriet i morgon bitti.
Vad mer finns att göra?
 

basiecally

Well-known member
Testa med proffsrostat och se om samma händer? Är det konsekvent så att kopp 2 går snabbare än kopp 1?

Spolar du gruppen mellan skotten? Inte bekant med Giotto Rocket, vilken modell har du? Är det en dubbelkokare eller en HX-maskin? Jag har en HX som hade en tendens att stötkoka när vattnet lämnade gruppen, vilket ledde till att det sprängdes hål i pucken. Det gav ENORMT mycket kanaler. Låter ju bakvänt att kopp två får mer kanaler om du kör dem nära inpå varandra. Men går det en stund mellan att du gör skotten, typ mer än 5min, och du gör första rätt snart efter att du har slagit på maskinen så kan det mycket väl vara ett problem med att gruppen är för varm när du gör andra skottet. Det löser du genom att spola tills det slutar fräsa innan du gör kaffet. Det gäller bara om din Rocket är en HX (värmeväxlarmaskin).
 
Blir ungefär samma resultat när det är proffsrostat. Jag spolar huvudet innan 1a men inte mellan 1a och 2a.
Det är konsekvent att nr 2 går snabbare och är rörigare. Det är en HX-maskin.
Om jag har förstått maskinen rätt så är det en av de sista i produktionen innan Rocket som märke tog över. Det är i princip samma komponenter som dagens Rocket Giotto men utan PID och andra fräsiga grejer.
Ska jag skruva ner trycket i kokaren?
Kan det vara kalkavlagringar i huvudet som spökar? Körde igenom med avkalkning för inte så länge sedan (utan förändring av rörigt resultat) men huvudet vet jag inte om det sitter avlagringar i sedan tidigare. Kokaren är ren och fin, satte i nytt värmeelement i höstas så har lite koll där.
 

Dan.

Active member
Vilket tryck har du på kokaren? Om du har över 1,2 så behöver du justera.
Testa även pappersfilter i botten på portafiltret👍
 

basiecally

Well-known member
Okej, men hur länge väntar du mellan 1 och 2? Jag skulle iaf testat att spola även mellan skotten för att se om det gör skillnad.

Används kvarnen till nåt annat än espresso?
 

Jonken

Well-known member
Tips om att t.ex. en sån här gör bättre jobb än ett gem.

Om du skaffar en termometer att skruva in i gruppen slipper du gissa temperatur. Tippar på att det är problemet här.

Väger du dosen som hamnar i korgen? Det kan ibland skilja en del om man bara maler en viss tid.

Sen skulle det vara roligt att se bilder på bönorna :)
 
Väger i portafiltret till och från, framförallt när jag ändrar kvarnens inställningar. Den används bara för espresso.
Är på resa nu men återkommer med video på kaoset och bild på bönorna nästa vecka.
Hur påverkar temperaturen i bryggruppen själva pucken och shoten? Hur länge brukar ni spola?
 

basiecally

Well-known member
Tempen påverkar hur vattnet beter sig när det möter kaffet och i utrymmet ovanför. Det första som kommer ut förbi spridarfiltret möter nästan inget motstånd alls och stötkokar om det är över 100 grader. Då spelar din puck prep mindre roll eftersom kokningen spränger sönder pucken. Det är det jag beskrev innan. Tror det ör problemet du har.

Jag brukar spola tills det slutar fräsa. Har maskinen stått i mer än 5min brukar det gå åt ett par deciliter. Mellan skott kanske bara en halv dl, om jag gör det ena direkt efter det andra.
 

Jonken

Well-known member
Mängden man behöver spola beror på hur högt tryck det är i kokaren också. Du kan sänka så lågt som 0.6-0.8 (men riskera s.k. thermosyphon stall) och behöva spola mindre eller inte alls.. men ångkraft och bryggtemperatur påverkas också, så det är en balansgång.
 

Forumstatistik

Trådar
14,658
Inlägg
155,673
Medlemmar
19,355
Senaste medlemmen
peter.ohlsson
Topp