Nymalet kaffe smakar... Kemiskt?

robinviking

New member
Hejsan.

Jag har nyligen blivit väldigt intresserad av Kaffe och igår köpte jag mig en egen kvarn för att mala egna bönor. Har läst överallt att kaffet blir mycket godare då.
Jag köpte en Wilfa WSCG-2, har inte flera tusen att spendera och läste att den var bra i sin prisklass.

Jag har precis druckit första koppen egenmald kaffe och känner givetvis stor smakskillnad. Men smaken känns nästan kemisk. Den är inte besk som den kunnat vara innan men det smakar väldigt konstigt och jag kan inte påstå att det smakar kaffe, utan snarare är det inte gott alls.

Det jag har gjort är att jag har hällt i bönor i kvarnen och malt dem. Lade över det i en glasskål och kokade nyss 6 koppar med 6 kaffemått i min moccamaster.

Svårt att förklara smaken men det känns i alla fall som något är fel och tänkte höra med er kaffeexperter om ni vet vad som skulle kunna vara fel.

Ha en fin dag!
 

martink78

Well-known member
Vad är det för kaffe du malt och vad brukar du dricka för kaffe? Och vad menar du egentligen med kemiskt? Smakar det bensin, olja eller så?
 

edtbjon

Well-known member
Man får ut mängder av smaker när man mal sitt eget kaffe, smaker som annars hade dunstat bort så snart man öppnat paketet från den stora kaffedraken. Detta är på gott och ont, åtminstone innan man vant sig. De flesta varianterna av "vanligt kaffe" är ganska hårt rostade, vilket bränner bort den naturliga syrligheten som finns i mer ljusrostade kaffen. Nu är ju "vanligt" kaffe "vanligtvis" :) mycket billigare än specialkaffe som många här dricker. Detta p.g.a. Det är billigare bönor som har en del smakdefekter, vilka kan döljas i blandningar som rostas lite hårdare.
Men, vad använder du för bönor? Kaffe kan variera i smak typ lika mycket som öl på specialpuben och kan vara helt väsensskild från "vanligt kaffe".
Du har en bra bryggare, så temperaturen är antagligen rätt. Själv brygger jag för hand då jag får koll på både temperatur och exakta mängder av både vatten och kaffe. Ett grundtips brukar vara att brygga lite svagare kaffe, typ 30-32g kaffe till 500ml vatten. Är det bra kaffe kommer det att smaka gott utan att vara blaskigt. Men viktigast är att det kommer fram smaker som annars blir dolda av själva kaffestyrkan. Dessutom smakar det gott genom hela koppen, även när det snarare är ljummet än varmt.
 

TTobbe

Well-known member
Hej,
Såg att du bor i Helsingborg så ett tipps från mig är att gå till Koppi och prata och dricka kaffe med dem. visar man intresse för kaffet på ett sådant ställe så pratar de kaffe så man knappast kommer där ifrån.
 

robinviking

New member
Jag har provat mig fram väldigt mycket. De konstiga bismakerna som jag kallade kemiskt är borta men nu blir det väldigt surt.

Jag använder c:a 55g bönor till halv lite vatten. Och har testat mala på Filter och på aeropress men tycker att kaffet blir väldigt mycket surare än vanligt färdigmalet kaffe.

Någon som har ett tips? Har förstått att surt kaffe betyder för kort extrationstid. Men ja, har provat olika saker för att få bort surheten.

Men jag tänkte dra till Koppi och prata med dem!
 

svartvest

Well-known member
Man räknar 60 gr kaffe på 1liter vatten. Ladda ner t.ex Johan & Nyström app så får du ett generellt grepp på kaffe och vatten.
 

Forumstatistik

Trådar
14,632
Inlägg
155,469
Medlemmar
19,331
Senaste medlemmen
ca.nord
Topp