Monsun i bryggare

Björn

Well-known member
Så var det då dags för mig att stifta bekantskap med monsunkaffet från Malabar. Jag var nyligen och inhandlade tre olika kaffesorter hos ett lokalt rosteri, däribland Malabar Monsun. Jag bestämde mig för att prova det som bryggkaffe först, vilket också gjorde att jag var tvungen att taga tag i frågan om vilken malinställning jag då behöver på min Gaggia MDF. Jag har nämligen hittills bara malt till espresso med den. Jag provade steg femton, vilket vid jämförelse med färdigmalet bryggkaffe tedde sig aningen grovt. Vattnet rann igenom på tre till fyra minuter, vilket är i underkant enligt den rekommendation jag sett som förespråkar att det skall taga fyra till sex minuter. Resultatet blev ett mörkt, väldoftande kaffe som dock smakade en aning platt. Nu vet jag förvisso att monsunen skall vara speciell i smaken, utan syra, och följaktligen ledde mitt slarvigt uppsatta experiment med för många fria variabler till att jag nu inte vet om det var på tok för grovmalet, att kaffet helt enkelt smakar så, eller en kombination av de båda. Nästa bryggtest sker vid malsteg 10, och givetvis kommer det snart även att provas i liten kopp. De andra två sorterna jag köpte var rosteriets egna espressoblandning, samt etiopisk Sidama.
 

bitme

Active member
Prövade en kopp Monsun Malabar idag, intressant måste jag säga, mjukt behagligt. Klart värt att testa om man vill ha lite mildare smak till frukosten. Fungerar tydligen lika bra som bryggkaffe och espresso, nu körde jag iofs bara espresso och det var en positiv upplevelse.
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,668
Inlägg
155,723
Medlemmar
19,365
Senaste medlemmen
tomeem
Topp