Mokabryggare mot Espressobryggare

Glen

Well-known member
Tjenare.

Var hemma hos några bekanta som hade en mokabryggare hemma (som de aldrig använt tror jag). Som liten gåva tog jag och min sambo med lite nymalt kaffe vi skulle kunna dricka efter middagen. Nu till frågan:

Mokabryggaren gjorde ett fantastiskt milt och smakrikt kaffe. Ingen tillstymmelse till ovälkomna syror och beskor utan ett kaffe som fick tungan att slå frivolter. Ska jag vara ärlig har jag aldrig smakat ett så gott kaffe förr.

Espressobryggaren (classic gaggia) samt min Rancilio Rocky ger ett gott kaffe med lite mer "bett" i. Dvs lite mer beska och syra (upplever att den kommer från creman).

Borde kaffet smaka mer lika, dvs är det så att jag har något fel på min espressobryggning? Varför får jag ut mer beska och sura toner i espressomaskinen? Det torde vara olika bryggtemperaturer, annat tryck osv i de olika metoderna, men hur mycket påverkar det?

Ha d.
Glen 8)
 

Glen

Well-known member
Beskt och surt. Jag vet inte om man ska kalla det det riktigt, eftersom jag inte är någon avsmakare. Starkt skulle man också kunna säga.

Kaffet var ett jag fick av min tjej. Inget speciellt märke. Svårt detta med smaker.

Glen 8)
 

Cheffalo

Hedersmedlem
Kaffet är nog den viktigaste parametern att ta hänsyn till om man ska komma fram till nåt här. ;)
 

Glen

Well-known member
Oki. Ska försöka jaga rätt på en mokabryggare till hemmet. Denna tråd får vila tills dess.

Glen
 

wesaft

Well-known member
Ja, helt rätt att köpa en om det var det godaste du druckit.
Lättare att det sticker iväg åt något håll i smakväg när man gör espresso.
Du kanske är en mokakille.
Tycker du att det var godare än kaffet du smakat på de bästa kaffebarerna i stan? (Du kanske måste ha Stockholm som referens här)

Kul, själv är jag sugen att testa mer presskaffe, men maskinen är kul i sig :)
 

zix

Well-known member
Glen sa:
Mokabryggaren gjorde ett fantastiskt milt och smakrikt kaffe. Ingen tillstymmelse till ovälkomna syror och beskor utan ett kaffe som fick tungan att slå frivolter. Ska jag vara ärlig har jag aldrig smakat ett så gott kaffe förr.
Vet att du vill låta tråden vila lite, men eftersom jag har rostat och malt för moka under flera år så kunde jag inte hålla tyst...
Jo, det där har hänt mig också. Ett par gånger. Är kaffet riktigt färskt så kan det bli sådär i bästa fall, då kaffesort, malning och kokning går upp i en högre enhet.

Men oftast blir det inte sådär himmelskt bra. Dock: ett sätt att få ut mer ur mokan kan också vara att stanna bryggningen lite i förtid - efter att halva mängden har kommit ut ungefär. Då får man ett starkt och lite krämigt men samtidigt mjukt kaffe. Det mesta av beskan i moka verkar komma på slutet, då det gärna börjar bubbla också.

Sen har själva extraktionsmetoden ju en lite egen smak. Den lägger sig liksom som ett smakfilter över allt du dricker med just den apparaten, och till en början kanske du mest slås av just extraktionsmetodens smak mer än kaffets. Mokan tycker jag har en väldigt stark egen identitet, nästan så att jag tror att man inte kan ta miste på det ens vid blindprovning.

Har du en espressomaskin som ger dig för låg vattentemperatur vid bryggning så får du ett surare/syrligare kaffe. Vid högre temperaturer försvinner detta. Då kan ju mokan, med sin högre temperatur, ta fram andra smakämnen som du har saknat hemma med Gaggian. Men testa att höja temperaturen på maskinen så får du se vad som händer!
 

Cheffalo

Hedersmedlem
Beska vid moka beror oftast på att folk har för hög värme när de brygger med mokabryggare. Läge fyra-fem om du har sexskalig platta. Eller liten strypt låga vid gas. Och ta av mokabryggaren när den fräser, PRONTO! 8)
 

Glen

Well-known member
Kul med alla engagerade människor. Tack för tipsen; nu undrar jag ju hur man åstadkommer högre temperatur på gaggian.

Glen 8)
 

wesaft

Well-known member
Jag gör inte det i vanliga fall men har kört till vissa bönor. Vissa säger att Solisen är låg i temperaturen, när den väl är uppvärmd kan jag inte klaga, har ingen avancerad utrustning för att mäta temperaturen. Sålänge det smakar gott :)

Men om jag brottas med en böna kan det vara kul att testa en högre temperatur, då slår jag på ångknappen tex 10 sekunder, då blir det full fart i kokaren och temperaturen stiger.

Testa och se om du märker någon skillnad i smaken.

edit: Mums, gjorde precis en enkel med Isola med lite högre temperatur, blev bättre, tack för påminnelsen :)
 

Forumstatistik

Trådar
14,630
Inlägg
155,464
Medlemmar
19,331
Senaste medlemmen
ca.nord
Topp