Moccamaster - särskilt effektiv bryggning?

MatsH

New member
Hej,
Ny här på forumet. Kanske en väl enkel fråga men vänder mig i till de som eventuellt har Moccamaster. Min fråga gäller dosering av kaffet i en Moccamaster (automatisk dropp-stopp). Jag har sett svar i någon tidigare tråd som i viss mån berört den här frågan men kanske inte direkt? Har detta avhandlats tidigare så ber jag om ursäkt. .
Har nyligen köpt en Moccamaster efter att ha varit utan maskin under några år och enbart bryggt i Chemex-kanna. Har mestadels använt Arvid Nordqvists kaffe, på sista tiden "Svea".
Följde rekommendationen om 60 g kaffe/1 liter vatten men resultatet blev fruktansvärt starkt. Jag gillar i och för sig starkt kaffe och för svagt kaffe är i min bok en styggelse men detta var något helt annat. Har därefter minskat ned kaffemängden till mellan 3 - 3,5 mått (20 - 25 g) för 6 koppar. Vilket fungerar rätt bra.
Använder Moccamasters eget pappersfilter - om det har betydelse?
Är mest intresserad om det finns andra som har samma erfarenheter?
 

basiecally

Well-known member
Hej!

Beror på vad du menar med "starkt". Moccamastern kan brygga ganska varmt för en automatisk bryggare. Locket hjälper och den är nog generellt bara fiffigt byggd för att behålla mycket värme i tratten. Men den har samma problem som alla bryggare med fixerat spridarhuvud har i att den liksom gräver en grop i mitten och bildar förutsättningar för kanaler.

Så om du med "starkt" menar att kaffet känns koncentrerat och "tjockt" i munnen så behöver du justera ner din dos och rat med vattnet. Men om det smakar starkt i bemärkelsen beskt och bittert så har du överextraherat kaffet. Verkar vara rätt vanligt med kaffebryggare att de börjar kallt (när man vill ha det varmt) och slutar varmt (när man vill ha det svalare för att inte lösa ut så mycket bitterämnen).

Men nej, jag tror inte att Moccamastern är mer effektiv på att extrahera kaffe. Men filterpappren kan ju vara olika snabba så även där kan kontakttiden öka och du får ett överextraherat kaffe. Kolla så att du inte har slagit på knappen för "liten bryggning" på sidan av tratten med. Tror den stryper utflödet ur den.
 

MatsH

New member
Hej!

Beror på vad du menar med "starkt". Moccamastern kan brygga ganska varmt för en automatisk bryggare. Locket hjälper och den är nog generellt bara fiffigt byggd för att behålla mycket värme i tratten. Men den har samma problem som alla bryggare med fixerat spridarhuvud har i att den liksom gräver en grop i mitten och bildar förutsättningar för kanaler.

Så om du med "starkt" menar att kaffet känns koncentrerat och "tjockt" i munnen så behöver du justera ner din dos och rat med vattnet. Men om det smakar starkt i bemärkelsen beskt och bittert så har du överextraherat kaffet. Verkar vara rätt vanligt med kaffebryggare att de börjar kallt (när man vill ha det varmt) och slutar varmt (när man vill ha det svalare för att inte lösa ut så mycket bitterämnen).

Men nej, jag tror inte att Moccamastern är mer effektiv på att extrahera kaffe. Men filterpappren kan ju vara olika snabba så även där kan kontakttiden öka och du får ett överextraherat kaffe. Kolla så att du inte har slagit på knappen för "liten bryggning" på sidan av tratten med. Tror den stryper utflödet ur den.
Hej,
Tack för svar! jo, jag menar väl extremt koncentrerad smak och så pass starkt att man inte längre riktigt kan urskilja olika delar i kaffets smaker/aromer. Eller i alla fall inte jag : ). Men jo, rätt bittert också. Läste på något forum att man bör blöta filtret men jag tror inte det var "pappersmak" som var problemet. Det kan ju också vara som du skriver att det filter jag använder gör att extraktionsgraden ökar. Det är ju naturligtvis inget problem att minska kaffemängden vs vattenmängd. Jag är mest bara lite förvånad eftersom jag landar på ca hälften av den kaffemängd som brukar rekommenderas.
 

Jonken

Well-known member
En Moccamaster är absolut mer effektiv än en Chemex-kanna om man bara häller på allt vatten direkt i Chemexen. Att droppa över riktigt hett vatten kontinuerligt över tid, som Moccamastern, gör att det färska vattnet späder ut sumpen så att det stannar kvar mindre bryggkaffe i den - extraktionen går upp. Tyvärr gör ju Moccamastern det inte särskilt jämnt utan det blir lätt att sidorna extraheras för lite och mitten/botten för mycket, så att det just mest smakar starkt och diffust.

Ingen höjdare i min åsikt. Många verkar däremot gilla just att det blir starkt och så hett att en del av den mindre smickrande smaken maskeras. Välbryggt filterkaffe går ju annars att avnjuta i stort sett ljummet och får snarare bättre smak av lite lägre temperatur.

Om jag förstår ration rätt, 1 del malt kaffe till 30-37½ delar vatten, tror jag att du har överkompenserat och att du kanske skulle föredra smaken av att brygga med en normal ratio och sen späda ut kaffet med vatten om det är för starkt. Tyvärr är standardutförandet från Moccamaster avsedd för att brygga runt 8 koppar (á 125ml) så det kan gå lite för snabbt.
 

Herr Räv

Well-known member
Har varit ganska anti automatiska bryggare innan men fick i mellandagarna möjlighet till att labba med en Moccamaster.
Körde mitt vardagskaffe, Arvid Nordqvist Gran Dia hela bönor. 6g kaffe/100g vatten, samma ratio som du utgått ifrån. Efter lite justering av malgrad fick jag till något som kändes väldigt bra och långt bättre än allt annat kaffe jag fått ur en Moccamaster. Jag tror helt enkelt att du har för finmalt kaffe, så om du inte redan har en kvarn är det en god investering :)
Jag kan ha överdrivit något och kört en förenklad blomning genom att stänga filtret i början och röra om så att allt kaffe blivit ordentligt blött innan jag lät det droppa igenom. När allt vatten gått igenom snurrade jag konen för att jämna ut bädden. Så något mer krångel än vad man vill av en automatbryggare.
 

Pediatrik

Well-known member
Den här metoden använde jag mig av när jag bara hade kvarn och Moccamaster att tillgå. Funkar absolut, även om jag föredrar press med James metod, när espressomaskinen inte är tillgänglig.

Moccamaster
 

Henrik

Administrator
Forumpersonal
60 gram kaffe per liter borde vara en ganska korrekt dosering och den jag utgår ifrån när jag brygger med min Moccamaster. Så det är nog något annat som spökar med kaffet eller maskinen.

Hur rinner kaffet ut från filterhållaren? Lagom snabbt eller långsamt?
 

MatsH

New member
60 gram kaffe per liter borde vara en ganska korrekt dosering och den jag utgår ifrån när jag brygger med min Moccamaster. Så det är nog något annat som spökar med kaffet eller maskinen.

Hur rinner kaffet ut från filterhållaren? Lagom snabbt eller långsamt?
Hej, det ser ut att rinna i rätt lagom takt. Nu köpte jag versionen med Automatisk droppstop vilket gör att jag inte kan ställa om hur fort det rinner igenom. Så här i efterhand känns det som att jag kanske borde valt versionen där man kan ställa om. Ja, det kan ju vara kaffet. Anges som "mellanmörkt" och är färdigmalet.
 

MatsH

New member
En Moccamaster är absolut mer effektiv än en Chemex-kanna om man bara häller på allt vatten direkt i Chemexen. Att droppa över riktigt hett vatten kontinuerligt över tid, som Moccamastern, gör att det färska vattnet späder ut sumpen så att det stannar kvar mindre bryggkaffe i den - extraktionen går upp. Tyvärr gör ju Moccamastern det inte särskilt jämnt utan det blir lätt att sidorna extraheras för lite och mitten/botten för mycket, så att det just mest smakar starkt och diffust.

Ingen höjdare i min åsikt. Många verkar däremot gilla just att det blir starkt och så hett att en del av den mindre smickrande smaken maskeras. Välbryggt filterkaffe går ju annars att avnjuta i stort sett ljummet och får snarare bättre smak av lite lägre temperatur.

Om jag förstår ration rätt, 1 del malt kaffe till 30-37½ delar vatten, tror jag att du har överkompenserat och att du kanske skulle föredra smaken av att brygga med en normal ratio och sen späda ut kaffet med vatten om det är för starkt. Tyvärr är standardutförandet från Moccamaster avsedd för att brygga runt 8 koppar (á 125ml) så det kan gå lite för snabbt.
Tack för svar! Jag brukade ju låta kaffet blomma i Chemexen innan jag hällde på mer, i omgångar. Har ju inte haft Moccamastern så länge och det var en viktig uppgift att den är standardmässigt är avsedd för 8 koppar.
 

Forumstatistik

Trådar
14,632
Inlägg
155,471
Medlemmar
19,331
Senaste medlemmen
ca.nord
Topp