Mjölkskumningskanna inte alls så dumt!

Gubeee

New member
Hej kaffedrickare!!

Eftersom detta är mitt första inlägg vill jag börja med att tacka för ett bra forum! Jag har haft min Gaggia Twin i ett par veckor och jag har fått många tips från detta forum!

Som nybörjare har jag naturligtvis haft en del problem med mjölkskumning. Jag har testat flera liter mjölk med olika metoder som att flytta ner o-ringen, ta bort plastpipen på ångmunstycket och en del annat som det har tipsats om här. Jag börjar bli bättre, men nu har jag hittat en metod som jag tycker ger ett mycket bra resultat. Jag använder mig av Bodums mjölkskumningskanna och får fram helt fantastiskt microskum som jag inte kommer i närheten av med mitt ångrör. Fördelen med Bodums kanna är att den i toppen har en sil som man häller den skummade mjölken igenom och på så sätt filtreras bara små bubblor ner i koppen. Jag vet att alla duktiga baristor här på forumet tycker denna metod är fånig, men jag blir glad av att enkelt kunna göra bra microskum och det är ju resultatet som räknas...

Skickar med bilder på silen och den senaste koppen. (Latte-arten får jag visserligen träna på mer...)

Tack för ett bra forum!!:coffee::coffee:

Gustav
 

Bilagor

  • IMG_1257.jpg
    IMG_1257.jpg
    72.3 KB · Visningar: 189
  • IMG_1251.jpg
    IMG_1251.jpg
    75.6 KB · Visningar: 200

Bjarne

Well-known member
Tja, varför inte. Om du värmt upp mjölken till runt 65 grader så borde sötman komma fram (tillsammans med syreinblmadningen i skummet) så slutresultatet borde vara nästan detsamma. Bra tips!
 

Gubeee

New member
Jag använder standardmjölk, sätter in glaskannan i micron på 1 min och pumpar sen kanske 10 pumpningar, sen är det klart.
 

ake_l

Well-known member
Jag skall nog testa detta. Jag har en enkelkokare och det är lite bökigt att vänta ett par minuter på att kunna skumma, för att därefter flusha för att få ner temperaturen innan man kan brygga espresson. Och samtidigt hålla på att rotera mjölkkannan för att behålla mikrobubblorna.

Skulle bra gärna vilja ha en dubbelkokare i stället förstås...:D
 

Dunne

Well-known member
Ja, man tappar ju lite av känslan på det här sättet. Är ju ganska trevligt med riktigt ånga.:)
 

lupoo

Well-known member
- Har sett Costas använda en sådan mjölkskummare i TV, så den måste ju då få "Godkänt"

-Risken är att man inte lägger ner den tid och kraft (och många liter mjölk) för att lära sig att skumma med ånga. Som Dunne säger det är lite "känsla" att ånga mjölken.
 

Gubeee

New member
- Har sett Costas använda en sådan mjölkskummare i TV, så den måste ju då få "Godkänt"

-Risken är att man inte lägger ner den tid och kraft (och många liter mjölk) för att lära sig att skumma med ånga. Som Dunne säger det är lite "känsla" att ånga mjölken.
Jag håller med, man tappar kanske lite av känslan. Jag tänker försöka lära mig den riktiga konsten med ångrör, kanske byta till Rancilio-rör som en del här på forumet gjort. Men fan, jag får ett sådant tjockt lager microskum med den här kannan, precis som jag vill ha det...
 
Var köpte du kannan Gubeee?
Hittar den bara på zoeagas.com men känns sletet att punga ut 99:- för frakt, som den snåle studenten jag är!

Har varit uppskattat om någon visste nån fysisk butikskedja som säljer Bodums eller liknande!
 

mts

Well-known member
jag ställde min bialetti hos tjejens föräldrar, den gör ett helt fantastiskt skum när man lärt sig göra det ordentligt, den är betydligt bättre än de där plast/glasvarianterna som kyler mjölken för fort, bialettin är av metall med teflonbehandlat inre, bara att värma upp den, värma mjölken lagom, fluffa ett par gånger och hälla upp grymma cappus, har ett par gånger lyckats göra hjärtan/spaderess med den de gångerna creman stannar kvar från mokabryggaren :)

köpte den på duka, 99:- och sen lite studentrabatt ...
 

Gubeee

New member
Var köpte du kannan Gubeee?
Hittar den bara på zoeagas.com men känns sletet att punga ut 99:- för frakt, som den snåle studenten jag är!

Har varit uppskattat om någon visste nån fysisk butikskedja som säljer Bodums eller liknande!


Det var ett bra tag sedan jag köpte den så jag kommer inte riktigt ihåg. Jag tror att det var Duka eller Cervera som jag köpte min.
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
15,115
Inlägg
158,950
Medlemmar
19,683
Senaste medlemmen
Kafferostarn
Topp