Malningsgrad/bryggtid

JacobJ

Member
Hej!
Jag har en Gaggia Classic och en Gaggia MDF som jag nyligen börjat använda för att göra espresso. Har hittills endast använt bönor från Joha & Nyström. Har dock haft en del problem med malnigsgraden. Jag har provat med både inställning 4 och inställning 5 och när jag har på 5 går det alldeles för snabbt och jag får 60 ml på under 20 sekunder med en väldigt hård tamp. Kör jag på inställning 4 och tampar mycket mjukt så får jag ibland strax under 30 sekunder vilket är okej men får ofta över 35 sekunder och kaffet smakar dåligt.

Något tips på vad jag kan göra?

Jacob
 
Senast ändrad:

edtbjon

Well-known member
Jag skulle prova att ändra på mängden kaffe. I exemplet där du får strax under 30 sek, kan du använda samma malning men aningen mindre kaffe och tampa "normalt". Det verkar vara det sättet du kan komma fram på. (Jag antar att du menar inst. 5 i andra exemplet.) Jag känner inte till Gaggia-kvarnen, men om det inte finns 4.5 så blir det nog att fixa med mängden istället.
 

Stefan Böna

Mr Microtext
Håller med edtbjon: väg upp en mängd kaffe (ex 14g för en dubbel), mal bara detta och håll distribution samt tampning lika varje gång. Börja med att labba med mängden kaffe (kanske inte under 7g/enkel). Funkar inte det kan du gå vidare med malgrad. Försök också att bara justera en parameter åt gången. Alltså ändra bara mängden eller malgraden eller tampning etc.

Slutligen kan det vara bra att hålla koll på rostdatum då ett äldre kaffe tenderar till att rinna snabbare igenom än ett färskrostat dito. Samma sak gäller även rostgraden: ett ljusare rostat kaffe kräver ofta mer mängd per kopp än ett mörkare rostat...

Lycka till!

//Stefan (som inom kort ska hämta hem espressomaskinen igen och försöka få ordning på den igen)
 

Björn

Well-known member
Hej,

Jag har precis din utrustning. Jag brukar köra på inställning tre, vilket dock inte säger någonting, eftersom stegen inte nödvändigtvis ligger lika på olika kvarnar. Nåväl. Nybörjarguider på Internet brukar av någon anledning rekommendera att hålla alla andra variabler konstanta och laborera med malgraden. Därför brukar det även klagas på kvarnar med stora steg. Nå, malgrad är som andra redan har sagt bara en av alla variabler. För egen del kör jag som sagt för det mesta på trean. Det kan hända att jag provar något nytt kaffe som av någon anledning inte kommer igenom och kliver då upp till fyran. Finjusterar gör jag sedan med kaffemängden —*märker jag att ett skott tager litet väl lång tid så håller jag igen litet på mängden till det nästa. Ofta måste man känna in en ny kaffesort, men även samma kaffe kan skilja sig litet åt beroende på ålder. Över tid utvecklar man en känsla för både hur mycket kaffe man behöver och hur mycket man fyllt i filtret. Märker man att det blev litet litet, kan man till nöds tampa litet hårdare. Tycker egentligen att det är enklare att variera kaffemängden än att hålla på och fippla med kvarnen, men det kanske är en vanesak.
 

Forumstatistik

Trådar
14,632
Inlägg
155,471
Medlemmar
19,331
Senaste medlemmen
ca.nord
Topp