Låta espresson svalna något

Dante

Well-known member
Detta är väl emot vad allt man läst om hur man bör dricka sin espresso men jag har provat i alla fall. Jag tycker att när jag låter espresson svalna något så lyfts smaken fram bättre. Precis som att inte dricka läsk direkt från kylen då jag upplever mest kolsyra och inga smakämnen. Samma är det med kaffe om det är för varmt. Kaffet får en fyllighet som är större för något svalare espresso.

Nu pratar vi inte om att låta den kallna. Utan bara vänta något tills den blir så att man kan så att säga svepa den utan att uppleva att man bränner sig.

Snurrigt eller fler som upplevt detta???


Mauro De Luxe kaffe var mycket gott. I eftetrmiddag blir det till att prova Cafe Brutal. Spännande tider väntar!!
 

wesaft

Well-known member
Man känner nog mest smak vid rumstemperatur generellt sett.

Jag brukar vänta en stund, runt en minut kanske. (en nörd som jag har funderat på at börja ta tid och jämföra ;) men jag var inte tillräckligt jämn i övrigt ändå)

Att börja med kall kopp är nog inte optimalt, då kyler du ner de första dropparna för kallt, i teorin framkallar detta sämre smak, kallt kaffe smakar inte gott.

förvärm kommen sen kör du vattenbad med hela koppen efteråt :)
då kanske du kan minimera tiden till 30 sekunder ;)
 

Anders

Well-known member
Jag instämmer även jag till 100%

Brukar "sörpla av" delar av creman redan initialt för den försvinner annars tämligen fort, men själva kaffet låter jag nästan alltid stå ngn minut innan jag dricker.

När det gäller koppvärmingen är jag lite kluven. Jag brukar förvärma mina koppar litegrann, min koppvärmare är ganska klen så det ger inte särskilt mkt effekt. Dock måste jag nog säga att generellt föredrar jag faktiskt en kopp som inte är förvärmd framför en kopp med riktigt tjockt gods som stått och blivit riktigt varm. När espresson serveras i en sån tar det ofta 2-3minuter innan jag tycker att den uppnått "drickbar" temperatur.

Jag inser oxå att detta förmodligen brister eller rent av hädar i en "riktig" baristas ögon, men så funkar mina smaklökar.
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Den enda gången någon "hädar" är när man låtsas tycka på ett visst sätt för att det är "mer rätt" eller för att det är så det "ska vara". ;)
 

Björn

Well-known member
Jag har som vana, o- eller inte, att fylla koppen med vatten från maskinen när den kommit upp i temperatur. Detta leder till att (a) koppen värms upp, (b) vatten som stått i maskinen sköljs ut och lämnar plats för färskt, samt (c) att filtret och filterkoppen blir ordentligt varma.

Nuförtiden dricker jag ofta ur mina små Bodumglas, som knappast behöver så mycket uppvärmning, men det är som sagt en vana. Och det gamla vattnet vill man ju ha ut.

Vad gäller väntetiden, så vill jag bara påminna er om att passa på att njuta litet av espressostunden också, och det gör man kanske inte alltid bäst med kronometern i hand. :) Alltså, jag brygger min espresso i köket. Sedan tar jag den kanske till vardagsrummet, slår mig ned med en bok, en bit choklad, eller ingenting särskilt, och njuter. Precis hur lång tid detta tar är av underordnad betydelse för mig, så länge inte kaffet blir för kallt. Detta sista gäller ju dock allt kaffe.

Men det är förstås intressant att taga del av vad och hur andra gör. :)
 

johey

Well-known member
Jag brukar slå samma tre flugor i smällen som du Björn. Värma koppen, värma/skölja filterhållarn och få fräscht vatten i kokarn. Ja, det gällde åtminstone min Krups som jag har använt tills idag då jag fick hem min Silvia. Vet inte alls hur min rutin kommer se ut med den än.
 

hkan

Member
Ett av skälen till att det serveras i förvärmda koppar är väl att kaffet löper mindre risk att fördärvas - än om det glider rakt ner i en kall kopp t ex? Samma med portafiltret?

I övrigt håller jag med; framför allt märks det ganska kvickt på smaken om kaffet har för hög temperatur... ;)
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,674
Inlägg
155,763
Medlemmar
19,368
Senaste medlemmen
Manglund
Topp