Kvarn för presso-nybörjare

jonasy

Well-known member
Hej alla!

Skulle behöva en kvarn för min pressokanna, dessvärre verkar ju Coffean inte säljas längre ...

Vill helst inte lägga mer en tusenlapp (och helst mindre än så då jag studerar...). De jag har hittat som är intressanta är Bodum Antigua, Dualit eller en manuell Zassenhaus Lima. Frågan är hur meckigt det är med en manuell, jag gör ändå oftast bara en kopp och ej heller särskilt ofta? (Det är ju rätt skönt att den är tyst)

Tacksam för tips! Kikade igenom äldre trådar men hittade inget klockrent svar på min fråga.

Mvh
Jonas
 

Stefan Böna

Mr Microtext
Det finns nog ingen ny kvarn under tusingen värd namnet (mer än Huginen). Vet inte hur Cuisine Art-kvarnen är (har sett blandade uppgifter), men har för mig att den hamnar under tusingen.

Annars är det beggat som gäller. Handvevat funkar nog också, men priset på en ny Zassenhaus ligger en bit över tusenlappen, vad jag vet. Sedan är väl frågan hur länge man står ut med en handjagare: det tar ju trots allt en del tid att mala till en kanna. Har sett att vissa kopplat skruvdragaren till sina kvarnar, men då faller ju liksom hela idén med att köpa en handvevad kvarn... ;)

//Stefan (som inte vet om någon blev klokare på detta men som gjort ett försök i alla fall)
 

HE

Well-known member
Det har ju kommit en manuell som jag vet kaffecompaqniet säljer. Kommer bara inte på vad den heter. Genomskinlig, cylinderformad, under tusenlappen.:huh:
 

jonasy

Well-known member
Tackar för svaren, är väl helt enkelt så att kvalitet kostar, sjutton också att Coeffean har slutat säljas! Kan nog sträcka mig lite när det gäller priset, men helst inte. Eller om vi säger så, köper ju hellre en bra sak för lite mer än nått som ändå inte kommer fungera ...

Det var lite därför jag var inne på en manuell. Om man nu ändå inte maler så mycket/ofta, kanske man kan stå ut om man får bättre kvalitet än vad man hade fått med en elektrisk kvarn för samma pris.

Någon som har en manuell kvarn och kan berätta ungefär hur lång tid/hur ansträngande det är att mala till en kopp? Tänkte att presso = grovmalet = inte så farligt att handveva.

HE: Det är nog Zassenhaus Lima (http://www.zassenhaus.com/index.php?id=74) du tänker på! 795 tror jag den kostar, och jag är faktiskt lite inne på en sån nu - men det vore ju trist om man gav upp pga böket. Har också mejlat på en begagnad kvarn.
 

Mathias

Well-known member
saxat från home-barista:

"by another_jim on Mon Mar 02, 2009 2:37 pm
The Capresso Infinity has more stable burrs than the Baratza Maestro and Solis badged grinders. It produces a surprisingly dust free grind in the FP and filter range. It is also a snap to remove the top burr and clean out the chamber. "

Denna typ av kvarn säljs nog under många namn så för att hitta den i europa är det kanske bild identifiering som gäller
 

martink78

Well-known member
Handjagare är helt okej om man inte dricker mycket kaffe och dessutom maler för press. En väldigt billig variant kanske kan vara en begagnad handjagare, de verkar finnas rätt många sådana, svårigheten är bara att hitta en bra. Å andra sidan verkar de vara så billiga så man har råd att köpa flera tills man hittar en bra.
 

jonasy

Well-known member
Okej, nu har jag testat och här kommer en rapport. Köpte 250g "husets blanding" på tehuset Java (J&N rostat) på vägen hem, mer om den senare.

Testade först att ställa Coffean på medium, men det visade sig vara för finmalet. Blev inte bra resultat alls! Senare på kvällen gjorde jag ett nytt försök, två steg mindre finmalet än medium. Nu blev det andra bullar! Blev en riktigt intensiv smak, väldigt lite "smaksatt vatten" och en helt enorm eftersmak, kunde säkert känna den 15 min efter koppen var slut. Nästa gång skall jag nog testa ännu ett snäpp mer grovmalet, var lite (mindre än med Zoegas Pressokaffe) lite sump kvar i koppen.

Men jag är nog inte helt förtjust i det här kaffet jag köpte (mörkrostat), lite för grov smak för mig så att säga. Kaffet smakar som det luktar (ja, jag är nybörjare!) så jag antar att tillredningen är som den skall iaf.

Skall testa med en annan sort nästa vecka, misstänker att man får testa sig fram för att hitta nått man gillar. Tur jag kan köpa mycket kaffe för de pengar jag sparade på att köpa Coffean! Har läst lite trådar här på forumet och jag tänkte testa J&N Etiopien Harrar och El Salvador La Esperanza.

Sedan kan man ju alltid fintrimma mängden och extraheringstiden ...
 

martink78

Well-known member
Kul!
Generellt brukar man säga att lite ljusare rostning passar bättre för press, medan espresso kräver lite mörkare rostningar. Du kan också pröva att ha mjölk i kaffet om det smakar lite för bränt, det brukar mildra smaken.
Ofta står det på kaffepåsarna vad det lämpar sig bäst för. Det kan nog vara bra att börja med att titta efter de som är lämpade för press, de brukar ha en ljusare rostning.
 

Almapeso

Well-known member
Okej, nu har jag testat och här kommer en rapport. Köpte 250g "husets blanding" på tehuset Java (J&N rostat) på vägen hem, mer om den senare.

...

Hej,
jag har heller aldrig fått till husets blandning då jag är ganska säker på att det ligger framme väldigt länge. Veckans kaffe har ett lite längre smakfönster och om man tajmar det första dagen så har det precis kommit ur förpackningen.

Kör istället på de kaffen de säljer på påse. Lite dyrare men garanterat färskare.
 

jonasy

Well-known member
Slutade med att jag köpte J&N El Salvador La Esperanza istället, det var bättre! Måste erkänna att jag blev lite överraskad över hela pressogrejjen, för det smakar ju verkligen annorlunda än t.ex. brygg eller espresso. På ett positivt sätt, för det är ju riktigt gott (ljusår bättre än blaskigt bryggkaffe!) - men kanske inte riktigt vad jag förväntade mig :) Kan sakna en viss fyllighet, men det går ju att labba med malgrad och extraktionstider.
 

Forumstatistik

Trådar
14,680
Inlägg
155,801
Medlemmar
19,372
Senaste medlemmen
desoc
Topp