Att kokkaffe innehåller höga halter av de kraftigt kolesterolhöjande ämnena diterpenerna cafestol och kahweol är redan känt. Det nämns i de senaste nordiska näringsrekommendationerna, där rådet är att dra ner eller avstå från att dricka kokkaffe. En vanlig kaffebryggare, som har ett pappersfilter, lyckas däremot nästan fullständigt filtrera bort de kolesterolhöjande ämnena.
Den vanligaste typen av kaffemaskin, i studien kallad bryggmaskin, är den som producerade kaffe med högsta koncentration av diterpener. I jämförande analyser har forskarna undersökt perkulatorkaffe, espresso, presskaffe, vanligt kokkaffe samt kokkaffe filtrerat genom tyg. Kokkaffet innehöll de högsta nivåerna diterpener per kopp. Vissa espressoprover innehöll också höga nivåer, men med stor variation.
Den största variabeln mellan bryggmetoderna kok och espresso är väl tryck och kontakt-tid. Verkar rimligt att tänka att just tiden spelar en avgörande roll. Kanske ännu ett argument för filterpapper i botten av filterkorgen?
French press was prepared by pouring 1.25 dL boiling water over 7 g coarse-ground (∼1000 μm) coffee in the plunger pot, stirring and waiting a few minutes before pressing. Boiled coffee was prepared by mixing 3.5 tbsp. (≈21 g) extra course-ground (∼1300 μm) coffee beans with 3.5 dL water in a pot, bringing up to a boil and letting it boil under a lid for about 3 min.
The highest concentrations were found in coffee prepared without filtration step and/or with pressurization (Moka, Ibrik and French press).