Kalita manuella kaffekvarnar mm.

staffan43

Active member
Hej

Jag skriver ofta om äldre kaffekvarnar och i lägre prisklasser.

Nu har jag en fråga, för jag skulle kanske skriva om modernare
kaffekvarnar från Japan med kvarndelar av gjutjärn, som Kalita.

Frågor:
Använder någon, någon Kalitakvarn med delarna av gjutjärn?
Kan någon berätta hur de fungerar och hur mycket de slits?
Kan delarna vara av "kokillhärdat" gjutjärn eller är det en gammal benämning?
Vad händer när ytskiktet slits ner?

En annan fråga:
Jag fick prova några lättrostade bönor från Etiopien. De var "stenhårda".

Jag ville använda min snabbmalande KYM-kaffekvarn, men det var förfärligt.
Det var tungt, jag fick ta spjärn och mala ett halvt varv i taget?

Skall jag använda en mer lättvevad, långsammare, kvarn istället?

Hälsar och undrar

Staffan
 

Jonken

Well-known member
Jag har haft en ny gjutjärnskvarn, dock inte just Kalita. Den malde långsamt och dåligt, inget direkt ytskikt att tala om utan den var slö från början. Då skulle jag föredra en gammal kvarn av lite bättre slag.

Malverket påverkar mycket hur svårt och jobbigt det är att mala, generellt är små och mindre aggressiva profiler lite enklare att veva men det kan också vara andra faktorer som t.ex. om det finns någon speciell beläggning typ CrN, TiN osv.
 
Topp