Köp- och prisråd, tack!

knasper

Well-known member
Har sedan ett par veckor bestämt mig för uppgradering. Funderingarna har gått åt en Silvia/Rocky-kombination. Hyggligt pris för mig (även om jag inte har någon direkt begränsning på köpbudget) och bra prestanda. Ibland vill jag bara starta upp maskinen för en enkel espresso och ibland skall man, hyggligt fort, leverera 3 trippla cappuccini. Ingen idé med för stor maskin då, tänker jag (uppvärmningstider på 30 min går inte).

Nu har jag dock fått korn på ett beg paket Isomac Millenium/Gran Macinino. Jag känner säljaren lite grann. Han har själv köpt grejerna beg utan att använda dem, ingen säljargaranti fins kvar. Det är troligen demogrejer, dem är servade och kollade, körda relativt lite. Jag hade nog inte tänkt att köpa en Isomac av denna kaliber för fullpris (onödigt dyra jmf konkurrenter; finns bättre) men han är öppen för bud. Vad skall jag erbjuda honom? Han låter påskina att han köpt grejerna för 11 000 kr och det vill han ha. Jag har råd med det men tycker inte att det är värt det. Tror mig ha sett nya Millenium på nätet för runt SEK 8-9000 kr (utländska sajter).

Skulle normalt inte vara intresserad av begagnat men jag förstår ju nu att detta kanske bara är ett första steg på uppgraderingsvägen. Kanske lika bra att slå till på bättre grejer med en gång?
 

Large

Well-known member
Silvian vill också ha ca 30 minuters uppvärmningstid innan du kan göra riktigt goda espressos på henne.

En ny svenskköpt Millenium resp GM-kvarn kostar ca (13200+2400)=15600 + frakt och köper du den ny utomlands går den på ca (1249.00 +225.00)=1474.00 € inkl frakt.
Om inga garantier finns kvar så är väl marknadsvärdet på fullt fungerande grejor ca 50%-60% av nypriset beroende på skick och slitage.
Oprovade grejor betydligt mindre....
 

Bjarne

Well-known member
Tror knappast det finns nå'n vettig maskin man kan "knäppa igång" för en snabb espresso. Anledningen är att hela brygghuvudet och filterhållaren ska vara tillräckligt varma - alltså inte bara vattnet. Isåfall kyls vattnet ned när det kommer till kaffet och smaken blir därefter.

Min Silvia & Rocky är kopplad till timer och kör 18:00-23:59 på vardagar och 08:00-23:59 på helgerna. Detta kör att jag kan snabbt ta mig en espresso då jag är hemma :D
 

knasper

Well-known member
Large & Bjarne:
Tack, ni säger det som jag nog tänkte - man får räkna med uppvärmningstid. Timer verkar vara en bra lösning, den kan ju ställas på de mest troliga tidsintervallen och så får man lösa de andra tillfällena så got det går :D
Det kan bli en liten diskussion med frugan varför en ny (och dyr) maskin skall vara sämre än den gamla. Liten kokare på Krups = snabbt klar. Att kvaliten blir lite sådär om man skall göra 2 dubbla elle fler tror jag inte at hon har märkt. Vi får väl ha en liten köpkonferens innan beslut, hon använder befintlig maskin minst lika ofta som jag gör.

Pris på begagnatkittet hamnar väl där jag trott. 7000 är ett klipp, 8-9000 anständigt. Maskinen kommer nog från Coffeema i Gbg och är troligen "oanvänd", alltså inte beg. Köper jag i tredje hand skall det
väl dock vara billigt, eller?
 

zix

Well-known member
Att kvaliten blir lite sådär om man skall göra 2 dubbla elle fler tror jag inte at hon har märkt.
Men hon märker det kanske när den nya maskinen kommer?

Timer är inte särskilt besvärligt, har lite småsvårt att fatta på vilket sätt det betyder att maskinen är sämre för att den kräver uppvärmningstid. Den klarar ju att vara på utan att gå sönder också? Du kan ju alltid vända på det och använda argumentet med vattenvärmning: En varmvattenberedare behöver också uppvärmningstid, men inte värmer man hellre vatten på spisen för varje gång bara för att uppvärmningen går fortare?
 

Bjarne

Well-known member
Ibland vill jag bara starta upp maskinen för en enkel espresso och ibland skall man, hyggligt fort, leverera 3 trippla cappuccini. Ingen idé med för stor maskin då, tänker jag (uppvärmningstider på 30 min går inte).

Med risk för att göra dig lite besviken, så är det tyvärr så att vill man ge sig på espressovarianten av kaffe finns det inga "snabba lösningar" utan det kräver lite planering (eller timers om man vill). Snabbaste kaffet du kan dricka (utan att ta till Nescafè) är nog vanligt bryggkaffe, med kaffekoppen under bryggtratten ;)

Kaffe (espresso) kommer bäst till sin rätt i en jämn temp runt 95-96 grader (rätta mig ni andra om jag syftar fel) och för att få till denna temp i hela processen av espressobryggningen måste inte bara vattnet, utan hela filterhantaget och vattenspridarmunstycket ovanför vara lika varmt. Detta gör att man måste låta maskinerna värma upp sig (olika för olika maskiner)

Kanske en kaffebutik kan hjälpa till med ett test. Starta en maskin och dra fram en espresso så snabbt det bara går, samtidigt som ni drar en till ur en maskin som stått varm. Jämför dem båda och förhoppningsvis är det enorm skillnad.

Jag vill självklart inte försvara att ni ska punga ut mycket pengar om smaken inte skiljer sig. Det är ändå den som spelar roll, men min tunga har bevisat för mig iallafall att göra kaffe i lugn och ro, och därmed få den smak jag är van att få i koppen :)
 

zix

Well-known member
La Pavoni m.fl. lär ska bli varma ganska fort, runt tio minuter tror jag. Men då kan de heller inte vara på så länge, för då blir de för varma. En timer till en Silvia o.dyl. ska man kunna få för under 200. Med timern går det i själva verket fortare, eftersom maskinen redan är varm och man slipper vänta på den.
 

Forumstatistik

Trådar
14,656
Inlägg
155,656
Medlemmar
19,354
Senaste medlemmen
EMJ
Topp