Jaha och det där med presentationen då?

Hartvigson

Active member
Jag är 55 år gammal och bor i Skåne, utanför Helsingborg. Jag arbetar som maskinchef på ett fartyg i internationell trafik. Någon tredjevågen-fantast är jag inte jag vill helt enkelt bara ha bra kaffe. Jag dricker oftast 2-3 cappuccino om dagen som oftast görs på Zoegas bönor men ibland från något mindre rosteri. Favoriten är nog Vietnamesiskt kaffe. Jag har gått från bryggkaffe via tre superautomater och en Nespresso till en Profitec Pro 600. Intresset för lättrostat kaffee med citrussmak är minimalt från min sida, jag vill ha ett mörkrostat kaffe att börja dagen med.

Då det känns som om espressomaskinen svänger lite för mycket i bryggtiderna på samma sorts kaffe så har jag bestämt mig för att börja rosta kaffe själv. Givetvis har jag mycket att lära mig. Jag tänkte att jag kanske kan lära mig av medlemmarna här och eventuellt kanske börja köpa hela säckar att dela på med någon när jag börjar lära mig vilka bönor jag vill ha. Vägen dit lär dock bli lång.
 

Jonken

Well-known member
Välkommen :) visst är det roligt att rosta kaffe?
För mig blir det snarare ännu en variabel att ta hänsyn till bara, det är verkligen inte lätt att rosta flera satser identiskt.
 

piphalu

Well-known member
Jag är 55 år gammal och bor i Skåne, utanför Helsingborg. Jag arbetar som maskinchef på ett fartyg i internationell trafik. Någon tredjevågen-fantast är jag inte jag vill helt enkelt bara ha bra kaffe. Jag dricker oftast 2-3 cappuccino om dagen som oftast görs på Zoegas bönor men ibland från något mindre rosteri. Favoriten är nog Vietnamesiskt kaffe. Jag har gått från bryggkaffe via tre superautomater och en Nespresso till en Profitec Pro 600. Intresset för lättrostat kaffee med citrussmak är minimalt från min sida, jag vill ha ett mörkrostat kaffe att börja dagen med.

Då det känns som om espressomaskinen svänger lite för mycket i bryggtiderna på samma sorts kaffe så har jag bestämt mig för att börja rosta kaffe själv. Givetvis har jag mycket att lära mig. Jag tänkte att jag kanske kan lära mig av medlemmarna här och eventuellt kanske börja köpa hela säckar att dela på med någon när jag börjar lära mig vilka bönor jag vill ha. Vägen dit lär dock bli lång.
Kul med en maskinchef i forumet, fick som 18åring chansen att med Johnsson-linjens M/S canada och som machinbefälselev ( lägst i rang i maskinrummet ;) ) korsa atlanten och bla besöka Rio och Santos. Men nu till min fråga, i sjömanskyrkorna i dessa städer drack jag mina första koppar kaffe som jag tyckte var goda och nu efteråt så gissar jag att det var någon sorts kokkaffe som serverades kanske vet du mer om detta sätt att servera kaffe som hade en smak av choklad och kaffe.
mvh Hasse
 

Bilagor

  • Ms canada1.jpg
    Ms canada1.jpg
    4.8 KB · Visningar: 7

Hartvigson

Active member
Hej Hasse!

Det ser ut som om du började på den gamla goda tiden. Efter millenieskiftet så är det mest negativt med att arbeta till sjöss.
Jag vet inte vad det kan ha varit för kaffe men smakbeskrivningen stämmer ganska väl in på Vietnamesist kaffee. Prova Trung Nguyen ( https://vietnamesisktkaffe.se/shop/ ) och se om det är något för dig. Jag lärde mig dricka det när vi låg på varv där i två månader för att förlänga en båt. Ska man göra det genuint ska man använda ett phin-filter och dricka med condensed milk och is. Mitt absoluta favorit kaffee! Jag tror att att robustan ger chokladsmaken men när jag själv har rostat robusta har det inte blivit speciellt bra.

Mvh
Stefan
 

Forumstatistik

Trådar
14,630
Inlägg
155,466
Medlemmar
19,331
Senaste medlemmen
ca.nord
Topp