Isomac Zaffiro

SOULSIDE

Member
Mina vänner: Jag tror jag kommer behöva bättre prestanda mellan ånga och espresso, så någon Zaffiro blir det inte. Det blir helt klart en HX... med tiden!
Någon rekommendation?
 

arto

Well-known member
Om jag skulle köpa en HX-maskin hem så skulle det absolut bli en Elektra Micro Casa Semi (kopparfärgad) och det enbart för utseendets skull. Ogillar kromade skokartonger, får nog av det när jag glor på min Gaggia Classic. Så länge man inte gör tysen kaffen hela tiden så spelar siffrorna ingen roll.

Men för närvarande är jag inte så sugen på en mest beroende på att jag är fattig, och sen är dom så pass klumpiga när det kommer till uppvärmningstider. Gillar att kunna slå på maskinen och kunna göra en kaffe efter 15-20 minuter. Och att gå från kaffe- till ång-låge tycke rjag går så fort med en liten maskin. Helt klart hemmavänligt.

Så tycker jag :)
 

zix

Well-known member
Förlåt att jag inte förstår, men det där med att blåsa ut ångan, menas det där att man aktivt kyler ner maskinen efter att man är färdig med mjölken eller?
Isåfall tycker jag inte att det är nåt att hänga upp sig på. Man ska vara medveten om att det behövs aktiv nerkylning om man har bråttom att göra kaffe direkt efter mjölkskumning, men jag lovar, det är inget som håller mig sömnlös. Jag har iofs en Vibiemme Domobar, men den har ganska lika specar som Zaffiron. Lite större kokare bara.

Det enda som är dumt är om man använder ångröret för att få ut ångan, då känns det väääldigt segt. Det går säkert minst fem gånger snabbare att helt sonika fälla upp spaken till gruppen och ta ut det alltför heta vattnet den vägen. Då pumpas ju samtidigt kallt vatten in i kokaren, och hela maskinen går snabbt ner i temperatur. Visst, gruppen blir varmare de första sekunderna, men den går snabbt ner i temp igen allt eftersom det kallare vattnet börjar rinna igenom. När det inte fräser längre så har oftast kokarlampan tänt sig igen, och grupptemp är antagligen nere på lagom nivå. Två minuter efter det kan jag köra igen.
Möjligt att det tar fem minuter för en Zaffiro att stabilisera sig efter en sån omgång, men inte är det något stort problem.

Det som brukar hända om vi har mycket folk hemma är:
1. Jag gör kaffe till alla. De som dricker det utan mjölk får förstås espresson direkt.
2. Jag sätter på ångknappen och skummar mjölk till de som ville ha nån mjölkdrink (cappa, scuro, cubano eller nåt). En halvliterskanna räcker långt. Trycker av ångknappen och häller upp mjölken.
3. Jag kyler ner maskinen aktivt.
4. Vid det här laget vill jag och de som fick dubbla eller enkla espresso oftast ha en kopp till. Nu blir det i praktiken att vänta i max en minut... oftast har jag nämligen ändå att göra med att diska ur espressofolkets koppar inför nästa omgång, och att göra rent pip/kanna/diskbänk efter ångningen.

I vissa fall händer förstås att jag glömmer att kyla ner maskinen, kanske även glömmer att trycka av ångknappen. DÅ kan det kännas jobbigt när punkt 4 kommer och man bränner sönder en omgång espresso.
 

Cheffalo

Hedersmedlem
Att bara öppna ångvredet gör inte mycket nytta, man ska starta pumpen också så man fyller kokaren med vatten. Och inte tar det speciellt lång tid heller. Tror de flesta menar det, men uttrycker sig så man tror de bara öppnar vredet.
 

Forumstatistik

Trådar
14,677
Inlägg
155,778
Medlemmar
19,370
Senaste medlemmen
Gurkanshörn
Topp