Hur väljer man mjölkkanna?

johey

Well-known member
Jag har beställt en riktig espressomaskin som jag ska få hem i veckan. Så äntligen ska jag bland annat få prova på det här med att skumma mjölk på riktigt, vilket min gamle Krups inte riktigt kan hjälpa mig med. Men för att skumma mjölk på riktigt verkar det ju vara så att man behöver en mjölkkanna. Med Krupsen skummar jag vanligen direkt i koppen och slår sedan över kaffet och dricker. :)

Så, då ska jag skaffa mig en mjölkkanna. Men oj, vilket otroligt utbud det finns. Och på de små tumnagelbilderna ser alla nästan likadana ut, bara olika storlekar och priser. Vad är det mer som skiljer?

Vissa kannor verkar ha spetsig pip och vissa rund. För att hälla latteart lär man vilja ha en spetsig gissar jag?

Vissa kannor har knappt någon spets över huvud taget och vissa har värsta pelikannäbben. Vad blir den praktiska skillnaden?

Hur stor kanna bör jag köpa? Jag vill ha en som jag kan använda för att skumma mjölk som räcker till en enkel cappuccino utan att det blir något spill, men samtidigt vore det bra om den kunde vara tillräckligt stor för två caffè latte. Är det en rimlig ekvation? Måste man fylla kannan till en viss nivå för att skumma, eller funkar det att skumma en halv dl på botten av en 3l-kanna?

Maskinen jag väntar på är en Rancilio Silvia, ifall det har någon betydelse.

En kanna jag tycker ser fin ut är "Modell 462" från Kaffegrossisten:
Padernokanna%20ext1.jpg

Den rymmer 0,6l (finns även i 0,35l) och kostar 195kr (resp 149kr). Jag tycker den ser lagom ut på alla sätt. Lagom stor spets. Lagom mycket mjölk. Lagom pris. Men ja, problemet är att jag inte har något att grunda mina lagomkriterier på. Jag har aldrig hållit i en mjölkkanna! Hjälp! :oops:

En annan som kanske kan vara lagom är Lattiera Matto från Kaffemaskinen? Den har i alla fall ett lika lagom pris som ovannämnd (189kr) och rymmer 0,5l.

Jag vill ha en kanna som jag kan lära mig att hälla latteart med. Det är nog trots allt det viktigaste kriteriet. 8)
 

Stenqvist

www.danstenqvist.com
Jag har tre storleker i denna modell. Funkar kalas att hälla latteart med dem och jag är mer än nöjd.
 

johey

Well-known member
Stenqvist: Du menar "Modell 462" va? Om jag bara ska köpa en kanna till att börja med, vilken storlek ska jag då välja tycker du? De som finns är som sagt 0,35 och 0,6l. Är det lättare att lära sig hälla med en liten kanna? Går det att skumma lagom till en cappuccino även i den större, eller måste man "fylla" kannan?
 

Stenqvist

www.danstenqvist.com
Precis, det är den modellen jag menar. Ska man skumma till en cappu så är det 0,35 kannan som gäller. Jag har mycket svårt att skumma lite mjölk i en 0,6 kanna. Däremot till två cappuccino är 0,6 kannan optimal. Så om jag enbart skulle ha en kanna skulle jag ta 0,6:an.
 

johthe

Active member
0.6l funkar bra till två cappucino eller en (stor) latte. Funkar mindre bra till bara en cappucino. Då är det den lilla som gäller (och kommer att vara mitt nästa köp på kaffefronten, var tyvärr slut i fredags när jag hälsade på hos Kaffemaskinen på Roslagsgatan).
 

zix

Well-known member
jag har två kannor, en "liten" och en "stor". Ganska lika dina, men snäppet mindre exklusiva.
Jag tycker också (oj vad folk postar här) att det är lättast att ha både en liten och en stor kanna. Det vill gärna spruta omkring för mig om jag försöker skumma litegrann i en stor kanna, och blir lättare för stora bubblor. Kanske är en vanesak, vad vet jag.
För mig blir det lite för mycket mjölk till en cappuccino även med den lilla kannan. Men skummet blir bra, och det är ju inte jättemycket spill egentligen... man kan väl ha det till en liten varm choklad eller nåt, kanske.
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Ta den större, med den större har du möjlighet att skumma till både en och två Cappun (även om det nu inte skulle vara optimalt för en Cappu). Jag tycker det funkar OK med en stor kanna till en Cappu, man kan väl överdosera pyttelite med mjölken om det känns svårt. En halv deciliter mjölk till spillo kostar faktiskt bara 35 öre eller så...

I jämförelse med den lilla där du bara kan skumma till en Cappu, omöjligt att skumma till två. :) (Jag har en liten kanna men har faktiskt aldrig använt den... Det är bekvämt att lämna kvar termometern i samma kanna. Man är väl lat antar jag...). 8)
 

treefinger

Well-known member
Precis som andra så upplever jag det som svårare att skumma mjölk till en cappuccino med min 0.5l kanna motför att skumma till två. 0.35 skulle nog vara perfekt för mig då jag endast skummar till en cappuccino.
 

Joakim C

Well-known member
Det är ju dock lite annorlunda att hälla och skumma med en 0,6a mot en 0,35a. Som hemmafixare har jag precis lyckts få till det med den lilla men det blir inte särskilt bra med 0.6an så jag skummar faktsikt två gånger med 0,35an om jag gör flera.
 

johey

Well-known member
Fortfarande utan att ha hållit i en mjölkkanna, kan jag tänka mig att det är som Joakim säger. Alltså att man får bättre precision med en liten kanna. Om det är marginellt eller betydande kan jag dock inte gissa mig till, utan måste förmodligen testa.

Det är nästan så att det lutar åt att jag köper en 0,35l-kanna till att börja med. Det är väl inte värre än att man får skumma flera gånger om det behövs.
 

lupoo

Well-known member
johey sa:
Fortfarande utan att ha hållit i en mjölkkanna,
...och så "råkar" man bara ta i en Motta-kanna, lyfter den, känner på den :shock: Tyngden, känslan
:twisted: VILL HA! VILL HA! :twisted:
Så var det för mig i alla fall...
Har en 0,5l nu ;) Mycket nöjd med den :D
 

mårris

Well-known member
inte nog med att mottan känns bra (fick en för ett par månader sen), den gör skillnad på två sätt:

1. genom att den har så mycket gods, kyler den mjölken längre - och man får därför några extra sekunder att göra mikroskum på, innan mjölken går över den magiska temperaturgränsen.

2. formen på kannan och formen på pipen gör att mjölken rinner lugnare och i en smalare, mer koncentrerad stråle. man får en mycket bättre kontroll helt enkelt.
 

majkeloak

Well-known member
Hmm jag går också i kanntankar, och läser ivrigt alla relevanta trådar.
Försöker prova mig fram till proportionerna. Ni skriver att 0,35 kannan passar för en cappu.
1-1,5 dl skummat -> max 2-3 dl verkar passa för 0,35 kannan.

En sådan cappu baseras väl på en dubbel espresso, eller?
Jag har nämligen experimenterat och tycker att en enkel shot + volymen som blir om man skummar 1 dl mjölk blir lite klen.

Visst är smaken som ... men hur gör ni?

/Mikael
 

Forumstatistik

Trådar
14,677
Inlägg
155,778
Medlemmar
19,370
Senaste medlemmen
Gurkanshörn
Topp