Hur smakar klöver?

Musikarfelix

Well-known member
Clover ägs idag utav Starbucks, det är en kaffemaskin som ska erbjuda någonting alldeles extra. Den har optimal temperatur och bryggtid och temperatur går att ställa in, dessutom involverar den baristan. Maskinen kostar runt 100.000kr, i hela världen finns det runt 250 maskiner och i Sverige endast 5 stycken. 2 stycken maskiner står hos da Matteo, just därför vänder jag mig till er...

Ni som prövat kaffe ur en Clover, hur smakade det? Och hur smakade det jämnför med andra metoder?

Officiella hemsidan:
https://www.starbucks.com/clover/

//Felix
 

mts

Well-known member
ptja, som en perfekt presskanna skulle jag säga, har iofs bara druckit aricha #9 på damatteo i gbg en kall men solig höstdag så det kanske inte är helt mätvärdigt.
 

Martin N

Active member
Det beror väldigt mycket på vem som tillagar kaffet. Med en Clover kan man få till en perfekt presskanna, men med oengagerade baristor blir det bara dyrt presskannekaffe.
 

MrMartini

Well-known member
Låter mest som vilken marknadsföringsknep som helst. "Vi har en specialtillverkad kaffemaskin som det bara finns 250st av i världen och den kostar massor".
Fan tro't. Jag gör det inte.
 

zix

Well-known member
Den är väldigt bra och exakt. Det är ingen skit. Marknadsföringsknep använder dom den förstås som, men den är på riktigt. Starbucks gjorde inte maskinen heller, dom bara köpte upp tillverkaren och skaffade sig ensamrätt på alla maskinerna. Det är därför det finns så få, skulle jag tro.
 

Musikarfelix

Well-known member
Clover designades för att försöka få tillbaka "bryggkaffet" i alla trender med espresso och latte. Maskinen använder sig utav PID för att få en exakt temperatur, dessutom går det att ställa in hur många sekunder kaffet ska vara i kontakt med vattnet.
Efter att programet bekräftats sänks en behållare ner, man häller i det nymalda kaffet och vattnet hälls på automatiskt. Nu ska det vispas runt, det är viktigt att inte vispa för snabbt och slarvigt eftersom kaffet måste komma i kontakt med det malda kaffet. Behållaren trycks upp och ner, kaffet kommer ut. Behåller trycks upp igen och kvar är kaffesumpen, med en skrapa hjälper man enkelt maskinen med att ta hand om sumpen.
Vattnet som fylls på kommer från en separat vattenkokare, det är den som leder till kranen som man ser. En cylinder är själva behållaren och under den sitter en kolv.
Att göra kaffe i den här maskinen tar ungefär 40 sekunder och är enkel att rengöra.

Såhär gör man:
http://pici.se/pictures/hgKpHaINo.jpg

En karta över alla delar:
http://pici.se/pictures/wFLYHzNeQ.png
 

majkeloak

Well-known member
Den ger möjlighet till exakt kontroll på vattentemp, vattenmängd och bryggtid.

Fortfarande måste kontrollerna ställas rätt.
Rätt tid, rätt temp, rätt bryggtid.

malning och dosering av kaffet måste ju också göras rätt (utanför maskinens kontroll)

Det finns alla möjligheter att få ett odrickbart kaffe. ;)

Jag har druckit god clover på kaffeträffar i Sthlm

/M
 

MaZ

Well-known member
Dyrt glorifierat bryggkaffe IMO.
Helt meningslöst om man är hooked på Espresso.
 

treefinger

Well-known member
Jag är hooked på espresso, men nog tycker jag att en kopp "FattigmansClover" (Aeropress) kan vara riktigt fint emellanåt.
 

MrBean

Well-known member
Jag klurar på Clover-manuell koppning... Om nu clover var så himla bra, borde den inte användas vid koppning? Det verkar ju onekligen gå minst lika bra med vatten från en kaffekanna och två skedar för att få bort skummet.
Men jag måste säga att den gör gott kaffe och jag förstår vitsen med att kunna kontrollera temp/tid osv osv. Skulle gärna ha en hemma för som den ser ut idag, Clover 1s, förstår jag inte riktigt vitsen med den hos Starbucks.
 

Musikarfelix

Well-known member
Jag hade önskat att Starbucks inte hade köpt maskinen, att man försökte ta fram nya modeller och försöka att halvera priset. För visst känns det som ett guldkorn hemma hos ett bra café, att dessutom kunna försöka få fram en maskin för hemmabruk med samma arkitektur skulle kunna höja statusen på "vanligt" kaffe hemma.

För innan Starbucks tog över, såg det inte ganska ljust ut då?
http://www.e24.se/lifestyle/prylar/artikel_209419.e24
 

Musikarfelix

Well-known member
två finns hos da Matteo, två hos "kafferosterier i Stockholm" och en hos Kaffevision enligt en artikel, jag tror dock att Kaffevision sålt vidare sin maskin till Haugaard Coffee Roaster.
 

Forumstatistik

Trådar
15,063
Inlägg
158,685
Medlemmar
19,642
Senaste medlemmen
Pallee
Topp