Helautomatisk maskin - vilket kaffe / sort?

onekw

New member
Hej!

Jag har precis köpt mig en helautomatisk maskin. Jag vet att detta ej är det bästa sättet att göra en kaffe men i brist på ork så blev min gamla manuella maskin mest stående och kapselmaskinen av modell tassimo hade ett väldigt tråkigt utbud av kaffe.

Så det jag undrar nu är vilken sorts bönor jag ska ha till min maskin (Siemens surpresso compact) när jag gör mest vanligt kaffe, alltså en stor mugg. Det finns ju brygg, espresso etc. Ska jag köpa espressobönor även då jag gör vanligt kaffe i maskinen för jag misstänker att det är metoden kaffet bryggs på som avses, inte styrka eller mängd? Eller kan jag köpa vanliga kaffebönor också? Har inte riktigt förstått det hela och jag har inte hittat någon bra guide till detta på nätet också.

Sedan har jag även försökt lista ut vilka olika effekter man får om man ställer om kvarnen att mala lite finare men blir inte riktigt klok, och vill inte pilla för mycket innan jag vet vad jag håller på med!

Tack på förhand!

// Henke
 
Senast ändrad:

Stefan Böna

Mr Microtext
När jag hade min helautomatiska maskin (en Gaggia för väldans länge sedan), så var det Monterivas Conquesta Brun som smakade bäst. Senare prov i semiautomaten (Silvia) gav för handen en helt annan och - i mitt tycke då - sämre smak...

Det som händer, rent generellt, när man maler finare eller grövre är att extraktionstiden/mängden förändras. Maskinen är ju inställd på att utföra en bryggcykel under en viss tid. Är kaffet för finmalet så hinner vattnet inte hämta ut alla smakämnena ur kaffet (underextraherat). Är kaffet för grovt malet så lakas det ur under extraktionstiden (överextraherat). Bägge "defekterna" ger ett - i många fall - vedervärdigt smakande kaffe.

Sedan finns det ju, kanske inte helt oväntat, en låååååååååång rad parametrar vilka också påverkar kaffet i koppen. Temperatur, rostgrad, vattnet självt osv, osv... Vissa kaffen behöver malas finare/grövre. Ett färskrostat kaffe bör malas något grövre eftersom det sväller mer än ett lite äldre. Osv. Osv...

Till syvende och sist är det dock DU som avgör om kaffet blir bra och smakar gott; svarar DU ja på de frågorna, så är det bra!

//Stefan (som kör semiautomat just för att kunna råda över så många parametrar som möjligt; med varierande resultat)
 

Large

Well-known member
Jag gillar Johan och Nyströms FTO i helautomaten på jobbet. Den är en bra utgångspunkt om man gillar lite fruktigare kaffe och den blir fin både som 'espresso' och vanligt fikakaffe, tycker jag.
Vill man ha ett mer jordigt kaffe så prova någon av de italienska espressoblandningarna. De går ofta att hitta för hyfsat kilopris på nätet. Några av mina favoriter är Ionia och DelaNero, men de flesta brukar bli helt ok.
Man kan säkert ladda den med hemskt svenskt fulkaffe från mataffären också men där går min gräns iaf.
 

onekw

New member
Tack så mycket för tipsen!

Tänkte beställa kaffe på nätet snart, såg att det fanns trevliga prova-på-paket med ett gäng småpåsar i! Hittills har jag kört Zoegas intenzo bland annat och det smakar faktiskt helt ok!
 

Forumstatistik

Trådar
14,674
Inlägg
155,765
Medlemmar
19,368
Senaste medlemmen
Manglund
Topp