Funderingar kring latteart!

t-son

Active member
Har på senare tid blivit lite nyfiken på latte art. (Ett eller två ord föresten?)
Dricker själv nästan uteslutande espresso. Dock vore det kul att kunna göra något snyggt när man har vänner hemma.

Nu till mina frågor!

Är en stor eller liten kanna att föredra?

Skall man arbeta med avsevärt mycket mer mjölk än man skall använda?

Mini, lätt, mellan eller vanlig mjölk?

Mina första försök skapar snarare ett megaskum än micro varianten!

Ös på med förslag, jag är ledig och villig att öva!!

T-son
 

wesaft

Well-known member
Lättare att få rotation på mjölken i en liten kanna.

Skumma minst 150ml, någon gräns jag hört nämnas här på forumet, även om jag själv brukar skumma 125ml.

Vanlig röd standardmjölk.

Om man lyfter upp ångpipan för högt upp vid ytan av mjölken skapar du de stora bubblorna, försök hålla den en gnutta lägre ner, sen skapa en virvel.
 

treefinger

Well-known member
Vill man skumma väldigt lite mjölk, t.ex. till en macchiato så tycker jag det brukar fungera bra förutsatt att man inte vrider på ångvredet på max. Kör istället på halv- eller kvartsfart.
 

Lars

Well-known member
Jag kör två olika mjölkkannor som jag alternerar mellan. Jag har en 0,75 liters kanna som jag har kört med ett par år och en 0,5 liters som jag precis har köpt. Jag får definitivt bäst skum när jag kör med den större kannan (jag har en HX maskin), men det är betydligt lättare att hälla med den lilla kannan. Jag tror dock att det är en vanesak och att jag kommer att kunna få lika bra skum med den mindre kannan när jag väl har vant mig vid den. Ett annat alternativ är att först skumma i den större kannan och sedan hälla över lagom mängd mjölk i den mindre kannan för att lättare kunna hälla. Lite väl ambitiöst för mig, åtminstone till vardags... Jag tror t ex att Costas gör på det sättet, dock vet jag inte om han gör det av samma anledning.

Standardmjölk är ett måste! När det gäller mängden mjölk, så tycker jag att det brukar vara lättast att skumma om kannan är ungefär halvfull.
 

Kaffemannen

Well-known member
Mjölkens fetthalt har ganska lite med själva skummet att göra. Att få microbubblor med t.ex minimjölk är alltså inte mycket svårare än med standard eller baristamjölken. Däremot är fetthalten viktig för smaken. Fettet i mjölken fungerar som en smakförhöjare - precis som vad grädde är för en sås. Fettet i mjölken lyfter fram olika smaker i kaffet beroende på vilken fetthalt man har. Exempel är Jacob som använde mellanmjölk i sin cappuccino på barista cup, för att just den mjölken smakade bäst med just det kaffet... i cappuccino-formatet.
Mjölk är mycket invecklat, till exempel smakar det olika beroende på om kossorna går på sommar- eller vinterbete..

Nu kom jag ifrån ämnet lite märkte jag, men mjölken är ju en förutsättning att förstå för att göra latte art..
 

Lars

Well-known member
Kaffemannen sa:
Mjölkens fetthalt har ganska lite med själva skummet att göra. Att få microbubblor med t.ex minimjölk är alltså inte mycket svårare än med standard eller baristamjölken. Däremot är fetthalten viktig för smaken. Fettet i mjölken fungerar som en smakförhöjare - precis som vad grädde är för en sås. Fettet i mjölken lyfter fram olika smaker i kaffet beroende på vilken fetthalt man har. Exempel är Jacob som använde mellanmjölk i sin cappuccino på barista cup, för att just den mjölken smakade bäst med just det kaffet... i cappuccino-formatet.

Du har säkert helt rätt. Det var närmast smaken jag tänkte på, men ämnet handlade ju inte om det utan om latte art så det var inte intressant i sammanhanget. Dock verkar det ju som att standardmjölk inte heller alltid är bäst smakmässigt. Ja, ja, man lär sig något nytt varje dag. Det är därför man är här! Jag är mycket nöjd med kannan förresten!
 

Forumstatistik

Trådar
14,680
Inlägg
155,799
Medlemmar
19,372
Senaste medlemmen
desoc
Topp