Blue Mountains, Australien

robbowan

Well-known member
Som ny på RiktigtKaffe.se så antar jag att det är här man skriver om kaffe i världen.

Jag bodde i 2,5 år i Leura/Katoomba (2 timmar från Sydney) i vad många anser vara Australiens slow food mecka.

Hela området har ett överflöd av restauranger och kaféer men dessa två orter är outstanding. Bara på huvudgatan i Katoomba (något längre än Götgatsbacken i Sthlm) finns ett 20-tal kaféer.

Mer om detta kommer... :coffee:
 

robbowan

Well-known member
Var skall man börja i Australien om inte i Blue Mountains, NSW.

Som (kanske) tidigare nämnt är detta område Australiens Slow Food och café-mecka.

Centrum ligger i centralorten Katoomba och närliggande trädgårdsstaden Leura.

Kanske skall börja med hela områdets huskaffemakare: Dean Morgan på Morgans Green Coffee.

Han förser självklart inte hela området men många av de mest kvalitetsmedvetna. Jag jobbade på ett ställe dit folk kom bara för att vi tog vårt kaffe från honom

Han började med att köa en Joper-rostare från Portugal och arbetar enbart med fairtrade, rainforest foundation etc...

Han kör både med egna blends åt specifika restauranger men även en del färdiga.

The Pony var bl a den vinnande blandningen i 2006 World Latte Championship.

En riktig eldsjäl...

http://www.morganscoffee.com/home.php
 

Jay

Well-known member
Måste säga att jag varit i Katoomba för ett antal år sedan och fann staden embarmlig. En jävla new age tomte stad, med UFO-graffiti på tågstationen, Art Deco-restaurant som beskrevs i Lonely Planet som mysig men som var Sista Färden-varning på. I Katoomba är inte gatumusikerna hippa Wes Carr typer, utan Hells Angels liknande hippies som spelar tvärflöjt utanför affären.. med tåstrumpor...

Katoomba, it´s the Devil man!

Har ingen uppfattning om Dean Morgan dock, har faktiskt aldrig hört talas om honom. Om du bodde så nära Sydney måste du ju hängt en del på Campos, Toby´s Estate, The Mailing Room o s v?
 

Jay

Well-known member
Det sägs att Toby´s i Chippendale är bäst i Sydney (enligt Crema Magazine i alla fall), vad säger du Anders? Har Campos tappat? Såg Will Young i någon Dick Smith kampanj för ett tag sedan...
 

Jay

Well-known member
Emily Oak har i senaste Barista Magazine gjort en kort beskrivning av kaffescenen i Sydney i samband med certifieringen av WBC-domare i Oceanien. Det bör vara en fingervisning om vad kaffescenen handlar om i Australien.
 

robbowan

Well-known member
Måste säga att jag varit i Katoomba för ett antal år sedan och fann staden embarmlig. En jävla new age tomte stad, med UFO-graffiti på tågstationen, Art Deco-restaurant som beskrevs i Lonely Planet som mysig men som var Sista Färden-varning på. I Katoomba är inte gatumusikerna hippa Wes Carr typer, utan Hells Angels liknande hippies som spelar tvärflöjt utanför affären.. med tåstrumpor...

Katoomba, it´s the Devil man!

Har ingen uppfattning om Dean Morgan dock, har faktiskt aldrig hört talas om honom. Om du bodde så nära Sydney måste du ju hängt en del på Campos, Toby´s Estate, The Mailing Room o s v?

Tja, i Katoomba kan man antingen hamna på riktigt sunkiga ställen eller riktigt bra ställen. Bor man där så vet man vart man skall gå.

När jag bodde i Sydney (George/Liverpool Street) hängde jag mest på barer, svepte en kaffe på första bästa ställe (finns så pass många bra), undvek Starbuck's och Gloria's samt i största mån Grinders, käkade i spanska distriktet, i Surry Hills eller Manly.

Den enda Toby's jag tycker mig komma ihåg låg i Woolloomooloo (?) men där var jag bara någon enstaka gång när jag var förbi W.

Grinders är tyvärr väldigt utbrett som leverantör i Sydney och jag gillar inte dem.
 

Jay

Well-known member
Tja, i Katoomba kan man antingen hamna på riktigt sunkiga ställen eller riktigt bra ställen. Bor man där så vet man vart man skall gå.

När jag bodde i Sydney (George/Liverpool Street) hängde jag mest på barer, svepte en kaffe på första bästa ställe (finns så pass många bra), undvek Starbuck's och Gloria's samt i största mån Grinders, käkade i spanska distriktet, i Surry Hills eller Manly.

Den enda Toby's jag tycker mig komma ihåg låg i Woolloomooloo (?) men där var jag bara någon enstaka gång när jag var förbi W.

Grinders är tyvärr väldigt utbrett som leverantör i Sydney och jag gillar inte dem.
Grinders är ändå bättre än t ex Coffex... Men jag håller med.
I Sydney börjar ju Campos bli rätt utbrett vad jag vet, och Toby´s Estate Coffee säljs t o m här i Perth på en del hak.

Ja, Katoomba är säkert ett ställe man måste bo på för att uppskatta fullt ut. Jag har hört mig för lite grann, och det finns tydligen flera rosterier där uppe, som fungerar lite som vingårdarna gör här i Swan Valley; de är glada lokala profiler som gör lite turistpengar och försörjer ortsbefolkningen, men når sällan utanför sitt eget geografiska område. Gott så! Man kan säkert göra fynd...

Men du menar alltså att New Age profilen man snabbt får sig uppfattningen om som utomstående är felaktig?
 

robbowan

Well-known member
Nej, det finns några riktiga UFOn och den vanligast odlade plantan i vissa områden är väl knappast tulpan om vi säger så.

Men det är en schysst blend av New Age, Fine Dining, Casual Fine Dining och enklare samt riktigt konservativt som gäller. På kaffefronten har du en blandning av de som driver för affärsverksamhetens skull och de som är riktiga entusiaster - för att inte säga fanatiker.
 

Jay

Well-known member
Pratar vi om själva centrala Katoomba när det gäller den här blenden, eller är det hela området och man måste känna till dessa ställen så att säga?

Den centralstimulerande plantan verkar vara Australiens nationalväxt ;)
 

robbowan

Well-known member
Går du längs med huvudgatan så är det mest casual, fortsätter du nedåt mot Three Sisters och på en del tvärgator har du en del riktigt bra restauranger. Leura har en del schyssta också.
 

Gringubben

Well-known member
Blåser lite liv i denna gamla tråd. :coffee:
När jag anlände till Katoomba medförande lite kläder, förutom min aeropress, fanns en liten påse precis nymalt kaffe på plats där jag ska slagga den närmsta månaden. Det var från den lokala rostaren Cassiopeia och bestod av bönor från Panama som enligt påsen hette Finca Hartman med rostdatum 28/1 2013. Underbar fräschör med någon skön syra som ligger lite åt svartvinbärshållet och även en gnutta vanilj tyckte jag mig känna.

Katoomba har flera lokala rosterier och kvalitet finns absolut bland de många barerna. Nu har jag bara hunnit med ett par stycken hittills, men jag är djupt imponerad av denna förhållandevis lilla stad och den stora kaffekunskap som trots det finns här.

Vi frågade en "local" med italienskt påbrå om bästa kaffet i stan och han sade utan att tveka "Fresh". Sagt och gjort. Därinne fick jag en skön dubbel i klassisk italiensk stil utan syra, men med riktigt runda och härliga chokladtoner. På hyllan fanns påsar med deras egenrostade varianter på allt möjligt såsom etiopian harrar med mera. Priserna verkar ligga någonstans i faggorna av vårt svenska specialkaffe eller något lägre.

Jag vet inte hur illa några andra i tråden råkat ut, men hittills är Katoomba ett riktigt skönt ställe att vara på om man gillar kaffe.
 

robbowan

Well-known member
Tja, Jay var ju inte förtjust, men som jag sa till honom: Om man bor i Leura/Katoomba lär man sig vilka de bästa ställlena är. Själv hade jag mina favorithak som diffade efter vad jag var ute efter.
 

Gringubben

Well-known member
Tja, Jay var ju inte förtjust, men som jag sa till honom: Om man bor i Leura/Katoomba lär man sig vilka de bästa ställlena är. Själv hade jag mina favorithak som diffade efter vad jag var ute efter.
Saker kan ju ha ändrats också sedan han var här. Nu har jag druckit espresso på flera olika ställen och enda gången jag blev besviken hittills är på serveringen utanför Coles supermarket. Det smakade bränt och eländigt.

Toppenställen är Fresh, Cassiopeia och True to the bean (klassisk italiensk stil). De två förstnämnda skulle som sagt ge vilka toppställen i Stockholm som helst en rejäl match. Ska fortsätta utforska lite mer längs Katoomba street.

I dag var jag i Leura och tog en dubbel "to go" i pappmugg vilket man inte bör göra, men den var asgrym med en del skön syra i modern arabicastil.
 

Gringubben

Well-known member
På toppen av Katoomba Street ligger Pomegranate. Där får man en vettig kaffe i klassisk stil. Betyget ligger på 6 till 7 av 10. I morgon hoppas jag hinna med The Elephant Bean på botten av gatan.
 

robbowan

Well-known member
Elephant Bean brukade (var några år sedan jag bodde i Katoomba) vara en av de absolut bästa ställena i bergen. Deras Latte Mole (chilistark som omväxling) var intressant och en av damens favoriter.

Deras Eggs Benedict med rökt lax brukade vara schysst brunch.

Damen brukade för övrigt jobba på Pomegranate under den förre ägaren.
 

Gringubben

Well-known member
Var förbi Elephant Bean igår för en snabb dubbel. I klass med resten, skulle jag vilja säga. Creman tjock och rejält tigrerad. Smaken kraftig och mustig med en del syra. Lugnt 7-8 av 10.

Där jag bor sitter jag nu med en mugg ap-kaffe som inte är så väldans upphetsande, (Melitta malet "Blue Mountains Style), medan jag kollar på ett gäng rosellor (små papegojor) som käkar frön som vi slängt ut på gräsmattan.
 

Gringubben

Well-known member
Jag blev rekommenderad att prova The Hatters på Katoomba Street och det gjorde jag. Namnet kommer sig av att fiket hänger ihop med hattmakeriet vägg i vägg. Föga förvånande var kaffet lysande även där. När jag så småningom ska iväg en sväng in till Sydney undrar jag hur de ska kunna matcha lilla Katoomba.
 

Gringubben

Well-known member
Vi fyller på lite här med att påminna om det sköna kaffeklimatet som råder. Det är alltså ett gäng eldsjälar som öser så gott det går. Ett rosteri som är gångbart heter Fish River Roasters och de levererar till ett par ställen, bland annat True To The Bean. Nu har jag tjackat en liten påse från Cassiopeia igen. Den här gången en kenyan rostad den 9:e februari. Härlig fruktighet och långt från all bitterhet.
 

Gringubben

Well-known member
En liten stad av en bråkdels storlek av Norrtälje. Så ser det ut här. Varhelst jag går in......så kan jag få.........en grym dubbel som smakar björnbär? Eller var det ett vinbär? Nu gäller det att hänga med. Vet barägarna själva om hur landet ligger?
Kan det vara läge för ett reportage om någon vill anförtro en undertecknad?
 

Forumstatistik

Trådar
14,961
Inlägg
157,874
Medlemmar
19,570
Senaste medlemmen
AdamEr
Topp