Back to basic

niad

Well-known member
Har köpt en La Pavoni Europiccola till sommarstugan. Har den på diskbänken hemma nu och testar lite, köpte enklaste modellen som finns och den mest retro också tycker jag.

Mycket roligt och spännande. Kör samma malning som till Elektran och får efter lite övning ut fina dubbla med hygglig crema och god smak. Det är helt sant det som sägs att dessa maskiner blir för varma efter ett par koppar, man gör typ två koppar och sen börjar det bli bränd smak.

Bör dock vara lagom för stugan där jag är den enda som dricker riktigt kaffe på morgonen och där jag kanske gör en cappu och ett par enkla på kvällen. Intressant att känna hur stort tryck som behövs för att trycka igenom en tampad puck, det är inte bara att sänka armen kan jag lova.




Såhär ser den ut...
 

Jemo

Well-known member
kul att se att någon mer kör helmanuellt. jag har för mig att den typen av maskiner baktalades å det grövsta i en annan tråd här på forumet. själv har jag haft min europiccola i 2-3 år, använder den dagligen, och kan inte tänka mig att byta. det tog mig säkert ett halvår att lära mig den ordentligt, men nu gör den fantastisk espresso. däremot är jag inte alls nöjd med ångpipan. det droppar vatten när man ångar och mjölken blir blaskig. inget stort problem för mig eftersom jag inte gillar mjölk i kaffet, men frugan blir lite lidande. det vore intressant att höra hur mjölkskumningen funkar för dig.
 

niad

Well-known member
Jag skummade lite på prov igår och fick väl till dugligt skum för Cappucino, men riktigt bra ångtryck blir det inte om den inte verkligen är fullt varm. Jag gick över till min Elektra och provade efteråt och den är rena ångmaskinen i jämförelse så visst är det en lite svagare maskin att jobba på men att skumma mjölk för husbehov utan målet att göra latteart är inga problem tycker jag. Det droppar inte och ångan är torr och fin så något blask har jag inte upplevt. Jag körde på rejält med ångan ner i ett glas och det blev knappt mer än ett par droppar vatten kvar, allt gick upp i rök så att säga. Jag återkommer med närmare rapport när jag kört in mig lite till på den.

Jag har en fråga tillbaka. När du laddar filterhandtaget håller du då i tryckarmen eller vad tar du stöd på? Armen har ju lite spel i sidled, har du märkt något slitage eller kan man lugnt hålla emot i armen och ta i rejält dag efter dag. Man läser ju att La Pavoni bygger maskiner som håller i åratal och att det bara skall vara att byta packningar. Känner du att det är slitstarka grejer nu efter några månader?
 

Jemo

Well-known member
jag brukar hålla i bakelitknoppen/locket till kokaren. men jag behöver inte ta i så mycket för att ladda handtaget (enda gången det går trögt är när man råkat fylla filtret för mycket). det enda problem med slitage jag upplevt är att insidan av fästet i hävarmen skavs lite mot muttrarna på ovansidan av grupphuvudet när man för armen ända upp för att släppa in vatten.

men som helhet känns maskinen väldigt slitstark. och det krävs nog bra kvalitet eftersom den belastas ganska hårt. för att få till en bra espresso måste man ju mala fint och tampa hårt vilket gör att, som du skriver, det behövs rejäl kraft när man sänker armen. hela kokaren "bågnar" lite, men det verkar inte vara skadligt. jag har som sagt haft min i 2-3 år och inte ens behövt byta packningar.
 

niad

Well-known member
Låter prima, jag skall skaffa ett sån därn´t runt gummiunderlägg från Ikea så den står utan att glida så lätt. Sen är det bara att börja dra i spaken.
 

niad

Well-known member
Det går framåt med La Pavoni Europiccolan. Jag gör en eller två koppar på morgonen och detsamma på kvällen. Jag köpte lite Kahls Terra idag igen för La Bomban är slut och jag ville ha nåt med mycket Robusta. Körde samma malning som för Elektran på vilken jag provade en smakkopp först och överfyllde nästan filtret. Har ju bara plasttampern men jag gjorde så gott jag kunde. Laddade filtret och upp med armen i topp, efter nära 15 sekunder kom det ett par droppar lava och jag tryckte nedåt, det gick inte så tungt som tidigare, kanske är det bättre att mala lite grövre och fylla filtret mer. Jag fick ut en enkel på en sänkning och lyfte armen igen och lät vatten flöda in, nu när jag sänkte armen så kom det crema, crema och åter crema. Inte så tjock/fast men den lade sig som ett fint täcke och fanns kvar tills jag var nere på sista tredjedelen på koppen. Smaken var möjligen mjukare i smakkoppen från Elektran men mycket bra och inte alls bränd eller dålig på annat sätt. Det är verkligen en kärv och syditaliensk smak på Terran men den gjorde sig bra i Europiccolan i alla fall, med största säkerhet på grund av robustan som gav fin crema. Jag har riktigt kul med min sommarstugemaskin, vet inte om jag vill lämna den där när jag åker hem efter helgen. :?
 

Forumstatistik

Trådar
14,674
Inlägg
155,765
Medlemmar
19,368
Senaste medlemmen
Manglund
Topp