Avkalkning, är det verkligen nödvändigt

benisb

New member
Där jag bor har vi mjukt vatten så jag tänkte att det inte var så viktigt att kalka av maskinen. Jag har gjort det ändå men inte särskilt ofta. Jag hade fel! Här om dagen bytte jag ångventil och både röret på ventilen och hålet i kokaren hade en ganska ordentlig beläggning av något som måste vara kalk. Huh, nu är det jag som springer till affären och köper citronsyra och hädanefter kommer jag kalka av maskinen två gånger per år.
 

snobbo

Well-known member
Har också slarvat då jag kört med kalkfilter... märkte dock att min mjölk bara blev sämre och sämre så en avkalkning och nu är man tillbaka på mattan!
 

Microtimer

Well-known member
Jag är också en slarver på det här, har inte kalkat av maskinen på 4 år....Vi har mjukt vatten och en egen Radonett för att rena vattnet från radon, järn och lite annat.
Men nu skall jag avkalka bara för att ha gjort det.
Inga kalkavlagringar på andra köksapparater , men man vet aldrig kanske kommer det att göra skillnad.
Tycker jag har halvtaskigt tryck i ångan, men detta kan ju helt klart vara en anldning.
 

puttec

Well-known member
Måste erkänna att jag också tillhör syndarna som avkalkar för sällan!

Det måste till en skärpning
 

benisb

New member
Nu är maskinen äntligen avkalkad. I början av avkalkningsproceduren hade vattnet en lite grönblå ton. Det syntes speciellt tydligt på vattnet som kom ut genom ångröret. Bör jag vara orolig? Håller jag på att lösa upp hela maskinen inifrån eller är det bara kalk som lösts upp?
 

HeMo

Well-known member
Helt normalt, du behöver inte vara orolig.
Troligtvis kommer du även att se små "kristaller" i vattnet också, ser nästan ut som metallspån, men det är också helt normalt och upphör när du spolat ur maskinen ordentligt.
 

Forumstatistik

Trådar
15,064
Inlägg
158,689
Medlemmar
19,644
Senaste medlemmen
isakm
Topp