avkalka mokabryggare?

noxx

Member
Har letat på forumet ifall denna fråga blivit besvarad tidigare,
men inte kunnat hitta något.

Jag har ett par moka-bryggare som jag slutade använda för länge sedan,
bl.a. pga. att de fått utfällningar på insidan.

Efter att ha läst på en del i kaffevärlden nu så har jag
insett att det är troligt att dessa utfällningar är kalkavlagringar...
och jag undrar därför: kan man/bör man avkalka mokabryggare?

och i så fall,
är inte filtren (det lösa och det övre) av aluminium,
så att man bör undvika att få citronsyra på dem,
och enbart bör begränsa sig till att hälla syralösning
i undre resp. övre kopp och låta det stå ett tag?
 

AJ

Well-known member
Har kört med citronsyra på mina samt ibland även rengöringsmedel för espressomaskiner. Funkat fint, man får hålla kolla på tiden bara, så att de inte ligger för länge. Kan tilläggas att mina inte är av finare sort varför jag inte brytt mig särskilt om utseendet.
 

noxx

Member
ah,tack!

jo,det var citronsyra som var planen....
men hur länge?
Den mest intensivt detaljerade beskrivningen jag sett
(på någon amerikansk site) för vanliga espressobryggare
pratar om att l¨åta det verka i några timmar...
..men å andra sidan såg jag någon här som
pratade om 20 min, x antal gånger..

..så vilken storleksordning på tid tror du skulle kunna vara aktuell här...20 min eller några timmar?...
(jag såg någon som varnade mot tider på flera dagar,men riktigt så mycket hade jag inte tänkt i vilket fall som helst)
 

Forumstatistik

Trådar
15,076
Inlägg
158,735
Medlemmar
19,650
Senaste medlemmen
xanderbari
Topp