Angående Kahls Kaffe ?

Microtimer

Well-known member
När man läser olika trådar så ser man ett rätt stort ogillande mot Kahls Kaffe?
Varför är motviljan så stor till denna kaffeleverantör?
 

Wannabe

Well-known member
Jag tycker att de har en del kaffen som är helt ok, men priset motiverar inte deras rostningar enligt min mening.

I övrigt tror jag Kahls försatt sig i en tråkig sits genom att låta vad det verkar kreti och pleti öppna frenchaisebutiker. Jag har varit i tre sådana där kunskapen om kaffe varit undermålig och intresset att prata kaffe varit noll. Ord som extraheringstider, malningsgrad etc bör man förstå som fackman. Speciellt efter noggrann förklaring av någon som hyffsat begrier det. Till skillnad från tex Kaffekompagniet där både kunskap, intresse och trevnad finns. Sista spikarna i kistan för Kahls med mig som kund var utspelet av en butiksägare att kaffebönorna har en hållbarhet på flera år i frysen samt deras tramsiga utspel om "varumärket" Barista Jam.
 

zix

Well-known member
Tyvärr sträcker sig även missnöjet mot Kahls utanför riktigtkaffe - jag vet dock inte hur utbrett det är. Två av varandra oberoende te/kaffedetaljister som jag har pratat med har uttryckt dels att sortimentet är skralt jämfört med t.ex. J&N, dels att kvaliteten på de bönor de får till sig har varit sådär bra. Kahls har nog varit störst hos te/kaffe-specialisterna, iallafall här på västra sidan, och är kanske vana att bollen ska spelas på ett visst sätt. Nu har tiderna ändrats, och Kahls har tydligen inte hängt med riktigt. J&N var t.ex. tidigt ute med att erbjuda många olika singlar med mycket info om ursprung, kaffesmak m.m. Kahls fortsätter med att i första hand sälja i princip noname-kaffen som råkaffe ("colombia", "kenya") eller också blandningar som rostat, med nåt fint namn men trökigt kaffe i.
 

Marv

Well-known member
vi har provat 2 varianter av Kahls kaffe i vår espressoklubb på jobbet och båda fick underkänt.....
 

GLC

Well-known member
Något som jag inte gillar med Kahls kaffen är att bönorna verkar väldigt ofta vara rostade för länge. Iaf för länge för min smak. Någon som upplever samma?
 

Tobiemme

Well-known member
GLC, precis min uppfattning också. det blir lite tråkigt som espresso, men kan funka bättre som brygg, i vissa fall.
 

Stefan Böna

Mr Microtext
I övrigt tror jag Kahls försatt sig i en tråkig sits genom att låta vad det verkar kreti och pleti öppna frenchaisebutiker. Jag har varit i tre sådana där kunskapen om kaffe varit undermålig och intresset att prata kaffe varit noll. Ord som extraheringstider, malningsgrad etc bör man förstå som fackman. Speciellt efter noggrann förklaring av någon som hyffsat begrier det. Till skillnad från tex Kaffekompagniet där både kunskap, intresse och trevnad finns. Sista spikarna i kistan för Kahls med mig som kund var utspelet av en butiksägare att kaffebönorna har en hållbarhet på flera år i frysen samt deras tramsiga utspel om "varumärket" Barista Jam.

Frånsett instämmande med ovan skrivna ord, så har jag aldrig lyckats med ett Kahl's-kaffe i Silvian. Oavsett hur jag maler, doserar och tampar, så blir det bara slask i filterkorgen efteråt. Smakmässigt, så kan det väl bli något så när, men det blir det med Musetti också och det kaffet är ju mycket billigare...

//Stefan (som bemöttes vänligt när butiken i Marieberg öppnade, men som inte blir det längre)
 

hrbrun

Well-known member
Frånsett instämmande med ovan skrivna ord, så har jag aldrig lyckats med ett Kahl's-kaffe i Silvian. Oavsett hur jag maler, doserar och tampar, så blir det bara slask i filterkorgen efteråt. Smakmässigt, så kan det väl bli något så när, men det blir det med Musetti också och det kaffet är ju mycket billigare...

//Stefan (som bemöttes vänligt när butiken i Marieberg öppnade, men som inte blir det längre)

Samma här. det blir ju bara blask, precis som den östgötska vintern :D
 

Wannabe

Well-known member
SB: Nej, jag har inte heller lycktats klämma ut något storverk i min Classic, men jag har fått till några bra pressbryggningar på bla Inferno.
 

Stefan Böna

Mr Microtext
Idag besökte jag ett café i Gävle där de hade Kahl's Inferno i kvarnen. Smaken var helt OK och långt bättre än många andra (däremot tror jag inte att tjejjen som gjorde kaffet hade den blekaste aninig om vad hon gjorde; gör-så-här var nog närmare sanningen).

Bad på någon sorts ingivelse(?) om att få se pucken efter extraktionen och gissa om jag blev förvånad över att se att den var geggig? NOT!

Kahl's kladdiga kaffe drabbar tydligen inte bara oss hemmaanvändare. Skulle vara skoj bara att få reda på varför det blir så...

//Stefan (som sitter hos mamsen och njuter av att bli lite ompysslad)
 

Buffeln

Well-known member
Resultatet kan säkert variera beroende på skiftande vattenkvalitet i olika delar av landet. Hemma hos mig smakar alla Kahlskaffen jag testat apa, oavsett bryggmetod. Men smaken är ju som bekant som baken. :)
 

hrbrun

Well-known member
Mot tidigare löfte till mig själv köpta jag en påse Yirga i veckan, rostningsdatum 19/11. Tänkte ungefär så här.... "juletider, svårt att få hem kaffe på kort varsel, så det är bäst jag köper en liten påse så jag har hemma"..... dra åt skogen vilket dåligt resonemang.

Halvtaskig smak, saggig puck och så vidare.....
 

mts

Well-known member
deras inferno är den enda jag tyckt varit något så när drickbar, men jag föredrar faktiskt zoegas vakumförpackade framför allt jag smakat från kahls...

just den där tråkiga känslan när man rostat bort allt skoj från bönan, har en påse framför mig: "Fazernda Recreio" med fyra cirklar: rostning 50%, fyllighet 55% syrlighet 50% och sötma 40%... det är en yellow bourbon single estate. "Resultatet är en 100% arabica med komplex kaffesmak och hög fruktighet"
.. de hade lika gärna kunnat sätta en cirkel "100% skit", för det var inte bättre än så, bönorna såg trötta och gråaktiga ut, fanns en del skräp i påsen och doften var mest unken. Packdatumet var 19/6 och var nog bara nån månad dryg när jag köpte den... rostades nog nåt år innan dess kändes det som.
 

fotogenicco

Well-known member
min fru köpte råkaffe till mig från kahls i julklapp. Ska prova rosta när resten av mitt kaffe tar slut (1.5 kg så det dröjer nog). Så ni tror att jag kommer blir missnöjd på kahls, även om jag rostar det själv?

Mvh Nicholas
 

zix

Well-known member
Inte nödvändigtvis. Det råkaffe jag har köpt från dem nu på sistone har inte varit jätteskojigt, medioker colombia och helt OK men knappast enastående yirg.
Å andra sidan kom det mest spännande och godaste råkaffe jag någonsin har köpt i sverige också från Kahls, en moka sana'ani för sisådär fem-sex år sen.
Så vad var det för råkaffe?
 

zix

Well-known member
kenyan bör du nog inte köra som singel för espresso. Inte p.g.a. att det är Kahls utan för att en bra Kenya oftast har på tok för hög syra för att funka som espresso. Att blanda in den 5-15% brukar dock kunna funka.
Men det visste du kanske redan.
monsunkaffen brukar vara från indien, det är vanligast att de kallar det för monsun malabar (för att det är från den regionen förstås). Smaka gärna på det när det är helt färskrostat, men räkna med minst 4-6 dagars mognadstid på monsun malabar om du ska ha det till espresso.

P.S Ta det lugnt med rostningen av kenyan, den vinner inte på mörkaste rostningen. När du har fått en lyckad kenyarost så kan du ge dig på monsunen. Den är inte alls lika väluppfostrad... håller på och knäpper mest hela tiden, så man tror att man bränner sönder den, alternativt att man aldrig kommer till andra crack. Men det gör man förstås, bara inte samtidigt med alla bönorna...
 

Forumstatistik

Trådar
15,063
Inlägg
158,679
Medlemmar
19,642
Senaste medlemmen
Pallee
Topp