Senaste innehållet av Jonken

  1. Jonken

    Bubblande Rancilio Silva

    Låter som att OPVn fastnat i öppet läge eller inte sluter tätt. Prova att avkalka med ättika och se till att det rinner igenom returslangen. Det går att plocka isär OPVn eller justera men det kan vara lite kärvigt.
  2. Jonken

    Staccato espresso

    Brunabönor skrev om att blanda olika rostninggrader i skikt i en tråd. Det går att använda espresso-fint kaffe i en aeropress, så nog är det möjligt med handkraft (bara att det blir begränsat tryck utan någon slags hävarm)
  3. Jonken

    Staccato espresso

    Kommer definitivt att prova "sudo staccato" mer. Jag tycker att rejäl ristretto, ratio 1:1 ofta är svårt att lyckas med. Gjorde en kopp med Mauro Centopercento 4g @0, 4g @30 och 8g @15 med Niche. Ganska meckigt att mäta upp tre små doser och jämna till flera lager.. Använde mitt WDT-verktyg som...
  4. Jonken

    Gammal trasig La Pavoni europiccola

    Det finns egentligen 3 packningar där, men jag tänkte på nr 8 här: https://www.theespressoshop.co.uk/en/La-Pavoni-Lever-Spare-Parts/cc-33.aspx - nog är den nödvändig för att det ska vara tätt (men läckage är ovanligt - tror att det främst är nödvändigt att byta samtidigt som man tar loss elementet)
  5. Jonken

    Gammal trasig La Pavoni europiccola

    Det svåra är t.ex. packningen under kokaren - men jag håller med, allt runt gruppen är enkelt. Det räcker ofta att byta de lätta packningarna. Var försiktig med avkalkning eftersom överdriven sådan också kan göra skada eller öppna upp igentäppta hål. Det är främst elementet man behöver bekymra...
  6. Jonken

    Cafelat Robot

    Om man gör ett andra försök innan delarna har svalnat helt kommer temperaturen att sjunka långsammare. Är man snabb får man mer eller mindre full förvärmning för det andra skottet. Ja, en tandpetare, ett gem, minivisp eller vad man har hemma fungerar hjälpligt tycker jag - i motsats till vad som...
  7. Jonken

    Cafelat Robot

    Jag skulle påstå att malningsgrad, ratio och temperatur påverkar mer än tryck, tryckprofil, tid och dos så länge man håller sig inom rimliga gränser - så man kan glatt fokusera på de första två till att börja med. Lite av tjusningen med en Robot - väldigt enkel maskin att börja använda, men vill...
  8. Jonken

    Cafelat Robot

    Det är en vanlig metod att släppa efter lite på trycket mot slutet av skottet för att härma en fjäderdriven maskin. Dvs. efter pre-infusion kan man gå till 8 bar och börja lätta mot 6 bar för att kanske inte ens ha mer än 4-2 bar den sista lilla stunden. En "home spring lever" går ganska snabbt...
  9. Jonken

    Cafelat Robot

    Vill man ha timer känner jag bara till den här som passar ordentligt. Lite dyr för vad det är och med tanke på att den inte ens kostar hälften så mycket i USA.. men den gör jobbet och har i alla fall stor och ljus display. 1:3 eller lungo brukar jag reservera för ganska ljusrostade bönor som...
  10. Jonken

    Gammal trasig La Pavoni europiccola

    Din ser ut att ha 30-37 år på nacken, lär stå minst ett årtal inuti.
  11. Jonken

    Gammal trasig La Pavoni europiccola

    Ja det är det värt. Inte särskilt dyrt med packningar, men lämnar man in den kostar det såklart lite till. Lagamati vid Odenplan fixar Pavoni. Att göra det själv kan vara lätt eller svårt, beror på om man behöver byta absolut alla.
  12. Jonken

    Cafelat Robot

    1:1,5-2 skulle jag ha provat - men det borde du avgöra bättre själv :) Du kan balansera en kopp på en platta av något slag om du vill för att använda en stor våg tillsammans med Roboten. Det är synd att den inte är i alla fall 5mm bredare mellan benen så att man kunde välja på lite fler bra...
  13. Jonken

    Cafelat Robot

    Jag har rätt läbbiga minnen av Lavazza Rossa, men jag tror att det kan vara en bra idé att mala lite finare och samtidigt sänka dosen. Om din tamper når ner till 14g skulle jag testa det (lite olika där.. jag brukar oftast köra med 16-17 gram) Häll helst vatten upp till några mm från toppen för...
  14. Jonken

    Cafelat Robot

    Om du trycker lätt med någonstans runt 0-2 bar i början till det att hela botten är täckt av droppar innan du börjar gå upp till 6-8 bar så kan du kanske använda den inställningen (om du körde direkt till 8-10 första försöket). Annars skulle jag tro att 5 klick i taget är lagom för "dial in"...
  15. Jonken

    Staccato espresso

    För den som inte orkar läsa: https://www.instagram.com/tv/CVUbh8KLR3i/ Tydligen har jag inte siktat tillräckligt länge, gav upp ungefär dubbelt så snabbt som McKeon. Kanske förklarar varför jag inte får till hans ratio naturligt (för lite fines och boulders). Det kanske är bättre (definitivt...
Topp