X54,df64mm


TheEspressoNerd

New member
Hej,

Just nu består min setup av en mara x och en mignon specialita. Men nu har jag börjat fundera på att addera en df64 till setupen samt möjligtvis byta ut min specialita mot något liknande tex mahlkonig x54 eller Eureka zenith.
Så till min fråga, vad har ni att säga ang detta? Bör jag istället behålla specialitan?

Tänker df64 som en allround kvarn jag kan ha för andra bryggmetoder än espresso samt för exotiska böner där jag lätt kan byta bönor. Och den andra kvarnen för snabb espresso eller vid besök.

Väl mött
TheEspressoNerd
 
Senast ändrad:

Jonken

Well-known member
Om du byter ut Specialitan är en idé att köra med en kvarn som tar samma skivor som DF64, t.ex. DF64E, ZF64W, Mazzer Super Jolly eller Mini E. Fördelen är att kunna testa lite olika 64mm-skivor för att komma fram till vad du gillar för respektive metod. Dessutom lär det bara komma fler alternativ i den storleken.
 

basiecally

Well-known member
Jag har en DF64 med SSP Cast och är generellt nöjd. Den har sina egenheter och det är en fördel om man gillar att modda sina kaffegrejer. De nya varianterna av DF64 ska har löst många av problemen med den gamla designen men på bekostnad av hur lätt det är att växla mellan brygg och espresso.

DF64 i sitt grundutförande med Italmillskivorna klarar definitivt brygg (jag använde min så ganska länga) men det blir mycket bättre med andra skivor som genererar mindre damm. Jag gjorde ett helhjärtat försök att vartalsstyra min kvarn för ett tag sen med, lägre RPM ger mindre fines, men kom fram till att det enda sättet att göra det på är med en frekvensomriktare till trefas. Lite för stort projekt för mig just nu.

Så ska du skaffa en DF64 med syfte att ha den till pourover så skulle jag säga att det är ett måste att byta skivorna. Annars hade du nog lika gärna kunnat köra Specialitan för det. Italmillskivorna ger ganska mycket fines. Har sett folk jämföra brygg från en "stock" DF64 med hur brygg från en Niche Zero smakar i smaktester. Har dock aldrig gjort den jämförelsen själv. Finns specifika "brew burrs" från SSP. Själv är jag nöjd med min Cast, till både brygg och espresso.

Lycka till!
 

Björn

Well-known member
Jag har en DF64 med SSP Cast och är generellt nöjd. Den har sina egenheter och det är en fördel om man gillar att modda sina kaffegrejer. De nya varianterna av DF64 ska har löst många av problemen med den gamla designen men på bekostnad av hur lätt det är att växla mellan brygg och espresso.

DF64 i sitt grundutförande med Italmillskivorna klarar definitivt brygg (jag använde min så ganska länga) men det blir mycket bättre med andra skivor som genererar mindre damm. Jag gjorde ett helhjärtat försök att vartalsstyra min kvarn för ett tag sen med, lägre RPM ger mindre fines, men kom fram till att det enda sättet att göra det på är med en frekvensomriktare till trefas. Lite för stort projekt för mig just nu.

Så ska du skaffa en DF64 med syfte att ha den till pourover så skulle jag säga att det är ett måste att byta skivorna. Annars hade du nog lika gärna kunnat köra Specialitan för det. Italmillskivorna ger ganska mycket fines. Har sett folk jämföra brygg från en "stock" DF64 med hur brygg från en Niche Zero smakar i smaktester. Har dock aldrig gjort den jämförelsen själv. Finns specifika "brew burrs" från SSP. Själv är jag nöjd med min Cast, till både brygg och espresso.

Lycka till!

Jag går i kvarntankar och har också tittat på DF64.an.

När du skriver att de de nya versionerna gör det svårare att växla mellan brygg och espresso -- i vilket avseende menar du då? Är det bökigare att ställa om malgraden?

Angående att använda Specialitan till brygg, då menar du uteslutande till brygg, antar jag? Ty Mignonerna är väl opraktiska att använda omväxlande till brygg/espresso på grund av den lilla malgradsinställningsratten?

Jag läste en recension som hävdade att DF64:an med SSP-skivor är vansinnigt högljudd. Är det någonting som du har lagt märke till?
 

basiecally

Well-known member
DF64a med SSP Cast låter en del men jag har hört från andra att HU ska vara ännu värre. Jag har satt in en restriktionsmanick i min med som minskar inflödet av bönor. Tar ju längre tid att mala då men jag tror den låter lite mindre. Min kvarn är iaf mer högljudd än min brors nya Mignon Specialita.

Har inte testat de nya varianterna av DF64a själv men som det ser ut är det en linjär skala med ett handtag i botten. Så det är ett begränsat område för espresso i åtanke. Tror inte att det går att skruva den runt flera varv som på originalversionen.

Menade att Mignon med sina orginalskivor dammar rejält. Blir en massa fines. Kolla Wired Gourmet på YT och hur han har löst det med sin Specialita.
 

Kaffeultras

Member
Haha ja, men har velat skaffa en till kvarn i några månader nu som är espressofokiserad och DF83an verkar vara mycket bang for the buck. Kommer behålla min DF64 oavsett tror jag.
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,164
Inlägg
151,765
Medlemmar
18,956
Senaste medlemmen
Magnus T
Topp