World Aeropress Championship WAC 2021

svartvest

Well-known member
Nu tänkte jag starta en tråd om WAC tävlingen.

Pga pandemin så blir det ingen resa, vilket suger...men så är det. Den 10 rostades kaffet i Melbourne av Bureaux Coffee, sedan skickades påsarna till Aeropress i USA och där görs tävlingspaketen redo. Så nu väntar jag med spänning på att det skall komma ett paket. 21-27 har jag tid att utveckla receptet för att sedan skicka in det. För att substitutbaristor skall göra receptet på plats i Melbourne den 5 Mars.

I ett mail har vi fått bilder på malningsgrader, det är Macap Labo grinder som används, lite svårt att se malingsgrader på bilder men de ligger på ett kruvelinjal men helt enkelt är det inte att se. Vi kommer att får third way water så nu jagar jag destilerat vatten. Det finns 14 olika vattenrecept att välja på.

Sedan skickar jag in receptet, totalt kan jag lägga in 10 steg i bryggningen. Själva tävlingen är den 5 mars så ställ klockan natten mellan den 4-5mars och häng med. Livestreamas på deras hemsida https://www.worldaeropresschampionship.com/

Jag känner att det är ganska mycket chansning, jag kan inte styra på plats hur kaffet smakar. Så vi får se hur det går, men taggad är jag. Vill du veta mer kan du följa mig på Insta @aditusante
 
Senast ändrad:

Jonken

Well-known member
Moderator
Extra lurigt att de har valt en så ovanlig kvarn också. Antar att man får utgå från att den fokuserar på traditionell espresso.
 

svartvest

Well-known member
Ja det är en ny kvarn så väldigt få har en sådan. Liknar Ek-43, men bäst skulle det vara att man fick leka med den...
 

svartvest

Well-known member
Det har gått en vecka sedan tävlingen. Det har varit en rolig resa med många nya kontakter. Tyvärr gick jag inte vidare, jag hade japanskan i mitt heat och hennes kaffe smakade bättre. Min tanke var att det skall gå från syrligt till att en sötma skall komma fram.
På instagram gjorde jag en live som ligger kvar där om ni vill se hur jag gjorde.

Nu är det bara att ladda om för nästa aeropress SM, hoppas att du vill vara med.
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Jag provade receptet med etiopiska bönor, ljust & hemrostat (tvättad Kantite) och 4.3 på min Kinu (motsvarar ~2.9 på en gammal Kinu) och en prismo för att slippa invertera.

Första försöket missbedömde jag grovt hur snabbt det skulle gå att koka upp vattnet, så det blev en bloom på hela 3:15 - ett lyckat misstag för det här ljusa, färska och blommiga kaffet, visade det sig. Oanat gott!

Gjorde om och prickade instruktionerna men det blev svagt och tråkigt. Spännande att se sån skillnad. Passade på att mäta temperaturen, fick ungefär 43 grader under blomningen och 85 med resterande bryggvatten. Alan Adler hade varit stolt :)
 

svartvest

Well-known member
Intressant, jag har också gått längre och längre i tid när det gäller blomma kaffet på en lägre temp, men det skiljer sig väldigt mycket på olika kaffen.
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,855
Inlägg
157,090
Medlemmar
19,485
Senaste medlemmen
Mandunko
Topp