Wilfa CGWS, skivorna går emot varandra

Jacob

Well-known member
Hej!

Köpte just en Wilfa CGWS-130B efter många rekommendationer, och inte minst för att den låter mycket mindre än mina tidigare kvarnar som har gjort annat än espresso.

Vid första malning märkte jag att skivorna går emot varandra från Aeropress-markeringen och finare. Vid Moka-markeringen låter det så illa att det inte kan vara bra för skivorna.

Någon som märkt detta på sin Wilfa? Är det lönt och ens möjligt att justera malningsinställningen? Annars får jag masa mig tillbaks till butiken med den…
 

Jonken

Well-known member
Sitter malverket som det ska? Har för mig att det går att sätta i lite snett. Annars är det inte helt ovanligt att ett helt nytt malverk tar i tidigare än det ska, innan kanterna har polerats en aning, men det borde inte ske vid så grov inställning. I förlängningen ska den ju inte ens kunna mala fint nog för espresso.
 

Jonken

Well-known member
Ifall du går tillbaka med den kan jag passa på att tipsa om Timemores kvarnar, som jag tycker maler bättre för pengarna, om du inte har något emot att veva lite.
 

Jacob

Well-known member
Jag har något emot att veva 😁 Gjorde det ett tag på jobbet men det slutade med att jag tog dit en elektrisk!

Malverket verkar sitta rätt. Går bara att sätta ner den övre skivan med hjälp av två spår i plasten runtom. Det går även att vrida den 180 grader men det gör ingen skillnad. Tycker den tar i rejält mycket även för en ny kvarn. Men jag kan ju lyssna på butiksexet, det har ju inte malt många gram. Eller be att få testa en annan på plats. Uppdaterar här om jag får nån lösning på bekymret!
 

Jonken

Well-known member
Heh speciellt om du har använt en keramisk handkvarn kan jag förstå det. Även med en kvalitetskvarn blir det lite tradigt att mala mer än de ~20-40g som brukar få plats.
 

Jacob

Well-known member
Jag gick tillbaks till butiken (Elgiganten) och fick lyssna på deras butiksex igen men på finaste malningsgraderna den här gången. Den hade samma tendens men skivorna verkade inte gå lika hårt mot varandra. Fick sedan lyssna på en annan direkt ur förpackningen. Den lät lika illa som min, och säljaren sprang genast och hämtade en till på lagret. Den var i det närmaste knäpptyst med ett lätt skav på de finaste graderna. Det lär absolut slitas ner, så jag lämnade tillbaks min och fick denna istället.

Vet inte hur pass allvarligt det är med den kvarnen jag lämnade in, ibland tänker jag att jag bara är nojig. Men den övre skivan hade en rand av slitage där skivorna mötts, så helt bra är det säkert inte. Och jag tänker att det kanske är så med många av deras billigare kvarnar, bara att gemene kund inte maler till moka, och gör de det kanske de inte bryr sig om sådana futiliteter 🙂

Blev glad över hur engagerad försäljaren var hur som helst! Och den första mokan blev riktigt bra imorse. Ska testa lite med sifonbryggaren framöver.
 

Forumstatistik

Trådar
14,597
Inlägg
155,233
Medlemmar
19,307
Senaste medlemmen
KlarÖga
Topp