Vill gärna ha lite köptips på bönor till espressomaskin


KaffeCalle

New member
Hej kaffefantaster!

Har precis inhandlat en helautomatisk espressomaskin och köpte med mig en påse L´or (populär enligt säljaren) från elektronikvarubutiken.
Helt okej smak för mig som inte är jättekräsen, men jag vill ändå ta en liten titt in i bön-djungeln för att se vad den har att erbjuda.

Efter lite googlande skrev någon att man inte ska fastna i sortimenten på Ica etc. då utbudet är något begränsat, men vi kan väl börja där först.
Finns det några guldkorn på hyllorna som är värda att testa? Eftersom smaken är som baken så blir väl frågeformuleringen - vad tycker just DU ?

..och så till de bönor man oftast måste beställa, eller endast hittar på nischade kaffebutiker, har du någon favorit där just nu (motivera gärna), eller någon sort som du vet att de flesta uppskattar och som man kanske bör testa?

Tacksam för alla tips!
 
Senast ändrad:

Henrik

Administrator
Forumpersonal
Vad för typ av kaffe brukar du brygga i din espressomaskin? Är det espresso eller mer vanligt kaffe? Eller kanske med mjölk?

I större ICA-butiker kan du hitta kaffe från Espresso House som rostat av Johan & Nyström. Det kan absolut vara värt att prova då det håller en ganska hög kvalitet. Titta på rostdatumet så det är hyffsat färskt (gäller i och för sig allt kaffe).

Lavazza Rossa brukar finnas på ICA och kan vara ett tips om du vill prova den italienska skolans espresso. Men det är bara att handla på och testa dig fram :)
 

KaffeCalle

New member
Det blir olika sorters kaffe, både med och utan skummad mjölk då vi är fler som använder maskinen. Espresso, kaffe creme, cappuccino och macchiato - är väl kanske espressobaserat det mesta av det när man tänker efter.

Apropå rostning, hur länge håller sig smaken godtagbar efter rostning, på ett ungefär?
Jag köpte en Lavazza espresso Barista nu för att testa lite. Synd att det bara står bäst före-datum (2022-10-30), hade ju varit intressant att se rostdatumet också. Kanske står finstilt någonstans.

Är det J&N som rostar till Espressohouse? I nån gammal tråd från 2013 stod det att man bytt till Solberg och Hansen, men det var som sagt ett par år sedan..
 
Senast ändrad:

hne

Well-known member
Som riktigt hårt dragen ristretto kan Arvid Nordqvist "Gran Dia" bli riktigt bra, men det är rätt fin balansgång vad gäller malgrad och tryck. Jag tycker om när den påminner om kakao, bittermandel och aprikos. Har haft det som huskaffe ett par år nu, eftersom det är tillräcklig omsättning på min lokala mataffär för att alltid finnas hyffsat nyrostat.

Bäst före-datum är oftast ett eller två år efter rostning, det varierar mellan tillverkare. Kaffe blir ofta bättre av att vila ett tag efter rostning men jag har ännu inte stött på något kaffe som vunnit på mer än 8 veckor vila.
 

KaffeCalle

New member
Bra att du nämnde vilan. Jag såg på baristashopen att det fanns pur-färska bönor som i vissa fall bara är en vecka gammal sedan rostningen och tänker ju spontant att det måste vara då det är som allra bäst.. men då är det kanske inte riktigt så alltså.
 

Jonken

Well-known member
Bra att du nämnde vilan. Jag såg på baristashopen att det fanns pur-färska bönor som i vissa fall bara är en vecka gammal sedan rostningen och tänker ju spontant att det måste vara då det är som allra bäst.. men då är det kanske inte riktigt så alltså.

Jo, då får du ju bestämma själv om du tycker att kaffet behöver vila mer. Det är i stort sett bara väldigt ljus single origin som kan vinna på mer än en veckas vila i min erfarenhet. De kommer med största sannolikhet ändå inte passa din helautomat.
 

Coraxos

Well-known member
Köpte i förrgår ett paket Caturra/Geisha i Lykkes rosteri i Hökarängen, rostat några timmar tidigare. Jag frågade när de ansåg att det smakade bäst, "Efter 14 dagar, och vi får skit från båda hållen" - sa rostaren med ett leende, och tillade, "fast det smakar gott hela tiden". Och ja, det smakade riktigt gott, mer i min smak än deras Snövatten.
 

Forumstatistik

Trådar
13,951
Inlägg
150,149
Medlemmar
18,730
Senaste medlemmen
Erik
Topp