Vilka är dina tre favoritbönor för espresso ??

mangeflow

New member
Hej!

Ny i espressovärlden men väldigt nyfiken på vilka 3 kaffebönor som är era absoluta favoriter för espresso och cappuccino! Menar alltså vilka produkter du helst köper ?

Tack på förhand!
 

Nanook

Well-known member
Jag blir lite osäker på vilket typ av svar du är intresserad av?
Handlar det om bönor, espressoblandningar eller länder?

När jag rostar själv för espresso vill jag oftast ha ca 20% robusta och sedan brukar jag vilja ha 60% arabicabönor från Colombia eller Guatemala, detta är min "bas". De 20% som återstår är de bönorna som jag brukar variera lite mer, det kan innebära bönor från Afrika, Asien eller nu senast från Hawaii.

Sedan skall man ha klart för sig att bönorna är bara början, rostningen har en helt fundamental påverkan på hur din espresso i slutändan smakar. Jag villa min espresso relativt mörkrostad även om jag numera inte rostar loka mörkt som vad jag gjorde för några år sedan.

Om vi pratar om färdigrostade bönor så blir det enklare och svårare, enklare för att någon annan rostat bönorna åt dig och svårare för att det finns så oerhört många bra rosterier att välja på.

I slutändan är det såklart bara en fråga om tycke och smak, vilka toner gillar du? Hur mycket syrlighet vill du ha?

Hoppas detta var till någon hjälp?
 

Forumstatistik

Trådar
14,658
Inlägg
155,673
Medlemmar
19,355
Senaste medlemmen
peter.ohlsson
Topp