Vattentemperatur, rätt nivå? Hur vet man?

KalleJ89

New member
Har en rancilo silica pro, funderar lite vilken temperatur vattnet som kommer ut ur maskinen rimligen bör ha för att man ska kunna säga om brygg temperaturen är på rimlig nivå? ska väl bryggas på 92 grader om jag minns rätt, men vad blir uttemperaturen då?
 

basiecally

Well-known member
Beror på om du kör mörkrost eller ljusrost. Finns ingen universaltemperatur. Men mellan 85 och 95 är väl spannet ungefär.

Uttemperaturen, menar du tempen på vattnet som kommer ut ur gruppen då? Eller tempen på kaffet? För kaffetempen kan sänkas via stora, tunga kranar på portafiltret tex. Så det är mindre relevant för bryggningen, blir svårt att tolka. Många felkällor.
 

Jonken

Well-known member
Precis, i grunden behövs ett dyrt verktyg eller ganska avancerad hemgjord anordning för att läsa av ut-temperatur på vattnet. Men det behövs inte ändå, det är bara att testa sig fram. Det som står på displayen behöver inte stämma överens helt med verkligheten (för att t.ex. få ut 92 grader måste vattnet vara lite hetare i kokaren). Så länge det inte kommer ånga från gruppen om du spolar ur vatten kan du känna dig trygg över att temperaturen inte är för hög.
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,655
Inlägg
155,650
Medlemmar
19,353
Senaste medlemmen
Massor
Topp