Val av vattenfilter

Cacan

Member
Hej
Gott nytt år!
Vad har ni för vattenfilter i era maskiner? Finns ju bla rockets påsar men söker alternativ/input (tex bättre med kanna från wbt) vad som är bäst för smak och maskiner.

Mvh
Carl
 

basiecally

Well-known member
Menar du mot kalkflagor? För ska du få ut calcium ur vattnet är det väl destillation eller omvänd osmos som gäller. Finns väl avhärdningsfilter men de funkar ju genom att byta calcium mot natrium. Tänker mig att det också påverkar smaken på kaffet? Är det inte bättre att kalka av regelbundet?
 

Estrobeda

Member
Menar du mot kalkflagor? För ska du få ut calcium ur vattnet är det väl destillation eller omvänd osmos som gäller. Finns väl avhärdningsfilter men de funkar ju genom att byta calcium mot natrium. Tänker mig att det också påverkar smaken på kaffet? Är det inte bättre att kalka av regelbundet?
Destillerat vatten tenderar att vara sämre än ofiltrerat vatten pga det blir för rent och korroderar istället.

Jag är ganska säker på att det är avhärdningsfilter och då finns det så vitt jag vet 3 möjliga sätt.
1: filter som sitter mellan en direkt kopplad vatten anslutning till maskinen.
2: inbyggt filter i maskinen mellan vattentank och pump innan det kommer in i kokaren.
3: påsar som man kan ha i vattentanken men det tar kanske någon timme eller så innan vattnet har "mjuknat" så då får man ju ha tålamod efter varje påfyllning.

Beroende på hur hårt vattnet är och hur dyr maskinen är så är det inte alltid värt besväret. Då kan det ju bli mer värt att montera ner maskinen och köra ett avkalkningsbad på själv kokaren typ var 3'e år eller något om man vill vara riktigt skötsam.

Annars "tror" jag att bara vanlig avkalkning borde räcka då och då.

Gällande det där med vattenkanna med filter kan kanske hjälpa lite mot framförallt smaken i vissa områden där vattnet är väldigt hårt men jag är personligen rätt skeptisk till hur värt det är att böka med.

Här är en youtube video jag kollade på relativt nyligen.

James Hoffman pratade om vatten och mineral balanser också för några år sedan
 

basiecally

Well-known member
Jag kanske var otydlig: jag menade att för att bli av med mineral ur befintligt vatten så behöver det destilleras eller genomgå omvänd osmos. Det jag kanske borde ha lagt till är att det finns en del skrivet och testat om mineralhalter i bra kaffevatten. Minns att Jonken länkade en undersökning för ett tag sen, hittar den inte nu.

Avhärdningsfilter funkar genom att byta ut joner, inte ta bort dem. Så den totala TDSen i vattnet förändras inte i någon vidare utsträckning. Men sammansättningen gör.

Jag är uppvuxen i Kristianstad, med vad jag tror är Sveriges näst hårdaste vatten, så är väl medveten om problemet. Tror dock man får skilja på om man vill åstadkomma så välsmakande kaffe som möjligt eller så lite skada på sina kaffegrejer som möjligt. Inte säker på att ett och samma vatten ger båda samtidigt.

Nu bor jag dock i Växjö. Kollade faktiskt upp vattensammansättningen från mitt reningsverk via kommunens hemsida inför flytten. Inte för att det var en avgörande del i beslutet men skönt att veta att jag inte behövde fundera så mycket på det 🙂. Bra vatten för kaffebryggning i Växjö!
 

Jonken

Well-known member
Kanske Gagnés blogartikel?

Men jag tror absolut att det är värt att filtrera vattnet för den som vill ta hand om sin espressomaskin.

Inte säker på att ett och samma vatten ger båda samtidigt.
I länder där destillerat vatten finns överkomligt i vanliga mataffärer är det populärt att tillsätta kaliumvätekarbonat som en kompromiss och aldrig behöva avkalka. Tyvärr är det både opraktiskt/dyrt med destillerat vatten och svårt att få tag på kaliumvätekarbonat i Sverige.

input (tex bättre med kanna från wbt) vad som är bäst för smak och maskiner.
En påse i tanken behöver tid att verka, så om du vill fylla på vatten och använda direkt är en kanna bättre.
 

basiecally

Well-known member
Kanske Gagnés blogartikel?

Men jag tror absolut att det är värt att filtrera vattnet för den som vill ta hand om sin espressomaskin.


I länder där destillerat vatten finns överkomligt i vanliga mataffärer är det populärt att tillsätta kaliumvätekarbonat som en kompromiss och aldrig behöva avkalka. Tyvärr är det både opraktiskt/dyrt med destillerat vatten och svårt att få tag på kaliumvätekarbonat i Sverige.


En påse i tanken behöver tid att verka, så om du vill fylla på vatten och använda direkt är en kanna bättre.
Har man en luftavfuktare i sitt hus eller bostad nånstans så är det en utmärkt källa till destvatten!
 

Jonken

Well-known member
Mja, kanske för andra ändamål men i vanliga fall är det ju inte rekommenderat att dricka vattnet från en avfuktare. Kanske om man behandlar vattnet först..
 

Pediatrik

Well-known member
Jag bor i Visby och har tidigare kört med vanligt vatten med täta regelbundna avkalkningar och hade ändå bekymmer med kalk i min Duetto. Kör därför med Bestmax och GS/3:an är helt ren från kalk. Kanske inte helt optimalt ur smaksynvinkel, men värt att slippa huvudvärken som kalken orsakat mig tidigare.
 

Jonken

Well-known member
Vill man få tillbaka lite salter i espresson tycker jag att det här verkar värt att testa:

Har inte kommit så långt själv, även om jag använder en Robot (som likt t.ex. Flair är helt obekymrad av kalk o dyl)
 

Forumstatistik

Trådar
14,665
Inlägg
155,701
Medlemmar
19,363
Senaste medlemmen
IsseBisse
Topp