Vakuumförpacka färdigmalda doser?

DavidLundholm

Well-known member
Jag försöker hitta ett sätt att få hyggligt semesterkaffe utan att behöva ta med mig så mycket utrustning.
Är det någon som provat att vakuumförpacka färdigmalda doser? Hur länge håller det sig?
 

FruityEspresso

Active member
Utan att ha provat så är min upplevelse att vakuumförpackning av färdigmalda doser är så att säga för sent. När du har malt kaffet så är det redan i kontakt med luft på väldigt stora ytor, då är oxideringsprocessen igång oavsett om du tar bort luften sedan. Jag tror inte direkt du sparar något alls i hållbarhet på att vakuumförpacka. Varför inte bara ta med en bra handkvarn liksom? Det är väll precis det de är till för? Det är det enda jag använder min handkvarn till. Att att mala kaffe när jag reser.
 

DavidLundholm

Well-known member
Jag har en bra handkvarn, en Kinu Phoenix, (som förvisso lämpar sig bäst för espresso) men den kommer inte i närheten av mina SSP lab sweet malskivor... Jag har testat att mala på morgonen och brygga mot kvällen och det går bra så min fundering är just om vakuum skulle kunna få det att hålla ännu längre.

Det är absolut en kompromiss, men genom att bara ha med mig en AP och färdigmalet kaffe (samt en termometer och halvdecilitermått) och genom att använda vatten därifrån jag hamnar så siktar jag på hyffsat gott men riktigt smidigt.
 

Jonken

Well-known member
Själv tycker jag att det är stor skillnad på en nyöppnad 'tegelsten' och en som varit öppnad några dagar. Då ligger de ju ändå oftast i månader i butikerna först.

Tror absolut att du kan förlänga hållbarheten genom att vakuumförpacka. Annars är 1zpresso Q2 bra mycket bättre än Kinu för brygg i min erfarenhet och den går i alla fall delvis in i AP-kolven. Hmm, men verkar inte finnas att köpa längre? Tror att de kan ha gått över till en justerad design på malverket nu som inte fått lika mycket beröm :confused: Då kanske Kingrinder P2 är lika bra..
 
Senast ändrad:

basiecally

Well-known member
Jag har en bra handkvarn, en Kinu Phoenix, (som förvisso lämpar sig bäst för espresso) men den kommer inte i närheten av mina SSP lab sweet malskivor... Jag har testat att mala på morgonen och brygga mot kvällen och det går bra så min fundering är just om vakuum skulle kunna få det att hålla ännu längre.

Det är absolut en kompromiss, men genom att bara ha med mig en AP och färdigmalet kaffe (samt en termometer och halvdecilitermått) och genom att använda vatten därifrån jag hamnar så siktar jag på hyffsat gott men riktigt smidigt.
Vilken kvarn sitter dina SSP sweet i? Antar att det är samma som Cast?
 

Forumstatistik

Trådar
14,708
Inlägg
155,947
Medlemmar
19,387
Senaste medlemmen
Masic01
Topp