Vad har ni i kvarnen just nu?

nept

Well-known member
Jag upplever återkommande det bland de kaffen jag köper, att de vill sätta igen filtret.
Det brukar funka susen att helt enkelt mala grövre, som du gör.
Om du är tvungen att ändå mala finare, kan du prova filter som ger mindre motstånd än dina nuvarande. Jag har då använt äldre V60-filter i 40-pack (ej de nyare). Andra filter som lär vara snabba är Cafec medium och inte minst Sibarist fast.

Mm det är faktiskt de där medium från Cafec som jag använde, så det kanske bara är att mala grövre helt enkelt
 

Jonken

Well-known member
Hehe ja man kan ju ha en hel buffé i frysen istället :D

Cafec Abaca är också bra på den fronten (men inte snabbare än T-90). Vill man snabba på rejält går det också att köra ett metallfilter inuti pappersfilter, lite oväntad effekt.

Om du häller så att kaffebädden rörs om mindre går det också snabbbare. T.ex. med hjälp av en sked eller bara närmare ytan.
 

Tallinn

Well-known member
På senare har jag varit en ganska dålig kaffenörd. Kaffet hemma har saknat nyans och djup, inga justeringar har hjälpt. Jag ifrågasatte min Dalla Corte Mini. Ett tag var jag så uppgiven att jag köpte kaffe på Lidl. Det var en mörk tid. Som tur var la jag inga stora pengar på någon ny kaffemaskin, jag köpte nya malskivor till min Mazzer Mini istället. Plötsligt smakar kaffet gott, tiderna är tillbaka där de ska och kaffe har blivit roligt igen.

Just nu dricker jag Essse Caffè Miscela Masini med stort välbehag. Chokladig och nötig säger websidan men även fin syra säger jag. Nyanserat utan att vara mjäkigt så att det funkar för en så oerhört konservativ kaffeinist som jag.

Jag var förvånad att märket inte ens nämns här på forumet, det är väl värt att prova:

https://www.espresso-international.se/essse-caffe-masini-espresso-italiano

 

Satyricon

Well-known member
På senare har jag varit en ganska dålig kaffenörd. Kaffet hemma har saknat nyans och djup, inga justeringar har hjälpt. Jag ifrågasatte min Dalla Corte Mini. Ett tag var jag så uppgiven att jag köpte kaffe på Lidl. Det var en mörk tid. Som tur var la jag inga stora pengar på någon ny kaffemaskin, jag köpte nya malskivor till min Mazzer Mini istället. Plötsligt smakar kaffet gott, tiderna är tillbaka där de ska och kaffe har blivit roligt igen.

Just nu dricker jag Essse Caffè Miscela Masini med stort välbehag. Chokladig och nötig säger websidan men även fin syra säger jag. Nyanserat utan att vara mjäkigt så att det funkar för en så oerhört konservativ kaffeinist som jag.

Jag var förvånad att märket inte ens nämns här på forumet, det är väl värt att prova:

https://www.espresso-international.se/essse-caffe-masini-espresso-italiano

Tack, bra tips! Låter gott, även om jag gärna tar lite mer robusta än bara 10 %.
 

Beaujolais

New member
Kör för tillfället Espresso House Signature Brew. Inhandlat på mitt lokala ICA för 105,90kr/500g.
Mycket gott och prisvärt kaffe. Har provat en del mikrorosterier och specialkaffe och det är inte mycket som slår detta kaffe enligt mig om du väger in priset. Sen förstår jag att man vill sponsra mikrorosterier och småföretagare.

image
 

DavidLundholm

Well-known member
A.M.O.C Typica... allt annat än typisk, en helt fenomenal espresso (bloomad utan vidare konstigheter). Sådan ovanlig fyllig fruktighet som samtidigt är söt.
Jag skriver här för att man ganska sällan får en kopp som saktar ner ens tillvaro men denna blev en handbroms och ren njutning!
 

Jonken

Well-known member
Ja, V60 (078, 064) och koppning (SSP MPv1). Andra påsen colombianska bönor som jag köpt från Gringo som stinker som en 'coffee shop' i Amsterdam.. med den förra (Honey Grenada*) fastnade doften rejält i utrustningen efter, nu luktar det tack och lov mest lite svagt av jordgubb.

Hittills förvånansvärt blygsam smak, men visst finns det lite jordgubbssaft eller torkade jordgubbar i den. Doftar trevligt i koppen, inte helt olikt thé smaksatt med jordgubb.

*den var för övrigt mest spännande som espresso - med smaker som jackfrukt, habanero och passionsfrukt. Fick en del av det sista i brygg också men överskuggat av braj
 
Senast ändrad:

Wilderwein

Well-known member
Ja, V60 (078, 064) och koppning (SSP MPv1). Andra påsen colombianska bönor som jag köpt från Gringo som stinker som en 'coffee shop' i Amsterdam.. med den förra (Honey Grenada*) fastnade doften rejält i utrustningen efter, nu luktar det tack och lov mest lite svagt av jordgubb.

Hittills förvånansvärt blygsam smak, men visst finns det lite jordgubbssaft eller torkade jordgubbar i den. Doftar trevligt i koppen, inte helt olikt thé smaksatt med jordgubb.

*den var för övrigt mest spännande som espresso - med smaker som jackfrukt, habanero och passionsfrukt. Fick en del av det sista i brygg också men överskuggat av braj
Tack för din feedback. Väldigt intressant hur olika man kan uppleva samma kaffe beroende på utrustning och preferenser. Jag tycker det funkade bra i min ode 2 och Melitta bryggare. Inte alls som espresso då smaken av övermogen jordgubb blev alldeles för dominant.

Men du har en bra poäng där det smakar lite som te smaksatt med jordgubb.

På måndag får jag J&N nya brassar hem i lådan. Ska bli kul att testa dessa.
 

björnt

New member
Min Gringo Nordic Daily Espresso tog slut i helgen så bestämde mig för att prova Lavazza, brukar föredra ljusare kaffen så blev förvånad över att jag gillade det, så länge jag stoppar på 1:2.

I bryggkvaren har jag Big High 5 Musasa Ruli. Helt klart en favorit, även min sambo som praktiskt taget aldrig dricker kaffe utan mjölk gillar det.
 

Jonken

Well-known member
Det är väldigt stor skillnad på Lavazzas olika blandingar. Håll utkik efter deras bar-sortiment i mörkblå påsar. Har Gold Selection hemma nu och det är något helt annat mot t.ex. Qualità Oro, svårt att tro att det är från samma företag. Mycket lätt att lyckas med, inget rävgift på kartan men kanske lite blygsam karaktär.
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,655
Inlägg
155,644
Medlemmar
19,353
Senaste medlemmen
Massor
Topp