V60filter från Kono och Cafec i Sverige?

Jonken

Well-known member
Så småningom kommer en sammanfattning - men i kort kan jag rekommendera att prova alla filter. Fri frakt på Crema idag, passa på!
 

Jonken

Well-known member
De jag tror att jag kommer använda minst är Cafec Light och Dark.. men de är å andra sidan de mest intressanta för att de är så annorlunda. Värt att ha i lådan när man t.ex. har lite bönor som man inte blir nöjd med eller bara vill testa något nytt.
 

Jonken

Well-known member
Ett exempel på hur val av filter kan påverka smaken. Tre bryggningar med samma inställning på kvarn, dos, bönor, teknik (Hedrick), snarlik bryggtid och de etiketter i Acaias app som jag tyckte passade bäst:

4:00 Harioblommig, torkad frukt, örtig 😐
4:03 Kintocitrus, vinös, örtig 🙂
3:53 Cafec Mediumsöt, fruktig, citrus och örter 🙂

(ja, man betygsätter med smilies.. just i det här fallet var Cafec Medium min favorit, men det är inte lätt att gissa på förhand)
 

basiecally

Well-known member
Har inte riktigt fått snurr på Hedricks teknik, får oftast sjukt överextraherade bryggningar. Maler du mycket grövre än för tex Hoffmans?
 

Jonken

Well-known member
Nu var det länge sedan jag använde Hoffmans metod, men tror inte det. Jag skulle säga att jag maler ganska fint, men det beror lite på vilken kvarn jag använder. Såhär blev Forté (BG) siktat med Kruve. Mauro Centopercento är egentligen rostat för espresso men smakar ändå inte överextraherat för mig:

forte_4z_mauro_centopercento.jpg
(det ska tilläggas att kvarnen spelar in som vanligt, med samma bönor blir det med t.ex. Baratza Virtuoso och speciellt Niche Zero absolut mer beska och oangenämnt när kaffet svalnar)
 
Senast ändrad:

Jonken

Well-known member
Jag har varit lite nyfiken på det här eftersom man måste mala olika grovt med olika kvarnar både om man vill få samma bryggtid men också utefter vad som smakar bäst med just den kvarnen. Med skivor som maler extra jämnt som Vario/Forté BG och SSP brew har ändring av inställning mindre effekt på bryggtiden och man kan fokusera mer på den andra variabeln och välja den inställning som man tycker smakar bäst. Här en jämförelse:

kruve.png


Som synes tycker jag att Forté BG gör bra ifrån sig med relativt fin inställning medan min favorit för SSP brew är ganska grovt. Det är kvarnarna som jag tycker presterar bäst resultat i koppen också. För just de här bönorna hade jag nog valt SSP brew efter smak, men Forté kommer så nära att den vinner på bekvämlighet.

Virtuoso tycker jag gjorde rätt så bra ifrån sig så länge kaffet fortfarande var hett, men när det svalnar smakar det överextraherat - likt Niche (med NFC) som hamnar på klar sistaplats. Värt att notera att jag inte tycker/tror att bryggmetoden är orsaken till det utan främst malverket.
 
Senast ändrad:
Topp