V60filter från Kono och Cafec i Sverige?

Jonken

Well-known member
Så småningom kommer en sammanfattning - men i kort kan jag rekommendera att prova alla filter. Fri frakt på Crema idag, passa på!
 

Jonken

Well-known member
De jag tror att jag kommer använda minst är Cafec Light och Dark.. men de är å andra sidan de mest intressanta för att de är så annorlunda. Värt att ha i lådan när man t.ex. har lite bönor som man inte blir nöjd med eller bara vill testa något nytt.
 

Jonken

Well-known member
Ett exempel på hur val av filter kan påverka smaken. Tre bryggningar med samma inställning på kvarn, dos, bönor, teknik (Hedrick), snarlik bryggtid och de etiketter i Acaias app som jag tyckte passade bäst:

4:00 Harioblommig, torkad frukt, örtig 😐
4:03 Kintocitrus, vinös, örtig 🙂
3:53 Cafec Mediumsöt, fruktig, citrus och örter 🙂

(ja, man betygsätter med smilies.. just i det här fallet var Cafec Medium min favorit, men det är inte lätt att gissa på förhand)
 

basiecally

Well-known member
Har inte riktigt fått snurr på Hedricks teknik, får oftast sjukt överextraherade bryggningar. Maler du mycket grövre än för tex Hoffmans?
 

Jonken

Well-known member
Nu var det länge sedan jag använde Hoffmans metod, men tror inte det. Jag skulle säga att jag maler ganska fint, men det beror lite på vilken kvarn jag använder. Såhär blev Forté (BG) siktat med Kruve. Mauro Centopercento är egentligen rostat för espresso men smakar ändå inte överextraherat för mig:

forte_4z_mauro_centopercento.jpg
(det ska tilläggas att kvarnen spelar in som vanligt, med samma bönor blir det med t.ex. Baratza Virtuoso och speciellt Niche Zero absolut mer beska och oangenämnt när kaffet svalnar)
 
Senast ändrad:

Jonken

Well-known member
Jag har varit lite nyfiken på det här eftersom man måste mala olika grovt med olika kvarnar både om man vill få samma bryggtid men också utefter vad som smakar bäst med just den kvarnen. Med skivor som maler extra jämnt som Vario/Forté BG och SSP brew har ändring av inställning mindre effekt på bryggtiden och man kan fokusera mer på den andra variabeln och välja den inställning som man tycker smakar bäst. Här en jämförelse:

kruve.png


Som synes tycker jag att Forté BG gör bra ifrån sig med relativt fin inställning medan min favorit för SSP brew är ganska grovt. Det är kvarnarna som jag tycker presterar bäst resultat i koppen också. För just de här bönorna hade jag nog valt SSP brew efter smak, men Forté kommer så nära att den vinner på bekvämlighet.

Virtuoso tycker jag gjorde rätt så bra ifrån sig så länge kaffet fortfarande var hett, men när det svalnar smakar det överextraherat - likt Niche (med NFC) som hamnar på klar sistaplats. Värt att notera att jag inte tycker/tror att bryggmetoden är orsaken till det utan främst malverket.
 
Senast ändrad:

Jonken

Well-known member
Ett exempel på hur val av filter kan påverka smaken. Tre bryggningar med samma inställning på kvarn, dos, bönor, teknik (Hedrick), snarlik bryggtid och de etiketter i Acaias app som jag tyckte passade bäst:

4:00 Harioblommig, torkad frukt, örtig 😐
4:03 Kintocitrus, vinös, örtig 🙂
3:53 Cafec Mediumsöt, fruktig, citrus och örter 🙂

(ja, man betygsätter med smilies.. just i det här fallet var Cafec Medium min favorit, men det är inte lätt att gissa på förhand)
Nya bönor, den här gången skiljer sig bryggtiden anmärkningsvärt men jag tror att det är filtret som påverkar smakbilden mest.

20220301_143830-COLLAGE.jpg

Ett till exempel på hur stor skillnad det kan göra. Man känner att det är samma bönor men presentationen är tydligt annorlunda. I det här fallet tyckte jag bäst om Kalita 185 och Harios original-filter.

Jag har haft svårt att förespå vilket filter som ska fungera bäst utan att faktiskt prova.. Men trenden är att jag tänker på Harios original och Cafec Abaca som säkrast val, så det har varit de jag använt först - för att byta till ett annat om jag inte blir nöjd eller bara av nyfikenhet. Cafec light och dark är de som haft störst effekt, på gott och ont. Om man inte vill skölja sina filter skulle jag ha valt Kinto (eller Cafec light om man gillar den extra filtreringen).
 
Senast ändrad:

Jonken

Well-known member
Fortsätter följetången - på sistone har jag uppskattat ljusrost med Cafec dark. Verkar kunna ge lite mer oomph i bakgrunden till mer flyktiga toner som blommighet, utan att de går förlorade.

Crema har förresten rabatt på små dark roast och bruna abaca för stunden.
 
Senast ändrad:

Jonken

Well-known member
La Cabra har fri frakt igen idag, så man kan passa på att köpa cafec abaca eller light roast till ett bra pris med sina (dyra) bönor ;)
 

basiecally

Well-known member
Nu har jag också kommit till skott och testat Cafec abaca. Baristashoppen säljer 100st för 99kr.

Otroligt snabba filter! Jag maler nästan i ”moka”-spektrat på min DF64 med SSP Cast. Verkar dock inte som att att ändra malgrad saktar ner flödet avsevärt, får ungefär 3.30 på en 18g-kopp. Har testat tio steg upp och ner och får samma resultat i bägge ändarna av spektrat. Ser det som att jag kan jobba med tillgänglig yta på det malda kaffet snarare än att ändra kontakttid.

Resultatet har helt klart varit annat är jag tidigare fått till. Klart högre syra, men inte så att det drar i kinderna. Lite som frisk äppelsyra. Det finns en sötma där men inte lika fyllig och rund som jag upplevt när jag prickat mitt i prick med mina Hario-papper.
Har lite svårt att avgöra om det är över eller underextraherat faktiskt… Det smakar lite adstringent och torrt ibland men samtidigt med en rejäl syra. Lite motsägelsefull smakbild?
 

Jonken

Well-known member
Hmm, undrar om skillnaden beror på hur vi brygger. Jag har nog bara använt filtret med minst dubbla hällningar och det saktar ju ner flödet. Själv har jag inte märkt någon större skillnad mot japanska original-Hario.

Jag hade nog försökt mala grövre i alla fall. Hur många μm är du nere på?
 

basiecally

Well-known member
Oj, har inte nåt bra sätt att mäta absoluta mått. Men det börjar likna bordssalt i storlek.

Jag brygger med Hedricks metod nu förresten. Känns som ett bra sätt satt förlänga kontakttiden.
 

Jonken

Well-known member
Det blir ju ett ungefärligt mått oavsett, men om du maler med säg 40 från snudd på en DF64 ska i alla fall inställningen vara nära (10,4x40) 416µm (±toleranserna). Nu har vi ju både olika utkast och olika version av skivorna, men som referens ligger jag ofta runt 480µm.
 

Jonken

Well-known member
Det kanske gått att utröna att jag inte varit särskilt förtjust i Cafec Medium T-90, även om de visade sig ge bäst smak i ett exempel i den här tråden. Men ibland gäller det bara att hitta rätt användningsområde för ett filter - tror att jag kommit fram till att de ger bättre resultat om man inte rör om för mycket i kaffebädden. T.ex. att hälla så nära det går eller använda en melodrip så att det blir mindre turbulens.

Brygger f.n. mycket ungefär enligt Substance Cafés recept: delar upp vattnet i 5 lika delar och häller med 30 sekunders mellanrum med högt flöde nära bädden. Enkelt och effektivt. Här tycker jag att T-90 fungerar bra, men Cafec Abaca är fortfarande favoritfiltret. Nyfiken på det nya Abaca+ (verkar inte lika bra enligt de få rapporter jag läst, men det bästa är ju att testa själv).
 

Jonken

Well-known member
Nu har jag börjat använda Abaca+ lite smått. Med receptet ovan har bryggt ungefär lika snabbt som vanliga Abaca och originalfiltren från Hario som bara verkar bli allt svårare att få tag på.

Här ett exempel på bryggtider, låg dos på 10g (Drop Kamwangi AA, som drar ner lite långsamt. 078@9, 800rpm):
Origami3:17
Abaca+ (trä+abaca)3:19
Hario original (40-pack i rosa kartong)3:22
Hario nyaste versionen (40-pack i grön kartong)4:00
Kinto SCS (trä+bomull)4:03
Cafec T-83 Dark4:36
Cafec T-92 Light6:46

Favoriterna smakmässigt av just de här blev Abaca+, Harios nya* och Cafec Dark. Men det känns bara rimligt att brygga 3 koppar sida vid sida och att verkligen jämföra så här många filter rättvist skulle kräva ett antal påsar kaffe ;)

Det jag kan säga är att det blev 7 olika uttryck och att det inte alls är tokigt att kunna ändra den variabeln istället för t.ex. inställning på kvarnen för att nå en annan profil (och det var alltså skillnad även på de som har snarlik bryggtid samt att det fanns inte någon klar koppling mellan tid och beska/styrka, tvärtom mot vad man kan tro).

*som verkar ha ändrats ännu en gång, till synes bättre än föregångaren men fortfarande långsammare än originalet i alla fall.
 
Senast ändrad:
Nu har jag börjat använda Abaca+ lite smått. Med receptet ovan har bryggt ungefär lika snabbt som vanliga Abaca och originalfiltren från Hario som bara verkar bli allt svårare att få tag på.

Här ett exempel på bryggtider, låg dos på 10g (Drop Kamwangi AA, som drar ner lite långsamt. 078@9, 800rpm):
Origami3:17
Abaca+ (trä+abaca)3:19
Hario original (40-pack i rosa kartong)3:22
Hario nyaste versionen (40-pack i grön kartong)4:00
Kinto SCS (trä+bomull)4:03
Cafec T-83 Dark4:36
Cafec T-90 Light6:46

Favoriterna smakmässigt av just de här blev Abaca+, Harios nya* och Cafec Dark. Men det känns bara rimligt att brygga 3 koppar sida vid sida och att verkligen jämföra så här många filter rättvist skulle kräva ett antal påsar kaffe ;)

Det jag kan säga är att det blev 7 olika uttryck och att det inte alls är tokigt att kunna ändra den variabeln istället för t.ex. inställning på kvarnen för att nå en annan profil (och det var alltså skillnad även på de som har snarlik bryggtid och det fanns inte någon klar koppling mellan tid och beska/styrka, tvärtom mot vad man kan tro).

*som verkar ha ändrats ännu en gång, till synes bättre än föregångaren men fortfarande långsammare än originalet i alla fall.
Tack för genomgången. Jag antar att det var T-92 Light som var långsammast, inte T-90 Medium?
 

Jonken

Well-known member
Ja det skulle vara en 2:a. Jag har slut på T-90 men det borde varit ett av de snabbare (men inte nödvändigtvis snabbast).
 

Forumstatistik

Trådar
14,632
Inlägg
155,469
Medlemmar
19,331
Senaste medlemmen
ca.nord
Topp