V60filter från Kono och Cafec i Sverige?


basiecally

Well-known member
Hej!

Har upptäckt samma sak som många före mig: de Hollandstillverkade V60filtren från Hario är värdelösa. 2cm vatten över 20g kaffe tar 1.30 att dra ner i slutet av bryggningen. Kanske att min kvarn lämnar lite för mycket fines men hade 0 problem med det här med Japanfiltren. För tillfället förstör jag en hel del av mitt fina kaffe känner jag, och det känns inte kul.

Har läst den del om motsvarande filter från både Kono och Cafec men hittar dem inte från nån av de vanliga misstänkta. Nån som vet om de finns att få tag på i Sverige? (Har hittat Japanska Hario V60 från Baristashoppen så därifrån blir det om jag inte hittar nåt annat.)

Tack på förhand!
K
 

Jonken

Well-known member
De baristashopen säljer i 100-pack är generation 2 från Japan. Originalet, som flödar snabbare, hittar du på https://www.cremashop.se/sv/products/hario/v60-filter/599

Du kan också använda oblekta filter så länge du sköljer ordentligt. De har en annan struktur som gör att de flödar snabbare än blekta (de oblekta jag har som antagligen är från Holland är ungefär lika snabba som de japanska blekta generation 2)
´
https://www.lacabra.dk/collections/coffee-equipment är närmaste källan till Cafec jag känner till - men tänk på att deras "Light roast" är gjorda medvetet för att sakta ner flödet. Har man en tillräckligt bra kvarn behöver det inte vara en nackdel med lång bryggtid.

Själv är jag mest intresserad av att prova Cafec Abaca och sen medium-filtren om jag lyckas få tag i dom.
 
Senast ändrad:

Jonken

Well-known member
Bryggde 3 koppar med Japan V1 (40-pack), Japan V2 (100-pack) och de bruna med https://en.tornlindskafferosteri.com/product-page/nicaragua-limoncillo idag.

V1 smakade bäst och bryggde snabbast. De bruna (sköljda med en halv liter kokhett vatten) var inte långt ifrån trots en hel minut längre bryggtid. Aningen mer smak från pappret men inte på ett oangenämnt sätt. V2 blev botten-nappet den här gången, men det lustiga är att jag har tyckt bäst om de i en annan omgång så det beror på vilka bönor man använder. Inte tokigt att ha val av filter i sin verktygslåda i alla fall, blir man inte nöjd kan man testa ett annat.

Blev en beställning på La Cabras Cafec-filter eftersom de har fri frakt just nu med koden SHIPFREE. Kanske bara timmar kvar innan den löper ut dock..
 

basiecally

Well-known member
För mig funkar de holländska skräp iaf. Bryggde med nära på franskpressgrovlek idag och bryggde 4-6-metoden. Efter 9.30 avbröt jag eftersom sista 100 grammen vatten bara vägrade rinna ner. Fram till 2.30 min går det bra men sen tar det tvärstopp i filtret. Smakar sump.
 
Senast ändrad:

Jonken

Well-known member
Prova något i stil med James Hoffmans metod för att minska skillnaden. När man delar upp i flera/många hällningar ökar risken för att filter sätter igen.

La Cabra verkar fortfarande ha fri frakt för den som är intresserad.
 

Jonken

Well-known member
Mina filter är framme, 7 arbetsdagar till utlämningsstället men sen la PostNord på lite egen tid på det :lol:

Intrycket efter första bryggningen med abaca-filtret är att det verkar hålla hög kvalité. Högre flöde än de japanska version 1 (färdig ~10% snabbare, ganska stor skillnad med tanke på 45s bloom och sen paus på 45s innan andra hällning). Runt halva priset, billigare än samtliga filter från Hario och gott blev det den här gången i alla fall :blush:
 

Jonken

Well-known member
Gjorde en till kopp med "light roast"-filtret med samma bönor. Som förväntat mycket längre bryggtid, 4min40s jämfört med 3min10s för abaca-filtret.

Ganska annorlunda resultat men båda smakade bra. Light roast-filtret gjorde faktiskt att kaffet framträder josigare, som jag upptäckte efteråt att La Cabra beskriver det som. Syrligare och mer intensiv smak, till bekostnad av sötma men ingen direkt beska.
 

basiecally

Well-known member
Härligt med rapport! Får se om jag kan få tag på några såna med.

Lite huvudet på spiken där med metoden, nu brygger jag 500ml på 30g kaffe på lite drygt 4min med Hoffmans metod. Det är sista femtedelen fortsatt som saktar ner rejält. Är väl en kombination av mängden fines som kloggar igen och vätsketrycket i filtret. Men smaken i koppen är bättre. Tack för tipset!
 

Jonken

Well-known member
Ja precis, lågt vätsketryck på slutet när det egentligen behövs som mest :blush: det är trist att vänta men det behöver inte påverka smaken så mycket som man tror - i vilket fall som helst är det ju en mindre andel av brygden. Scott Rao verkar sikta på just 4-5min och har gjort en del reklam för https://tricolate.com/ som kan ta dubbelt så lång tid på sig och ändå få bra resultat. Själv har jag lekt lite med Aeropress och en napolitansk vändbryggare för att komma åt samma effekt (inget vatten som tar genväg runt kaffebädden) med viss framgång.

Ett till filter du kan prova är Kalita Wave 185, passar bra i V60 och ger lite annorlunda resultat.

Abaca har tydligen en svag smak av gula ärtor, kom fram till att jag behövde skölja ungefär 4dl för att den skulle försvinna.
Hoppas att fler lämnar lite rapporter om vad de tycker om Cafec :)
 

Jonken

Well-known member
Om de har haft medium eller mörkrost-filtren till salu på La Cabra hade jag inte köpt ljusrost-versionen, baserat på att den fått halvdant omdöme. Såhär i efterhand är jag glad att jag gjorde det för det är en ganska spännande profil. Mycket frukt/bär/syra men ändå styrka i kaffet - det smakar lite som att man använder mörkare bönor än vad man gör men med bibehållen fruktighet. Nackdelen är att man måste vänta någon minut extra på varje kopp :blush:
 

Jonken

Well-known member
Provade en sak som jag funderat på ett tag idag, apropå att korta ner bryggtiden. http://lilydrip.com/ är ett litet verktyg för att göra just det genom att ändra formen på filtret. Uppfinnaren säger att han blev inspirerad av en glaskula som hans dotter hade i bryggaren - testade just det idag och det ger resultat :) Bäst att forma filtret först genom att ha fälla ut det i V60n och trycka upp med fingret från andra sidan. Kulan är till för att försäkra sig om att formen bibehålls när man brygger. Bädden blir mer enhetlig och filtret sätter inte igen lika enkelt. Om det inte vore för frakt och tull hade jag helst använt en riktig LilyDrip såklart.

En till metod som fungerar extremt bra för att förbättra flödet är att ha ett metallfilter inuti ett pappersfilter. Det blir däremot extra disk och sen tycker jag inte att det smakar så bra för man måste antingen mala väldigt fint eller dela upp i så många hällningar att temperaturen sänks.
 

Jonken

Well-known member
Jag har sen en tid tillbaka en riktig LilyDrip :blush:

Den största fördelen för mig har varit att kunna brygga större mängd utan att behöva ändra malningsgrad genom att ploppa i en LilyDrip. Fungerar bättre än kulan :lol:
 

Jonken

Well-known member
Fortsätter monologen här :unsure: utifall att det är någon som läser.

Har slut på abaca-filter sedan ett tag eftersom de var en favorit, men det är ingen direkt skillnad efter sköljning mot Harios 40-pack så de får duga så länge. Rostade lite bönor nyligen som smakar råsocker med en ton av jordgubb med dessa. Byter jag till light roast-filterna och allt övrigt identiskt (förrutom bryggtiden som av design blir längre) så ändras tonen till rabarber.

Det kan också vara så att den ena sortens filter passar en kombination av kvarn och bönor bättre. Rekommenderar varmt andra att jämföra olika märken.
 

Jonken

Well-known member
Nu säljer Crema hela sortimentet av filter från Cafec. De tar som vanligt lite mer betalt.. men är det någon som har provat medium och dark roast?
 
Senast ändrad:

basiecally

Well-known member
Tack för tipsen Jonken, och ursäkta uteblivna svar! Som du kanske sett har jag varit mer aktiv med min espressomaskin än med V60 på sistone. Det finns en övre gräns för mycket kaffe även jag kan dricka...
 

Jonken

Well-known member
Tack själv för att du fick mig att lägga beställningen :) tycker verkligen att det är en variabel väl värd att utforska. Så, nu blev den en beställning på de resterande två sorterna och Kintos hybrid med både papper och bomull.

Du kan alltid göra spro-over:
 

Jonken

Well-known member
Första intrycket av Cafec T-90 Medium är sådär. Det har ganska mycket och lite äcklig papperssmak som minskar efter ~150ml sköljvatten men envist finns kvar i mindre mängd nästan hur mycket man än sköljer verkar det som. Ganska snabba, men Harios version 1 var ~25s snabbare med de bönor jag jämfört med än så länge och framförallt smakar kaffet mycket bättre. Mer härlig syra och mindre beska, som jag inte bara tror beror på den kortare bryggtiden.
 

Jonken

Well-known member
Mer härlig syra och mindre beska, som jag inte bara tror beror på den kortare bryggtiden.

Case in point - med samma bönor och teknik fick jag 73s längre bryggtid med Cafec T-83 Dark och det gav ändå mer syra och mindre beska.
Spännande, för det är relativt ljust rostade bönor men smaken blev som om det vore mörkrost av bättre slag. Snäll och söt med en chokladig beska och frisk syra i bakgrunden. Ursprung var tydligt med Hario V1 men här är det inget kvar. Nästan lika gott trots det. Fantastiskt vilken skillnad ett filterpapper kan göra.

Bonuspoäng för T-83 Dark eftersom de nästan helt saknar papperssmak. Undrar om det beror på hur de har torkats, för T-92 Light är också på något vis mekaniskt torkade medan varmluft används för T-90 Medium: https://cafec-jp.com/products/filterpaper/
 

Jonken

Well-known member
Kintos filter består delvis av bomull och har kanske minst bismak av alla jag har testat. Men både T-83 Dark och T-92 Light ligger nära noll de också.

Det är ett tjockt och lite långsammare filter. Jag har börjat brygga med två "blomningar" på totalt två minuter för att bli kvitt så mycket gas som möjligt från bönorna och får därför lång bryggtid oavsett filter..
Med ett nytt relativt ljusrostat kaffe landade det på 6:04 med det redan ganska långsamma T-83 Dark. Smaken dominerades av saltlakrits till min förvåning :LOL:.. men inte på ett dåligt sätt, fortfarande gott och med viss syra i bakgrunden.
Kintos filter tog 6:26 på sig och smakade mer som man kunde förvänta sig, med massor av frisk syra och mycket ursprungssmak. Känns lovande.
 

Henrik

Administrator
Forumpersonal
Skulle du kunna sammanfatta dina test och erfarenhet av de olika tester? Kanske en kortare topp-3-lista :)
 

Forumstatistik

Trådar
14,010
Inlägg
150,536
Medlemmar
18,788
Senaste medlemmen
Ollemolin
Topp