V60 Filter - Redux

Spejser

Member
Jag skrev tidigare om mina bekymmer med de nya Europeiska Hario-filtren och japanska med tab och slät insida. Mina bryggtider var ojämna och fick problem med igensatta filter.

För en månad sen beställde jag filter från Japan samt lite annat götta som en Origami dripper från https://kurasu.kyoto/

Kono 40pack (Enligt rykte gamla Hario-fabriken)
Origami 100pack (Tillverkade av Cafec)

Nu när jag testat filtren ett bra tag med olika kaffesorter så kan jag säga att både Kono och Origami är fantastiska filter och är motsvariga till dom Japanska v60 utan tab. Tiderna skiljer sig högst en 10 sekunder mellan bryggningarna så det kan jag skylla på teknik från dag till dag.

Jag har rostat en batch med Yirgacheffe från Small Batch Roasting som gav mig problem med både V60 med tab och europeiska. Jag får inte längre problem med varken Kono eller Origamifilter. Allt flyter på som det ska samt mina gamla malningsgrader fungerar igen med min Niche Zero utan att filtren sätter igen och får "lera" av fines på toppen.

Andra iaktagelser är att storleken är identisk och till viss del både textur samt färgen på filtrena mellan gamla Japanska Hario V60 och Kono är väldigt lik.

De japanska med tab kan kanske fungera som Cafecs light roast-filter. Så man får mala grövre och trixa lite på det viset men det lär jag experimentera mer med när jag skaffat sådana.

Som jämförelse i bilderna har jag från Hario tabbade v60, gamla japanska otabbade V60, Kono och Origami.
(V60Tab, V60JP, Kono, Origami)
Alla.jpg
(V60JP, Kono)
V60-Kono.jpg
(V60JP, Kono)
V60-Kono2.jpg
(V60JP, Kono, Origami)
V60-Kono-Origami.jpg
 

Jonken

Well-known member
Håller med om att Cafecs filter är toppen.

De japanska med tab kan kanske fungera som Cafecs light roast-filter. Så man får mala grövre och trixa lite på det viset men det lär jag experimentera mer med när jag skaffat sådana.

Vill bara klargöra att det är stor skillnad på Harios japanska med tab (v2) och Cafecs light roast. Det var någon som liknade Cafec light roast med Chemex och de är väl åt det hållet. Jag maler inte grövre till de utan låter det helt enkelt ta lite längre tid. Brukar bli fint!
 

Spejser

Member
Dom japanska tabbade har jag inte lyckats alls med ljusrostad yirgacheffe. Får samma effekt jag skrev tidigare med fines som blir som lera. Utan jag måste mala väldigt grovt för att få vettiga bryggtider och allt slutar antingen med att det blir tunn smak eller överextraherad.
 

Jonken

Well-known member
Leran finns egentligen i stort sett alltid där, men beroende på malning och hur man häller hamnar den inte alltid på toppen. Där uppe gör den ju ingen större skada egentligen å andra sidan.

Mitt tips för att lyckas med Niche och brygg är att strunta i bryggtiden och enbart gå på smak. Åtminstone för mindre doser kan det bli bra trots ganska fin inställning och lång bryggtid.

Med det sagt hjälper absolut bra filter till på traven :)
 

Spejser

Member
Just så är det. Med dom bra filtren så kan jag gå finare i malningen och får bättre genomströmning. Varför leran dyker upp med dåliga filter men inte med dom bättre kan man bara spekulera. Tror mycket fastnar i filtret och kaffebädden håller sig mer jämn eftersom genomflödet är så mycket snabbare.
 
Topp