Välja rätt Espressomaskin


Mikey

Member
Är nybörjare men håller på och kika på vilken typ av maskin jag ska köpa. Jag är ute efter en halv automatisk då jag vill meka själv.

Jag har fattat att kvarnen är viktig samt kaffet såklart.

Däremot har jag inte riktigt hittat rätt maskin. Jag är lite inne på en rocket apprtamento, dyrare än så kan jag nog inte gå. Men finns det billigare lika bra alternativ?

Jag vill kunna brygga flera koppar efter varann och inte behöva plocka isär maskinen i molekyler efter varje användning för rengöring.
 

JohanR

Active member
Om du vill ha en E61 med värmeväxlare så är Lelit Mara X ett prisvärt alternativ. Det finns också dubbelkokare i samma prisklass som Lelit Elisabeth och Profitec pro300 som ger mer kontroll med PID-styrning av bryggkokaren.
 

Jonken

Well-known member
Själv är jag partisk till Cafelat Robot just eftersom man plockar isär den mellan varje användning - alltid ren och fin på ett kick. Den har tryckprofilering i standardutförande till skillnad från övriga nämnda, något som underlättar enormt. Billigare i inköp och drift, men ingen ånga.

Tänk på att budgetera för kvarnen - det lönar sig snarare mer att lägga pengar på den.
 

JohanR

Active member
Står dom sig lika bra som rocket appermento? Vad skiljer dom åt?
För en jämförelse av Mara X och Appartamento kan du kolla på James Hoffmans video
Jag har själv en Profitec pro300 som jag är väldigt nöjd med. Men Lelit Elisabeth har nog lite mer finesser som tex programmerbar preinfusion. Jämfört med en E61 maskin så går det fortare att värma upp pro300 och Elisabeth.
Dessutom ger PID styrningen bättre temperaturstabilitet Å andra sidan har en värmeväxlarmaskin en större ångkokare vilket ger bättre ångkapacitet.
 

Mikey

Member
Bra video! Tack för den! Lelit verkar kanske som en bra nybörjarmaskin som inte kostar skjortan, plus satsa på en bra kvarn.
 

bauta

Well-known member
Det kan inte sägas nog ofta: satsa pengarna på en bra kvarn, sedan en espressomaskin.
Ska du inte skumma mjölk är espressomaskinen hårddraget en vattenvärmare och pump.

En analogi är systemkameror. Satsa pengarn på en bra lins, utan det får du inte bra bilder oavsett hur dyr kamera du har.
 

Wilderwein

Well-known member
Håller med om kvarnen är viktig. Med det sagt så tycker jag inte man ska föringa vikten av själva espressomaskinen. Saker som inställbar opv, värmestabilitet är parametrar i alla fall jag tycker är viktiga för ett bra slutresultat.
 

Forumstatistik

Trådar
14,094
Inlägg
151,215
Medlemmar
18,886
Senaste medlemmen
antonius_rex
Topp